Aktuálně: 5 589 inzerátů168 262 diskuzních příspěvků17 657 uživatelů

Hnízdní kontejnery pro ledňáčky

Hnízdní kontejnery pro ledňáčky
Ing. Zbyněk Pokorný 13.03.2014, 17:49
2 548 2 minuty čtení

Hnízdní kontejnery pro ledňáčky

Díky malému členskému grantu se ČSO podařilo vybudovat umělou hnízdní noru pro ledňáčky a vybavit ji kamerou pro sledování.

V zimě 2012/13 jsme pojali myšlenku uskutečnit podobný přenos hnízdění ledňáčků. Vyřídili jsme si příslušné povolení u Správy BR a CHKO Třeboňsko a dali se do vymýšlení, říká Václav Bartuška.

Budka má dvě nory a dvě samostatné hnízdní komory. Jedna stěna hnízdní komory je prosklená a v budce jsou nainstalovány technické prostředky pro umístění kamery a následný přenos na internet. Nutné přisvícení jsme vyřešili pomocí pásku s diodami. Vše bylo tedy připraveno.

A co ledňáček? Přiletěl. Budku si omrknul, ale nelíbila se mu a tak v ní nezahnízdil. Nejspíš jsme si měli dát větší práci se zamaskováním budky. Vnější úprava by měla být co nejpodobnější okolnímu terénu – omatlat celou bednu bahnem. Přístupové chodby více vysypat pískem nebo vymazat jílem. Podobně dopadly i další dvě budky

My se samozřejmě nevzdáváme, zkusíme budky lépe zamaskovat a přizpůsobit okolí a jdeme na to letos znova. Věříme, že ledňáčci nakonec budou spolupracovat a budeme moci internetový přenos využít k přesvědčování lidí, že ochrana přírody má smysl.

Hnízdní kontejnery pro ledňáčky

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat