Aktuálně: 5 145 inzerátů172 431 diskuzních příspěvků17 714 uživatelů

První letošní vlaštovka je v Česku!

První letošní vlaštovka je v Česku!
Ing. Zbyněk Pokorný 18.03.2014, 17:15
1 920 2 minuty čtení

První letošní vlaštovku zaznamenali ornitologové o pět dnů dříve než tomu bylo v minulém roce. V Opavě ji pozoroval 17.3. jeden ze členů České společnosti ornitologické - Libor Praus.

Pozorování zveřejnil ve Faunistické databázi České společnosti ornitologické avif.birds.cz. Ačkoli by tomu velice teplý konec zimy nasvědčoval, letošní první vlaštovka rozhodně není tou historicky nejčasnější. Například v roce 2010 se první vlaštovky u nás objevily už 6. března, v loňském chladném jaru to byly ale až později, konkrétně 22. března.

Ve všech případech se jedná o první vlaštovky doslova a do písmene, praví Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO. Hlavní vlna příletu vlaštovek se očekává každoročně až v první půli dubna. Přesto můžeme říci, že s první vlaštovkou je jaro definitivně tady.

Vlaštovky samozřejmě nejsou zdaleka prvními stěhovavými ptáky, kteří již přiletěli. Pozorní pozorovatelé si mohou všimnout skřivanů a čejek na polích nebo drozdů, rehků a budníčků i v blízkosti lidských sídel. Objevili se také první čápi bílí.

Vlaštovka je také jedním z pěti druhů, jejichž přílet sledují v Evropě statisíce lidí mezinárodní webové stránky Jaro ožívá. První pozorování jarních navrátilců se shromažďují na www.springalive.net

První letošní vlaštovka je v Česku!

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat