Aktuálně: 5 593 inzerátů168 275 diskuzních příspěvků17 657 uživatelů

Co s divokým psem dingem?

Co s divokým psem dingem?
Ing. Zbyněk Pokorný 20.04.2014, 19:00
3 312 2 minuty čtení

Zoologové si velmi cení úlohy dinga jako predátora ze špičky potravní pyramidy, který sehrává významnou roli při kontrole populací mnoha cizích zavlečených druhů, jako jsou zdivočelé kočky, fretky nebo volně žijící lišky. Rádi by původní populaci dinga udrželi a očistili ji od kříženců a zdivočelých psů. A tady je kámen úrazu. Často není vůbec jednoduché dinga, křížence a zdivočelé psy odlišit. Je proto těžké určit, která zvířata si zaslouží ochranu a která nikoli. 

Tým australského zoologa Mathewa Crowthera z University of Sydney se pokusil tento taxonomický gordický uzel rozseknout. Vědci důkladně prostudovali všechny dostupné genetické studie o DNA vlků, psů a dingů. Zároveň začali pátrat v zoologických sbírkách po celém světě po exponátech dingů z doby před rokem 1900, protože tehdy bylo ještě prokřížení dingů s domácími psy na nízké úrovni. Ukázalo se, že dingo byl vždy velmi variabilní. Vědci našli například důkazy o široké paletě barev srsti této šelmy. V původní populaci se vyskytovala zvířata žlutá, hnědá, sytě rezavá, černá i bílá. Donedávna se vědci klonili k názoru, že různobarevnost dingů odráží míru přimísení krve domácích psů.

Dingo Dingo Foto: Benjamint444

Crowther a jeho spolupracovníci došli k závěru, že se dingo v mnoha ohledech podobá jak volně žijícím vlkům tak i domácím psům a sdílí s nimi četné rysy. Pro dingy jsou typické například vztyčené uši a zakroucený ocas. Při vytí prohýbají dingové krk obloukovitě dozadu. Ve studii publikované v Journal of Zoology definoval Crowther jednoznačné charakteristiky, kterými se dingo od ostatních psovitých šelem liší. Má například kratší a širší lebku a na zadních nohách mu chybí paspárky. U domácích psů a vlků jsou tyto zakrnělé prsty, které nedosahují až na zem, poměrně běžné. Crowther a jeho spolupracovníci došli na základě důkladného bádání k závěru, že si dingo zaslouží zařazení k samostatnému druhu Canis dingo. Tvoří nedílnou součást jedinečné australské fauny a zaslouží si plnou ochranu. Cesta za jasnou definicí dinga a hlavně za jeho záchranou je ale na samém počátku.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat