Aktuálně: 5 598 inzerátů168 331 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Milan Bartl - rozhovor s chovatelem

Milan Bartl - rozhovor s chovatelem
Ing. Zbyněk Pokorný 06.05.2008, 13:08
9 607 8 minut čtení

Po rozhovoru s významným chovatelem výstavních andulek p. Habrcetlem, přicházíme s dalším rozhovorem, tentokrát na otázky ochotně odpověděl zkušený chovatel papoušků pan Milan Bartl.

Jeho články můžete číst v odborných chovatelských časopisech a je také autorem nové knihy s názvem ŽAKO - papoušek šedý.

1) Novinkou posledních dní je Vaše nová kniha Žako-papoušek šedý. Můžete nám ji přiblížit?

Kniha Žako - papoušek šedý vychází z našich praktických zkušeností s chovem tohoto krásného papouška a mnoho z informací v knize se dá využít i v chovu jiných druhů papoušků. Je uceleným obrazem života papouška šedého v jeho domovině i v našich chovech. Popisuje problematiku chovu i odchovu mláďat, ručního dokrmování, včetně podrobných návodů, jak na to (přírůstkové grafy, návod na ruční odchov). Najdete zde odpovědi na otázky, jaké podávat papouškovi krmivo, které voliéry, klece a hračky jsou vhodné, jakou mu zajistit veterinární péči. Podrobně je rozepsána péče o papoušky ve voliérách i péče o domácí mazlíčky. Kniha obsahuje přehled toxických rostlin pro papoušky nevhodných. Kniha je celobarevná, doplněná výstižnými fotografiemi.

2) Od kolika let se chovu papoušků věnujete a co bylo vaším prvním druhem?

Chovu papoušků se věnuji od 20 let a jako první druhy jsme si s manželkou pořídili pár neofém modrohlavých a agapornisy růžohrdlé. Mezi ptactvem se pohybuji od dětství, můj otec je ornitolog a chovatel exotického hmyzožravého ptactva a kanárů. Z jeho chovatelských zkušeností a poznatků v ochraně přírody jsem vycházel a dodnes z nich čerpám.

3) Jaké druhy papoušků momentálně chováte a u kterých z nich se daří odchovy?

Chovám jihoamerické a africké papoušky. Z jihoamerických chovám ary ararauny, ary zelenokřídlé, ary severa, amazonky modrohlavé a amazoňany modročelé. Odchovávám ary ararauna, z afrických chovám a odchovávám žaky kongo a papoušky senegalské. Dále chovám papoušky žlutotemenné a konžské.

4) Co bylo nejtěžší na přechodu z malých či středních druhů papoušků na ty velké?

Pochopit jejich nároky na chovatelské zařízení - prostor, teplotu, změnu jídelníčku. Velcí papoušci potřebují individuální přístup, jsou mnohem náročnější a inteligentnější. Potřebují více klidu, více soukromí. Člověka vnímají mnohem více jako součást svého života.

5) Je možné někdy vidět vaše odchovy na burzách nebo jsou mláďata zamluvená již předem?

Prodej větších papoušků probíhá většinou u chovatele, ani já své odchovy na burzách nenabízím. Mláďata bývají většinou zamluvená předem. Prodej papouška je pro mě určitý závazek, vše novému majiteli vysvětlit, vyložit zásady chovu a potřeby zvířete a také trošku poznat, do jakých rukou papouška přenechávám. Na burze k takové formě prodeje nemám časové možnosti.

6) Pomáhá vám někdo s péčí o papoušky?

O papoušky pečuji společně s manželkou. Pomáhá mi nejen s celých chovem, ale podílí se i na publikování, tvorbě webu i e-shopu, záznamech o chovu, fotodokumentaci a ručním odchovu mláďat. Děláme vše kolem chovu společně.

7) Na svém webu www.milanbartl.cz se zmiňujete v jednom ze článků, že rod Ara je pro vás něco víc, než ostatní papoušci, což se dá pochopit. Sen jste si splnil araraunama, máte tedy ještě nějakého vysněného oblíbence z rodu Ara nebo co si chystáte pořídit do budoucna?

Stále hledáme krotkou 3 až 4 letou samičku ary zelenokřídlého k našemu samečkovi Charliemu. To je náš cíl a bohužel se nám ho nedaří naplnit. Pokud někdo ze čtenářů o nějaké volné ví, ať mě kontaktuje , budu mu velice zavázán.
Mým snem jsou ary arakangy a manželka si oblíbila ary hyacintové.

8) Co považujete za Váš dosavadní největší chovatelský úspěch a na co naopak nevzpomínáte zrovna rád?

Každé odchované mládě považuji za úspěch. Krásný zážitek je, když se z vajíčka umístěného v líhni podaří vylíhnout mládě. Rád vzpomínám na vypiplání naší první ary - to se prostě musí zažít.
Nevzpomínám rád na neúspěchy při líhnutí mláďat a ručním odchovu. Tyto zkušenosti provází každé chovatelské úsilí, člověk by je neměl zapomínat, ale musí se z nich umět poučit. To je oblast, kde se máte stále co učit. I proto jsem této problematice věnuji podrobněji a publikuji momentálně celý seriál článků v časopise Papoušci. U nás si chovatelé spíše informace a zkušenosti nechávají pro sebe, což je velká škoda.

9) Jaký je Váš názor na stále nové mutace papoušků? Jinými slovy jste pro přírodní ptáky nebo mutace?

Chovám a obdivuji přirozeně zbarvené papoušky. Mutacemi jsem se nikdy nezabýval a přiznám se, že mě to ani neláká. Je to trošku jiný a hodně náročný chovatelský směr a pokud chcete mít úspěchy a chov na odborné úrovni, je třeba se věnovat pouze této specializaci.

10) K ručnímu dokrmování odebíráte především žaky, činíte tak kvůli nekvalitní rodičovské péči chovných párů nebo je to vaším cílem?

U středních a velkých papoušků není odchov rodiči až do úplné samostatnosti takovou samozřejmostí jako tomu je u menších druhů. Zabývám se ručním odchovem papoušků, jejichž rodiče mají problémy z různého důvodu mláďata vysedět, vylíhnout, krmit je a vyvést na bidlo. Ruční odchov mláďat papoušků se používá v chovech po celém světě, především u větších nebo vzácnějších papoušků. Je to vysoce odborná a po časové i finanční stránce nákladná péče, 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

Publikoval jsem zatím pouze zkušenosti z odchovu vlastních žaků a arů araraun. Spoustu dalších informací jsem zatím nikde nepublikoval, mám zkušenosti s ručním odchovem různých druhů papoušků.

Konkrétně u žaků mám k ručnímu ochovu několik důvodů. Jedním z důvodů je nutnost nezaměnitelného označení z důvodu registrace CITES. Žaky lze kroužkovat do 20 dne věku. Poté nemohu mláďata do budky vrátit. Na čipování jedinců přistupuji až v krajním případě a nejsem jeho zastáncem. Dalším důvodem je výživa ze strany rodičů - už se mi několikrát stalo že i přes dostatečnou výživu chovného páru mláďata rodiče nedostatečně krmili. Arové ararauny mláďata nekrmí vůbec.

Na závěr bych chtěl říct, že mláďata ručně dokrmená se dají do chovu zařadit úplně stejně jako mláďata odchovaná rodiči. A pokud chce někdo mazlíčka do bytu, myslím si, že je nezodpovědné prodávat mu papouška odchovaného rodiči, s vysvětlením že zkrotne.

11) Chovatelé se rozdělují do dvou skupin, někteří zavrhují podávání umělých vitamínových přípravků s tím, že je vše obsaženo v předkládaném ovoci a zelenině. Druhá skupina přípravky doporučuje. Jaký je Váš názor?

Veškerá potrava papouškům předkládaná v zajetí je v podstatě náhradní. Vitamíny jsou jen jedním z důležitých doplňků potravy. Další neméně důležité jsou minerály a aminokyseliny. V ovoci a zelenině nejsou všechny potřební vitamíny. Nedostatek vitamínů ve stravě se projeví na kondici papouška, v neschopnosti zahnízdit, v kvalitě jeho opeření. Proto si myslím, že kvalitní vitamínové přípravky a přípravky obsahující minerály mají ve stravě papoušků své nezaměnitelné místo. Bez nich nelze dlouhodobě docílit dobré kondice papouška a kvalitních odchovů.
Neméně důležitá je vyvážená a pestrá strava a možnost pobytu na slunci.

12) Nyní je období, kdy už u vás zřejmě hnízdí ararauny, jak to s nimi vypadá v tomto roce?

Naši papoušci se zatím se k ničemu nemají ale podle minulých let mají ještě měsíc čas. Někteří kamarádi chovatelé už mají letos u araraun třetí snůšku. Odchov se nedá naplánovat ani uspíšit.

 

Děkujeme za rozhovor a přejeme Vám mnoho úspěchů jak v životě chovatelském, tak i osobním.

Otázky položil: Zbyněk Pokorný
Odpovídal: Milan Bartl

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat