Aktuálně: 5 017 inzerátů173 562 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Tok plameňáků začal v českých zoo dříve než obvykle

Tok plameňáků začal v českých zoo dříve než obvykle
Ing. Zbyněk Pokorný 31.03.2014, 18:19
1 759 2 minuty čtení

Letošní teplá zima a brzský začátek jara spustil u plameňáků období namlouvání o něco dříve než je obvyklé. V Českých zoologických zahradách probíhá většinou už od minulého týdne. Návštěvníci zoo, tak mohou často sledovat "synchronizovaný tanec" plameňáků.

Plameňáci patří ke společenským tvorům žijícím v početných (i několikatisícových) koloniích. Rovněž tok těchto ptáků probíhá hromadně a jedná se v podstatě o jakýsi synchronizovaný „tanec“ celého hejna. Ptáci se drží pospolu, popocházejí stejným směrem, při zastavení roztáhnou křídla a s nataženým krkem jednotně otáčejí vztyčenou hlavou doprava a doleva.

Plameňáci si svá hnízda stavějí na zemi v blízkosti vodních nádrží, a to poměrně blízko sebe (na 1 m2 se nachází někdy až pět hnízd). Stavebním materiálem je bahno. Hnízda mají tvar komolých kuželů, vysokých zhruba 30-40 cm a jsou často obklopena vodou, která chrání vejce příp. mládě před pozemními predátory. Samička do důlku nahoře snáší v průběhu měsíce května zpravidla jedno bílé vejce. Střídavě je zahřívají oba rodiče okolo 30 dnů. Mláďata se v naší zoo začínají líhnout na přelomu června a července. Po vylíhnutí jsou pokryta šedobílým prachovým peřím a mají na rozdíl od dospělých ptáků rovný zobáček, krátký krk i nohy. Po dobu asi tří týdnů je rodiče krmí speciálním rosolovitým výměškem ze zažívacího ústrojí (podobně jako holubi). Poté začínají přijímat potravu dospělých.

Tok plameňáků začal v českých zoo dříve než obvykle

Foto: http://animals.nationalgeographic.com

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat