Aktuálně: 5 564 inzerátů168 376 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Burza Úštěk

O ztrátě iluzí

Burza Úštěk
Čestmír Malec 17.04.2008, 19:20
7 197 3 minuty čtení

Rád bych se podělil o zkušenost s burzou exotického ptactva, která se obvykle koná druhou neděli v měsíci v obci Úštěk.

Vybaven pouze informací od kamaráda amatéra a jedním pochvalným článkem získaným po téměř detektivním pátrání na internetu, vydal jsem se na burzu exotického ptactva do Úštěku. Při svém optimizmu a získané informaci, že se jedná o poměrně velkou akci, jsem byl přesvědčen, že s mým orientačním smyslem letícího holuba, nemohu minout místo konání. Nakonec Úštěk není velkoměsto.

Příjezd do spícího městečka jsem naplánoval na sedmou ranní, kdy měla zmíněná akce začínat. Nehybné ticho na náměstí přerušilo až odbíjení hodin a spása v podobě místní prodavačky, která otevřela obchůdek a začala zametat i tak nedotčený chodník. Na dotaz ohledně burzy ptactva odvětila, že nějaké ptáky je možné vidět u rybníka. Že se jedná o hejno kachen řešících nedělní snídani jsem zjistil o pár minut později. Naštěstí menší srocení plechových miláčků dávalo naději na úspěch.

Po vstupu do bývalé hospodářské budovy, u které by statik zaplakal, mi bylo za slušných dvacet korun umožněno vstoupit do horní části výše zmíněného stavení. O rozměrech místnosti se lze jen dohadovat, protože byla zahalena kouřem, o který se starala asi dvacítka statných hospodářů. U stěn na stolech se v přenoskách krčila hrstka vystresovaných polootrávených ptáků. Prohlídka mi trvala asi 5 minut, ale i tak jsem stihl vyslechnout několik soukromých poznámek mezi zúčastněnými, proč že se toho nebo onoho kusu potřebují zbavit a jakou neplechu jim v jinak bezvadném chovu udělal. V 7.15 jsem tak se slzou v oku (jednak kvůli dýmu a jednak nad těmi ptáky) opouštěl zmíněnou burzu a děkuji mým dětem, že netrvaly na cestě se mnou. Myslím, že věkem ještě nedorostly takovému zážitku.

Nechci se dotknout pořadatelů ani účastníků, ale dosud jsem žil v iluzorní představě, že chovatelství je v první řadě láska ke zvířatům, která budiž korunována finanční odměnou za lopotnou dřinu a strávený čas. Z té úštěcké burzy se nějak ta láska vytratila. A fotky snad raději nepřikládám. Jednak nejsou z mobilu moc kvalitní a navíc nechci z těchto velmi pěkných stránek dělat hororovou základnu. Kdo nevěří, ať tam běží. Druhá neděle v měsíci se blíží, ale klidně si tu cestu ušetřete. 

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Čestmír Malec

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat