Aktuálně: 5 017 inzerátů173 562 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

V ptačím parku je prostřeno

V ptačím parku je prostřeno
Ing. Zbyněk Pokorný 12.03.2014, 17:59
1 412 2 minuty čtení

Závlahový systém na Josefovských loukách funguje. Týden po jeho otevření jsou louky pod vodou a hned se objevila i první bekasina.

Od 1. března můžeme podle manipulačního řádu pouštět vodu do zavlažovacích kanálů na Josefovských loukách. Samotné otevírání nápusti ale nevypadalo vůbec nadějně. Před stavidlem se škaredily suché popraskané nánosy, které se tu usadily od podzimního testování systému a do otevřených dvířek stavidla netekla ani kapka. Když jsme ale utěsnili stavidlo na Staré Metuji, které začalo nezvykle nízkou hladinu pomalu vzdouvat, dosáhla voda dolního okraje vpusti a začala nesměle vtékat do systému.

Hned druhého dne se začala objevovat voda na povrchu jedné z našich prioritních ploch! Od té doby se podmáčení rychle šíří směrem od plných zavlažovacích kanálů dál a dál do luk.

Přestože hlavní migrační vlna bahňáků ještě nezačala, již po týdnu zavlažování jsme měli radostné pozorování. Mezi kalužemi vystoupavší podzemní vody postával první letošní bahňák, bekasina otavní. Nebyla by to až taková senzace, kdyby louky nebyly ještě 28. února beznadějně suché. Bekasiny se totiž na zamokřených loukách objevovaly pravidelně, suché louky by jim ale útočiště nenabídly. Právě kombinace suchého jara a funkčních závlah dělá z Josefovských luk ptačí ráj.

Ptačí park Josefovské louky je připraven na přílet mokřadních ptáků. Ranní mrazíky však ještě pokrývají vodní plochy ledovým škraloupem. Ptačí park Josefovské louky je připraven na přílet mokřadních ptáků. Ranní mrazíky však ještě pokrývají vodní plochy ledovým škraloupem.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat