Aktuálně: 5 598 inzerátů168 330 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Výlov rybníků

Výlov rybníků
Ing. Zbyněk Pokorný 01.06.2014, 16:00
3 856 3 minuty čtení

Výlov rybníka je svátkem každého rybáře. Stejně jako patří sníh s mrazem k zimě, tak patří výlov k podzimu. Na hrázích rybníků přihlíží této události velké množství diváků. Po okolí se line vůně bahna a svařeného vína, sítě jsou plné nejrůznějších ryb. To je sen všech rybářů. Výlovy se zahajují už za časného rána a přípravy probíhají dokonce několik dnů předem. Sítěmi vylovené ryby se přímo na hrázích třídí podle druhu a velikosti a na některých výlovech se ihned prodávají zájemcům.

Příprava rybníka

Ještě před vlastním výlovem musí proběhnout strojení rybníka. Jeho součástí jsou přípravné práce související s výlovem. Důležitým krokem je včasné vypouštění rybniční vody, aby se osádka rybníka stáhnula do nejhlubší části, tzv. loviště. Odtok vody je nutný rybáři pečlivě hlídat a kontrolovat. Zezačátku, kdy má hladina největší plochu klesá logicky pomaleji, než později při nižší hladině. Cílem je zajistit takovou výšku hladiny, která usnadní lovcům co nejsnadnější vylovení, ale rozhodně nesmí být ohrožena bezpečnost ryb. U největších chovných rybníků trvá takové strojení i víc týdnů.

Vhodné sítě

Na trhu existuje spoustu druhů sítí, které se od sebe liší velikostí ok a použitím. Sítím se také mezi rybáři různě říká. Například drobnou sakovinou se označují sítě s malými oky. Naopak velká sakovina je pravý opak. Mezi sítě drobná řadíme například keser. Jedná se o síť ve tvaru pytle, upevněná na kruhovém oblouku. Keser se používá k nakládce ryb nebo jejich přenosu. Pro velké chovné rybníky existuje i mechanický keser. Díky němu dokáží rybáři najednou vybrat a přenést až 100 kilogramů ryb. Mezi velké sítě řadíme ploty, zátahovou síť nebo podložní sítě.

Postup výlovu rybníka

U velkých rybníků se ještě před vlastním výlovem provede tzv. sháňka. Ryby co naplavali do loviště, se oplotí plotem. Rozhodli-li se rybáři k použití sítě podložní, pak se tato síť umísťuje na dno loviště ještě aspoň jeden den před lovením. Každý z rohů sítě se pak opatří dobře viditelnými tyčemi. V den D zvednou v brzkých ranních hodinách rybáři tuto podložní síť nebo se provádí zátah nevodem, po kterém následuje tzv. zjádření sítě. Ze sítě se jako první vybírají více náchylné druhy ryb. Vybírání probíhá speciálními dlouhými podběráky. Následuje uložení do vaničky a přenesení na hráz rybníka. Mezi rizikové ryby patří candáti, štiky a býložravé druhy ryb. V lovišti totiž trpí deficitem kyslíku dřív než ostatní druhy. Například nejrozšířenější ryba našich vod – kapr, je k nedostatku kyslíků poměrně odolný. Na břehu následuje velikostní třídění a přesun do kádí s vodou nebo do připraveného nákladního automobilu, který transportuje ryby na sádky.

Vylovením všech ryb se nekončí. Po výlovu se uklízí do pozdních večerních hodin. Úklidy mohou u velkých rybníků trvat několik dalších dnů.

Výlov rybníka Svět

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat