Aktuálně: 5 053 inzerátů173 451 diskuzních příspěvků17 743 uživatelů

Gorilí mládě ohrožuje zápal plic

Gorilí mládě ohrožuje zápal plic
Ing. Zbyněk Pokorný 23.03.2014, 19:10
1 519 2 minuty čtení

Zdravotní stav gorilího miminka, které minulý týden přišlo na svět ve veterinární nemocnici v San Diegu, komplikuje zápal plic. Mládě se narodilo císařským řezem poté, co se u jeho osmnáctileté matky Imani, prvorodičky, zkomplikoval její porod.

Císařský řez ve fakultní nemocnici University of California v San Diegu proběhl bez problémů a mládě si po porodu okamžitě převzali do péče neonatologové, tedy odborníci na péči o novorozence. Novorozenou gorilí samičku rychle osušili a vyčistili jí dýchací cesty.

Od svého narození je zhruba dvoukilové mládě umístěno na jednotce intenzivní péče, napojeno na přístroje a je nepřetržitě monitorováno. Dostává také infúze, případně dle potřeby kyslík pomocí masky.

Přesto mu byl bohužel po několika dnech diagnostikován zápal plic. Léčbě jeho problémů s dýchacím ústrojím jsme se věnovali celý víkend. Po několika dnech je zcela zřejmé, že se jedná o zápal plic, sdělila pro agenturu Reuters Nadine Lamberski, zástupkyně ředitele veterinární kliniky, kde o mládě pečují.

K nákaze pravděpodobně došlo během porodu a nelze už zjistit, zda těsně před narozením nebo bezprostředně po něm. Rozhodující v tuto chvíli je, že lékaři mají jasné indicie, že jde jednoznačně o zápal plic. Ohroženému gorilímu novorozeněti se tedy dostává potřebné léčby a dobrá zpráva je, že na ni dobře reaguje.

Tým veterinářů i neonatologů optimismus neopouští. Gorilí novorozeně je v intenzivní péči a věříme, že se úplně uzdraví. U dětí obvykle trvá léčba zápalu plic zhruba týden. U malé gorilky je to dnes šestý den a pomalu se její stav lepší.

Na možnost komplikací a hrozbu infekce u novorozeného mláděte upozorňoval bezprostředně po porodu i veterinář pražské zoo Roman Vodička.

Matkou mláděte je osmnáctiletá samice jménem Imani. Ta je v pořádku a brzy by se měla úplně uzdravit.

Gorilí mládě ohrožuje zápal plic

Foto: idnes.cz

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat