Aktuálně: 5 058 inzerátů173 523 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Výroba twisterů na ryby

Výroba twisterů na ryby
František Václavek 23.05.2014, 16:00
2 737 4 minuty čtení

"Před pár lety jsem propadl kouzlu vláčení, a tak si po zahájení sezony lovu dravců rád zajdu na štiky. Používám výhradně gumové nástrahy. Protože mě tato technika velmi baví, koumal jsem nad tím, jak doma vyrobit vlastní twister, na který by mi braly dobře štiky," říká rybář František Václavek.

Pomůcky

  • modelit na vyrobení formy
  • sanitární silikon (různé barvy) a různobarevné flitry
  • rostlinný olej na vymazání formy a mouku na její vysypání
  • cukřenka, do které dáme mouku
  • na vymazání formy malý štětec
  • široký nůž nebo špachtle na modelování formy

Je si vědom toho, že twister lze koupit v obchodě levně, ale jako správnému kutilovi mu to nedalo a hledal vlastní cestu, jak nástrahu vyrobit. "Každého rybáře úlovek na vlastnoručně vyrobenou nástrahu těší dvojnásob, rád se s vámi podělím o to, jak si doma takový twister udělat."

Jeho vlastnoručně vyrobené twistery mají tu výhodu, že tvar a barvu může ovlivnit podle vlastní fantazie a rybářských zkušeností. Lze experimentovat a zkoumat, na co ryba nejlépe zabere.

Nejdříve vyrobte formu

Z modelitu uděláme placku asi tak 1 - 2 cm vysokou (podle toho, jak tlustý twister si chceme vyrobit) a do ní zatlačíme polovinou tělíčka nějaký starší twister, který už nemá ocásek (ocásek se do formy vyškrábe dodatečně až po uvaření formy, jinak by se do hmoty vytlačil moc silný a vyrobený twister by pak dobře nefungoval).

Model tělíčka twisteru pro vyrobení formy si můžeme vytvořit přímo i z modelitu, fantazii se meze nekladou. Jediné upozornění: když modelit formujete, namáčejte si ruce a nástroje, které k tomu používáte, ve vodě. Nebude se pak lepit.

Hotový spodní díl vložíme do vařící vody i se zamáčknutým modelovacím twisterem.

Když se zdá, že už je spodní díl formy vytvrzený, vyjmeme ho z vody a můžeme začít s horním dílem. Vzor twisteru necháme zatím vsazený ve spodním díle, vše potřeme olejem. Na spodní díl přitiskneme "placku" s horním dílem tak, aby se tělo twisteru obtisklo.

Když už máme horní díl přiložený a upravený na spodním, tak celou formu opět vložíme do vařící vody. Jakmile novější polovina formy trochu ztvrdne, formu vyjmeme z vody a oba díly lehce stáhneme gumičkou, aby se ve vařící vodě neoddělily (gumičku dotáhneme jen lehce, jinak nám formu přestřihne).

Pak znovu vložíme formu do vařící vody a vaříme ji tak dlouho, dokud forma celá dostatečně nevytvrdne, to je zhruba 10 minut. Po uvaření obou dílů je forma skoro hotová, pak už stačí jen na spodním dílu si fixem nakreslit a vyškrábat ocásek. To je na celé formě to nejdůležitější -protože právě vrtící se ocásek nám z twisteru dělá lákavou kořist pro štiku a jiné dravé ryby.

Výroba twisterů na ryby

Výroba twisteru krok za krokem

Spodní díl formy vymažeme olejem jen tam, kde bude tělo twisteru. Potřebujeme totiž, aby se silikon uchytil na plochu formy kolem twisteru a aby po rozdělání formy zůstal twister ve spodním dílu. Formu posypeme moukou a oklepeme ji, aby mouka zůstala jen tam, kde byla forma vymazána olejem, to znamená jen tam, kde bude samotný twister. Okolí kolem tohoto můžeme navíc otřít hadříkem, aby tam nezůstaly zbytky mouky a silikon nám tam dobře přilnul.

Horní díl formy vymažeme olejem celý a vysypeme ho i celý moukou. Přebytek mouky oklepeme. Tady nic neotíráme, mouka musí zůstat na celé ploše horního dílu. U horního dílu prostě potřebujeme, aby se silikon vůbec nechytl.

Do míst, kde bude vlastní twister, nasypeme trochu barevných flitrů podle vlastní fantazie.

Nyní vezmeme pistoli se silikonem a do formy vytlačíme potřebné množství tak, aby ho ve spodním dílu bylo víc, a to i včetně ocásku. Můžeme kombinovat různé barvy silikonu.

Pak oba díly formy svižně a přesně spojíme. Jakmile do sebe dobře zapadnou, oba díly k sobě silně stlačíme, aby se twister dobře vytvaroval. Přebytek, který vyteče bokem, otřeme a díly od sebe opatrně oddělíme. Nejlepší je otevírat formu od hlavičky twisteru tak, aby spodní díl byl dole. Po rozdělání formy musí twister zůstat ve spodním dílu. Pokud se to nepovede napoprvé, otřeme silikon a postupujeme jako od začátku. Druhý pokus už většinou bývá úspěšný.

Twister necháme vytvrzovat alespoň 24 hodin, pak ho opatrně vyloupneme. Potom twister malými nůžkami vystřihneme.

Nakonec twister omyjeme v jarové vodě, napíchneme na jigovou hlavičku a můžeme jít na dravce.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

František Václavek

Autorem od: 05.03.2014

Podobné články

Může vás také zajímat