Aktuálně: 5 716 inzerátů166 207 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Porod lamy

Porod lamy
Jiří Švanda 09.05.2014, 16:00
5 051 6 minut čtení

Porod může trvat několik minut nebo také několik hodin, to je velmi odlišné. Lama se oddělí od stáda a najde si klidné, měkké místo vhodné pro porod. Bude se stále pást (žrát), a když přijde její čas, lehne si a několikrát se převalí z boku na bok, aby ulehčila mláděti příchod na svět (správnou polohu při porodu). Mládě je po narození mokré a je potřeba dát pozor, aby neprochladlo (je náchylné na hypotermii). Doporučuje se nechat lamy, aby rodily venku, tj. v přirozeném prostředí, protože ve stáji mohou být různé bakterie.

Porod lamy

Příznaky blížícího se porodu:

  1. Zadní část břicha se postupně zvětší („zbytní“) .
  2. Část vemene bližší k tělu se začne nalévat. Nalévání se rozšíří do všech čtyř čtvrtin vemene, přičemž každá čtvrtina má obvykle jednu bradavku.
  3. 1–72 hodin před porodem bradavky můžou napuchnout a ztvrdnout, přičemž na jejich koncích se může objevit první mléko /kolostrum/.
  4. Pysky vulvy se mohou natáhnout a napuchnout, a následně uvolnit před blížícím se porodem. Když lama odpočívá v základní (sternální) poloze nebo se převalí na bok, vulva se může otevřít tak, že se ukáže vnitřek pochvy. Nelekněte se, je to normální.

Porod

Lamy rodí přes den, pokud nenastane problém s naléhaním plodu na vchod pánve.

Budoucí matka se může několik hodin až několik dní před porodem držet v ústraní od ostatních zvířat. Může se chovat krotčeji než obyčejně, lehnout si, převalovat se z boku na bok a vydávat hlasitější zvuky než obvykle. Pokud žije se samcem, je toto vhodný čas na jejich oddělení, protože chovní samci se někdy pokusí obskočit rodící samici. To je samozřejmě špatné pro matku i budoucího novorozence!

Lama může porodit ve stoje, na boku nebo v leže. Když všechno probíhá dobře, protrhne se jí voda a samice vytlačí ze sebe malý lesklý vak (může se několikrát objevit a znovu schovat před tím, než definitivně vypadne). Za ním by měly následovat přední nohy, nos a hlava, někdy jsou vidět uvnitř vaku. Po dalším silném zatlačení se vak protrhne, když mládě v něm roztáhne nohy a na okraji pánve se objeví lokty. Když vyklouzne ven zbytek těla, pupeční šňůra se automaticky oddělí.

Celá placenta obvykle zůstane uvnitř a nebývá z ní vidět ani kousek, dokud jí samice později nevypudí. Protože většina mláďat se rodí samicím ve stoje, tekutiny z plic a horních cest dýchacích se lehce dostanou ven vlivem gravitace před tím, než mládě dopadne na zem, hlavou napřed. Pokud by mělo mládě problém s dýcháním, nebojte se dát mu dýchání z úst do tlamičky, nebo ho podržte za zadní končetiny tak, aby se mu tekutina dostala ven z plic.

Když se mládě narodí, celé jeho tělo je pokryté tenkou blánou (epidermální membránou), která je přichycena k pyskům a špičkám kopyt. Zkontrolujte, zda v nosních dírkách nezůstal hlen nebo jiné nečistoty, včetně blány, která někdy pevně přiléhá k okrajům pysků a nozdrám. V případě prvorodiček je dobré s citem přesunout matku a mládě do stáje, odkud musí mít výhled na ostatní lamy, tak aby se nepřetrhlo pouto, které mezi nimi existuje. Jednoduše vezměte mládě do náručí a matka ho bude následovat. Za teplého počasí poskytněte matce a mláděti stinné místo s čerstvou vodou a senem nebo trávou. Lamy jsou dobré matky a milují svoje mláďata, neolizují je (mají přirostlý jazyk) a po porodu nežerou plodový koláč. Obvykle mládě jen očuchávají a dotýkají se ho nosem. Pokud lama porodí v zimních měsících, je dobré mládě osušit, tak aby neprochladlo.

Porod lamy

Odstavení

Mláďata se většinou odstavují ve věku minimálně 6 měsíců. Mládě zvykáme na ohlávku ještě před jejich odstavením. Mladí samci a samice mohou být bezpečně ponechané spolu, do jednoho roku věku. To je současně výborná příležitost pro další výcvik a práci s mladými lamami.

Nezapomeňte, že když vaše lama začne rodit, nesmíte podlehnout panice! Většinou žádné problémy nevznikají. Když však máte podezření, že porod trvá příliš dlouho, okamžitě zavolejte veterináře. A pokud není pomoc na blízku, řiďte se zdravým selským rozumem.

Komplikace

Tak zvaný „těžký porod“ může mít různé příčiny, některé souvisí s matkou a jiné s plodem. Lamy mají průměrnou délku gravidity 345 dní, ale je normální, že porodí i o měsíc později, a stejně se narodí zdravé mládě. Více jak 90% lam porodí dopoledne, předpokládá se, že je to proto, aby přivedly mláďata na svět do nejteplejší části dne a umožnily jim oschnout. Porod probíhá v 3 fázích, které se mohou někdy překrývat. Problémy při porodu mohou nastat v první nebo druhé fázi:

  • Fáze I začne, když začnou kontrakce dělohy a když se děložní hrdlo roztáhne do stejné šířky jako vagína, tehdy je plod vtlačený do vstupní části pánve a praskne plena /plodový obal/ (to může trvat až 24 hodin)
  • Fáze II začne prasknutím plodového obalu a končí porodem plodu (to obyčejně trvá 30 minut až 2 hodiny)
  • Fáze III je spojená s vypuděním plodové části placenty (k tomu dojde do 4–6 hodin po porodu)

Jak zjistíte, že vaše lama má problémy? Každé velké opoždění v průběhu porodu může být příčinou pro obavy. Pokud u lamy trvá fáze I déle než 4–6 hodin bez známek pokroku nebo když je plod přítomný a viditelný a nebude porozený do 30 –40 minut.

  • Fáze I nemusí přejít do fáze II, pokud dojde k převrácení dělohy, nebo když je lama vyčerpaná.
  • Fáze II se může prodloužit, pokud je plod v nesprávné poloze nebo pokud je větší než porodní kanál, kterým musí projít.

Co bývá nejčastější příčinou těžkého porodu? Nejčastěji to bývá nesprávná poloha plodu, která se buď vyřeší spontánně, když se lama převaluje z boku na bok během porodu a nebo je třeba polohu plodu upravit ručně, tak aby porod mohl proběhnout normálně.

Porod lamy

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiří Švanda

Autorem od: 04.03.2014

Podobné články

Chov ježků Chov ježků 3 minuty čtení Chov fretky Chov fretky 8 minut čtení Velbloudí mléko jako afrodisiakum Velbloudí mléko jako afrodisiakum 3 minuty čtení Pomoc ježkům Pomoc ježkům 6 minut čtení

Může vás také zajímat