Aktuálně: 5 038 inzerátů173 702 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Národní park Šumava chystá pozorovatelny na zvířata

Národní park Šumava chystá pozorovatelny na zvířata
Ing. Zbyněk Pokorný 27.03.2014, 19:11
1 798 2 minuty čtení

Nabídnout návštěvníkům co nejvíce zážitků a zpřístupnit Šumavu všem si dala za cíl správa šumavského parku. Do projektů letos investuje úctyhodných 400 miliónů korun. Za ty bude například prodloužena cyklostrasa, vybudovány nová zoologická střediska a nakoupí se i elektrovozíky pro hendikepované turisty.

Ředitel Národního parku Šumava povídá: "Lidé mají skutečně zájem o živá zvířata, která mohou pozorovat v jejich přirozených biotopech.

Proto správa parku investuje letos nejvíce peněz do výstavby dvou zoologických středisek a to v Kvildě a Srní. 

Zaměří se na lesní zvěř, konkrétně na jeleny, divočáky a vlky. Oproti pozorovacím obůrkám budou mít tato střediska určité výhody. 

Zvěř tam bude zavřená trvale, takže návštěvníci ji budou moci pozorovat nejen přes zimu. Bude se pohybovat poměrně volně, říká ředitel. 

Budou i nové naučné stezky, o mravencích a včelách 

Ti, kteří chtějí spojit pěší turistiku se získáním zajímavých informací o zvířatech, se mohou těšit také na další nové naučné stezky. 

Ze Srní vede stezka věnovaná mravencům. V oblasti Borových Lad správa parku buduje ve spolupráci s místním včelařem stezku o včelách.

Národní park se chce otevřít i hendikepovaným. Umožní jim to elektrické vozíky, které byly nakoupeny a také vyškolený průvodce. 

Národní park koupil takových vozíků deset a vyjíždět budou z Rokyta a Stožce podél plavebních kanálů. 

Správa letos nezapomněla ani na cyklisty. V letošním roce se vybuduje další část páteřní šumavské cyklostezky ze Železné Rudy do Modravy. Cyklomagistrála se prodlouží o 15 kilometrů z Hůrky na Skelnou. 

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat