Aktuálně: 5 035 inzerátů173 678 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Ptačí budka pro rorýsa obecného

Ptačí budka pro rorýsa obecného
Ing. Zbyněk Pokorný 28.05.2014, 16:00
4 698 2 minuty čtení

Ptačí budka pro rorýsa obecného

Zde popisovanou budku pro rorýsy je možné zakoupit u některého výrobce na internetu, cena se na českém internetu pohybuje kolem 1000 Kč. Stejně tak je možné si tuto budku vyrobit doma za mnohem nižší náklady, bude vás to stát jen trochu zručnosti a uděláte dobrý skutek pro tento málo početný druh.

Popis budky pro rorýsy obecné

Z důvodu řady revitalizací opláštění a střech panelových domů se často stává, že odvětrávací otvory pod střechou zaslepí mřížka, která brání rorýsům, aby si v rourách stavěli svá přirozená hnízda a vyváděli mláďata.

Jelikož rorýs je pták hnízdící v koloniích, s každým opraveným domem přichází o své hnízdní příležitosti mnoho rorýsích rodin. Právě z těchto důvodů záchrany vyrábím budky pro rorýse obecné, které mohou ptačí milovníci vyvěšovat na své domy, aby rorýsům umožnili vyvést mladé právě na jejich domě. Podmínkou je, aby budky typu RORÝS byly zavěšeny ve větší výšce tedy 6 a více metrů (nejlépe do úrovně starých hnízd zaslepených mřížkami.

Ptačí budky RORÝS se v internetových obcodech nabízí v několika provedeních dle přání zákazníků pro jednu, dvě, tři, či čtyři rodiny se stejným počtem oválných vletů 3,8 x 7 centimetrů. Rorýs má veliká křídla v rozpětí i 40 cm, tudíž budky musí být dostatečně prostorné pro mláďata i dospělé ptáky, kteří uvítají vlet jen nízko nade dnem budky.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat