Aktuálně: 5 137 inzerátů172 288 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Stojany pro káně lesní

Stojany pro káně lesní
Ing. Zbyněk Pokorný 13.05.2014, 16:00
10 503 3 minuty čtení

Káně lesní je spolu s poštolkou obecnou nejrozšířenějším dravcem u nás. Patří do čeledi jestřábovitých (Accipitridae). Dříve se jí říkalo káně myšilov, protože její potravu představuje v našich podmínkách z největší části hraboš polní (Microtus arvalis).

Stojany pro káně lesní

Výskyt tohoto dravce je nerozlučně spjat se zemědělskou krajinou, kde je káně vždy vítáno právě pro likvidování hrabošů. Jeden hraboš spotřebuje ročně minimálně dva kilogramy obilí. Jedna káně lesní uloví za rok zhruba 2000 hrabošů, zachrání tak 40 metráků obilí, ale i mnoho brambor, zeleniny, řepy atd. Z tohoto důvodu vídáte často v polích různě tvarované stojany pro káňata (tzv. berličky), na kterých dravci s oblibou sedají a číhají na svou kořist. Rády na ně sedají i ostatní druhy dravců a sov.

Berličky slouží k usnadnění lovu dravcům a sovám na zahradách a zemědělských pozemcích. Velké plochy polí totiž znemožňují usednutí a odpočinek a ztěžují dravcům a sovám lov. Znamenají vysilující létání, oddech daleko od lovišť, případně je nutí k pěšímu lovu.

Jde o tyče vyrobené z různých materiálů (dřevo, trubky, tyče profilu písmena T nebo L apod.) o výšce v rozpětí 1 až 2,5 m zaražené pevně do země. Z toho důvodu bývá na dolní části opatřena bodcem pro její upevnění do zemského povrchu respektive do půdy. Čím vyšší je berlička, tím mají dravci lepší rozhled do velké dále. Na horní konec tyče je třeba přivařit (přibít, přišroubovat) bidýlko o průměru asi 15 až 20 mm a délce aspoň 30 cm. Průměr bidla je důležité dodržet, aby vyhovoval ptákům z hlediska velikosti jejich pařátů.

Umísťujeme je tam, kde očekáváme větší výskyt hlodavců (např. plochy jetelovin), tam kde hrozí pronikání hlodavců ze sousedních neobdělávaných polí, anebo v místech, kde dravci a sovy nemohou využívat jiných zařízení (sloupy, ploty, ohrady apod.) nebo stromů. Její použití je vhodné také v blízkosti stožárů a vedení elektrorozvodných sítí, které dravce lákají k nežádoucímu posezení a kde dravcům hrozí nežádoucí úraz či smrt elektrickým proudem. K lovu berličky pravidelně využívá káně lesní, káně rousná, poštolka obecná, puštíci, sýček, sova pálená, kalous pustovka a kalous ušatý a některé další druhy.

Stojany pro káně lesní

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat