Aktuálně: 5 136 inzerátů172 210 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Po více než 60 letech vědci znovu spatřili zvíře s „upířími“ tesáky

Po více než 60 letech vědci znovu spatřili zvíře s „upířími“ tesáky
Ing. Zbyněk Pokorný 29.11.2014, 20:47
1 616 2 minuty čtení

Tým vědců popsal v nedávno zveřejněné studii první pozorování vzácného kabara měděného (Moschus cupreus) po více než 60 letech. K celkem pěti popsaným pozorováním těchto sudokopytníků došlo v severovýchodním Afghánistánu.

Moschus cupreus patří mezi celkem sedm podobných druhů z čeledi kabarovitých, jejichž přirozeným místem výskytu je jižní část Asie. Jsou charakterističtí dvojicí tesáků, které jim ční z tlamy, a také pižmovými žlázami, kvůli nimž je loví pytláci. Používají se totiž při výrobě parfémů a v tradiční medicíně a na černém trhu se prodávají až za 45 tisíc dolarů za kilogram (více než 900 tisíc korun).

Z tohoto důvodu a také kvůli úbytku jejich přirozeného prostředí se jejich populace snižuje. Navíc to jsou velmi plachá zvířata, a tak není jednoduché je spatřit. Konkrétně druh Moschus cupreus naposledy oficiálně zaznamenali dánští vědci v roce 1948.

S dalšími potvrzenými pozorováními přišli až výzkumníci z organizace Wildlife Conservation Society. V afghánské provincii Núristán zástupce tohoto druhu spatřili celkem pětkrát v letech 2008 a 2009. Výsledky své studie ale zveřejnili až letos v říjnovém vydání magazínu Oryx.

Z pěti pozorování se třikrát jednalo o samotářského samce, jednou o samici s mládětem a nakonec o osamělou samici. Mohlo se však jednat o jedince z předchozího pozorování, pouze bez mláděte. Zvířata bylo podle nich velmi obtížné spatřit a bylo nemožné je vyfotografovat. Na fotografii v článku je tak příbuzný druh kabar pižmový.

Po více než 60 letech vědci znovu spatřili zvíře s „upířími“ tesáky

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat