Aktuálně: 5 599 inzerátů168 337 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Rozhovor - Ondřej Hála

Rozhovor - Ondřej Hála
Lukáš Říha 14.07.2008, 00:47
7 788 7 minut čtení

Ondřej Hála je bývalý redaktor našeho webu, který vystupuje v různých chovatelských diskuzích. Je znám spíše pod přezdívkou Hicks. Nedávno založil vlastní webové stránky: http://www.ondra-hala.estranky.cz Pár otázek položil Hicksovi Lukáš Říha a vy si teď můžete jejich rozhovor přečíst.


1) Chovná sezona je v plném proudu a tak mě napadla otázka:" jak se daří pane Hálo?

Daří se mi, i nedaří. Chovatelství je pro mne především velká záliba a i kdyby mi ptáci nehnízdili, tak bych měl velkou radost z toho, že se jim u mne alespoň dobře daří. Velice zajímavá situace nastala u mých andulek, které tento rok chovám venku. Když jsem je choval ve vnitřních prostorech, tak jsem měl velké úspěchy, ale teď je tomu právě naopak. Zato u agapornisů sklízím velké úspěchy. Mám jak málo početné hnízda, které se mi hodně hodí pro výstavní dráhu, tak i velmi početná hnízda, jako například 9 oplozených vajíček v jednom hnízdě. Tyto vejce budu muset rozdělit do jiných hnízd, aby zdárně přežila všechna mláďata.

2) Vím, že jste chtěl chovat výstavní agapornise a tak bych se rád zeptal jak jste daleko? Máte už nějaký chovný materiál připravený?

Ano, má výstavní dráha je velmi složitá a zdlouhavá, ale nic se nesmí uspěchat. Mám připravenou základní kolonii, kde bych velice rád jejich potomky využil pro výstavní účely, ale už teď mám připraveny pro tyto účely některé ptáky, které se momentálně vrací k rodičům do budek. Pro začátek mám připraveno velice povedené mládě modré mutace a dvě ze tří mláďat pastelové modré mutace. Tito ptáci budou umístěni do prostorné voliéry, aby se jim správně vytvořilo svalstvo a pak následně budou umístěni do výstavních klecí, kde je budu připravovat na výstavy, což bude hodně obtížné, protože přeci jenom agapornis je značně odlišný ve svém chování od andulek, které jsou u nás v ČR snad nejvíce vystavováni.

Rozhovor - Ondřej Hála

3) Jak se Vám celkově u agapornisů dařilo?

U agapornisů se mi letos dařilo. Jsem až velmi překvapen. V tuto chvíli mám skoro všechny budky plné mláďat, ale i oplozených vajíček. Některé páry dokonce hnízdí letos už podruhé a je to jejich poslední hnízdění v této sezóně. Dokonce se mi přihodilo i to, že jsem některá vajíčka musel podložit do jiných budek i k agapornisům růžohrdlým a mláďata nádherně rostou pod péčí náhradních rodičů. Čtenáři se budou asi divit, ale spíše bych uvítal málopočetná hnízda jelikož mláďata z takových hnízd jsou značně robustnější, protože jsou všechny dobře krmeny, ale mám více početných hnízd což není určitě na škodu. Z těchto hnízd musím pečlivěji vybírat ptáky pro výstavní účely.

4) Kolik jste měl připravených párů?

Popravdě řečeno jsem na tuto sezónu připravil 11 pár a pouze dvě z párů prozatím nezahnízdily. Na začátku sezóny jsem nelenil a začal jsem s přípravou dalších pár na příští sezónu a musím říci, že jsem velmi mile překvapen, už teď mám na další sezónu připravené nové páry, které jsou nyní přibližně ve stáří 8 měsíců a tudíž čekám na jejich pohlavní dospělost.

5) Slyšel jsem, že je jich moc. Nemáte problémy s odbytem?

Ano agapornisů je hodně, ale já osobně v tomto problém nevidím. S prodejem si nedělám velké starosti. To co neprodám zůstane ve voliéře, kde ptáci přepeří a pak se jejich šance na prodej mnohonásobně zvýší. Najdou se i tací chovatelé, kteří pořád dávají přednost kvalitě a prozatím jsem se nesetkal s člověkem, který mi mé agapornise nepochválil. Jde o to, že spousta chovatelů, kteří odchovávají kvanta mláďat mají problém s kvalitou svých jedinců a proto taky jsou přepravky u výkupců neustále přecpané.

Rozhovor - Ondřej Hála

6) Rád bych se zeptal na kakariky...

Kakarici letos z hnízděním nespěchají. Jeden z chovných párů jsem prodal začínajícímu chovateli, kterému do měsíce začali hnízdit. Jeden z mých nových pár měl čistá vejce a proto jsem samce umístil k nové dospělé samičce a vypadá to velmi nadějně. Mám ve svém chovu i lichou samičku, které bych chtěl pořídit samečka. Tuto samičku bych se chtěl pokusit vystavit na naši malé výstavě, kde bych chtěl také vystavovat i jiné ptáky. U kakariků mám momentálně už jen dvě páry. Postupně své kakariki vyřazuji z chovu a chtěl bych postupem času přejít na čistě přírodní kakariki. Někteří chovatelé upřednostňují žlutou mutaci, ale mě nejvíce učarovala základní přírodní barva. Ve svém chovu mám jednoho jedince a musím říci, že přírodní zbarvení má své kouzlo. Nejde pouze o to chovat a odchovávat přírodní barvu, ale chce to především se dopídit například k odchovu druhé přírodní generace, abych ustálil a zkvalitnili čistou základní barvu.

7) Chtěl bych se zeptat na Vaše ostatní svěřence a kam svým chovem směřujete?

Toto je velice dobrá otázka. Ve svém chovu momentálně dál nepostupuji, jelikož buduji nové voliéry z velmi drahého materiálu, který mě stojí hodně financí. Více se věnuji chovu agapornisů škraboškových a letos očekávám velké překvapení od papoušků senegalských, kde mám připraveny velmi nadějné 3 páry. Jelikož jsem minulý měsíc navštívil největší evropský ptačí park v německém Walsrodu, tak jsem své záměry značně přehodnotil a postupem času bych chtěl začít chovat větší a vzácnější druhy papoušků. Dále bych chtěl rozšiřovat svou kolekci agapornisů škraboškových a v zahraničí nakoupit u nás ještě málo známé mutace. Momentálně mám namířeno k málo chovaným mutacím jako je šedý pastel a olivový pastel. Ve svém chovu mi začínají nejvíce převládat páry, kde alespoň jeden jedinec je pastelové mutace.

Papoušek patagonský Papoušek patagonský

8) Zmínil jste se o ptačím parku Walsrode. Nemohl by jste nám zmínit nějaké informace?

Bohužel, ač bych velmi rád, tak vám toho moc sdělit nemohu, jelikož bych rád uveřejnil svůj příběh o této cestě na svých nově vybudovaných internetových stránkách a možná i v některém čísle časopisu Papoušci. Co mohu říci, že mě zde nejvíce uchvátili lorivé mnohobarví, aratingy žluté (guarouba) a z těch větších druhů to byli papoušci patagónští, arové hyacintový, kakaduové moloučtí, eklektusové a amazóňané žlutohlaví (oratrixové). Bylo zde k vidění spoustu dalších překrásný ptačích druhů a velice rád bych tento ptačí park někdy v budoucnu znovu navštívil.

9) V časopisu Papoušci jste psal článek o dokrmování agapornisů. Dokrmujete momentálně i jiné druhy papoušků?

Ano v dnešní době dokrmuji ještě alexandry velké, alexandra rudohlavého, agapornise škraboškového a papoušky patagónské, kteří jsou mými velkými oblíbenci. V této sezóně jsem měl o zábavu postaráno, protože jsem celkem dokrmil 13 překrásných alexandrů velkých, kteří dělají radost jiným lidem po celé České Republice.


Moc Vám děkuji a doufám, že to bude příjemné zpestření přečíst si opět něco od Vás.

Otázky položil: Lukáš Říha
Odpovídal: Ondřej Hála

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat