Aktuálně: 5 562 inzerátů168 354 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Pomoc vlaštovkám a jiřičkám umělými hnízdišti

Pomoc vlaštovkám a jiřičkám umělými hnízdišti
Ing. Zbyněk Pokorný 01.04.2014, 16:00
14 009 4 minuty čtení

Vlaštovka obecná (Hirundo rustica) a jiřička obecná (Delichon urbica) jsou dva nejčastější druhy čeledi vlaštkovkovitých (Hirundinidae). Přesto jejich stav poslední roky v České republice neustále klesá.

Je pouze na nás, lidech, jak se k těmto velmi užitečným drobným hmyzožravým ptákům zachováme.

Bohužel někteří lidé nejsou ze stavění hnízd pod římsy jejich domů zrovna nadšeni. I pro tyto lidi jsou určeny následující řádky a fotografie. Můžete totiž odlákat jiřičky ze svého domu a ještě udělat dobrý skutek. Vyberte místo nedaleko vašeho domu, kde vám jiřičky vadit nebudou a poskytněte jim umělé hnízdo, do kterého se jiřičky s radostí přestěhují. Naopak lidé, kteří chtějí vlaštovky a jiřičky nalákat do svého obydlí a nemají pro ně vhodné podmínky (římsa, chlév), použijí tyto výrobky rovněž s velkým úspěchem.

Umělá hnízda a hnízdní podložky je možné zakoupit na internetu nebo si je můžete doma sami vyrobit z betonu, sádry či dřeva.

Hnízdní podložka pro vlaštovky se hodí především do chlévů, stodol a dalších hospodářských stavení. Její výroba není náročná, podle přiložené fotografie jej jistě zvládne vyrobit ze dřeva i méně zručný kutil.

Umělá hnízda pro jiřičky je nejlepší zakoupit v internetovém obchodě, ale šikovnější člověk bych jejich výrobu jistě také zvládl.

K přiloženým fotografiím:

  • Výhodou takto konstruovaného zadního panelu je, že jej můžete nainstalovat na fasádu a nepotřebujete římsu, pod které si běžně jiřičky hnízdo staví. Zadní panel je tvarován tak, že poskytuje horní ochranu a proto není nutné jej instalovat až pod střechu. To je výborné všude tam, kde střešní římsa není nebo kde je krátká nebo různě šikmá. Výška pro umístění by měla být min. 2 metry.
  • Jiřičky i vlaštovky mají v dnešní moderní krajině stále větší problémy najít dostatek vhodného materiálu ke stavění svých hnízd. Bláto, které se jim podaří najít, nedrží a omítky budov jsou stále hladší. A tak se stane, že hnízda padají (v horším případě i s ptáčaty). K tomu přispívají i vibrace způsobené nákladními auty nebo vlaky.
  • Toto hnízdo ideálně nahrazuje vlastní hnízda jiřiček a umožňuje jim zahájit hnízdění ihned po jarním příletu.
  • Tato hnízda jsou velmi prodyšná, a proto dobře splňují všechny vlastnosti přírodních hnízd. Jiřičky jsou velmi společenské, a proto preferují minimálně 2 hnízda vedle sebe.
  • Hnízda se umísťují na chráněné venkovní zdi (ideálně světlé) pod přesah střechy. Minimální výška umístění hnízda by měla být 2 m.
  • Čistění není nutné, ale je doporučené při kontrole hnízd (po odletu jiřiček). Čištění je velmi snadné, hnízda jde vysunovat.
  • Jiřičky se vracejí každý rok hnízdit na stejné místo, někdy proto trvá trochu déle, než zahnízdí poprvé v novém hnízdě.
  • Pokud chcete zabránit padání výkalů na zem nebo na fasádu je možné dokoupit spodní část panelu, která zachycuje padající výkaly
  • Hnízda i panel jsou vyrobeny ze speciálního, léty prověřeného materiálu. Směs dřevěných pilin, cementu a dalších příměsí je velmi pevná, zajišťuje extrémní životnost hnízda (cca 25 let), ale i velmi dobrou tepelnou izolaci. Materiál je paropropustný a dobře kompenzuje prudké změny teplot. Proto nedochází ke kondenzaci vlhkosti uvnitř hnízda.

Pomoc vlaštovkám a jiřičkám umělými hnízdišti

Pomoc vlaštovkám a jiřičkám umělými hnízdišti

Pomoc vlaštovkám a jiřičkám umělými hnízdišti

Pomoc vlaštovkám a jiřičkám umělými hnízdišti

Pomoc vlaštovkám a jiřičkám umělými hnízdišti

Pomoc vlaštovkám a jiřičkám umělými hnízdišti

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat