Aktuálně: 5 144 inzerátů172 470 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Na Antarktidě řádí ptačí chřipka mezi tučňáky

Na Antarktidě řádí ptačí chřipka mezi tučňáky
Ing. Zbyněk Pokorný 11.05.2014, 17:29
1 636 2 minuty čtení

V uplynulých dekádách se v Antarktidě zcela nepozorovaně vyvinul unikátní kmen ptačí chřipky. Mezinárodní tým vědců jej nyní zachytil u tučňáků kroužkových.

Navzdory své izolaci a extrémním podmínkám není Antarktida kontinentem, na kterém by po ptačí chřipce nebylo ani stopy. Dřívější studie prokázaly, že v krvi zdejších tučňáků kolují protilátky proti chřipce, které svědčí o setkání s jejími virovými původci. Detekovat živý virus se u nich či jakýchkoli jiných antarktických ptáků dlouho nedařilo. 

Teprve nyní uspěli vědci, kteří získali stěry z průdušnic a tělních otvorů 301 tučňáků kroužkových (Pygoscelis adeliae), kteří pocházeli z dvou oblastí Antarktického poloostrova. U 270 z nich se také podařilo odebrat vzorky krve. Laboratorní analýza odhalila, že u osmi ptáků (šesti dospělců a dvou mláďat) se vyskytuje genetický materiál chřipkového viru. Vědcům se také v kultuře podařilo vypěstovat živé viry, které si byly navzájem vysoce podobné a všechny patřily ke kmeni H11N2. 

Objev unikátního antarktického viru ptačí chřipky nicméně vyvolává řadu otázek včetně té, jak často se ptačí chřipka do Antarktidy dostává, u jakých živočichů se udržuje a jestli mohou její viry přežít zimu zamrzlé v ledu.

Na Antarktidě řádí ptačí chřipka mezi tučňáky

Foto: http://focusingonwildlife.com

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat