Aktuálně: 5 717 inzerátů166 209 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Pro a proti robotických vysavačů

Reklamní sdělení
Pro a proti robotických vysavačů
Vojtěch Koval 15.12.2014, 10:42
4 306 3 minuty čtení

Robotické vysavače už se staly součástí spousty českých domácností. Stále ale mají své odpůrce. Vadí jim relativně malý sací výkon, nebo se obávají, že robot namotá kabely třeba od počítače nebo televize. Zastánci robotických pomocníků kontrují tím, že jim ušetří velké množství času a často se dostanou tam, kam s běžnou hadicí nezamíříte.

Pravdu mají vlastně obě strany. Malí pojízdní roboti skutečně nemají takový výkon, jaký vám může nabídnout běžný vysavač. Na to ani nejsou stavěné. Velký sací výkon se hodí, když uklízíte v delších časových intervalech (jednou za týden a déle) nebo potřebujete naráz vysát větší množství například rozsypané mouky. V těchto případech je skutečně jednodušší a rychlejší vzít do ruky běžný vysavač. Robotické vysavače by si s tímto možná neporadily. Pokud je ale necháte dělat jejich práci třeba jednou za dva dny, možná se budete divit, jak čistou můžete mít podlahu. A u posledních modelů robotických vysavačů i koberce s delšími chlupy, se kterými si první modely někdy neporadily a zamotávaly se do nich.

Pro a proti robotických vysavačů

Výrobci se navíc v poslední době zaměřili také na majitele domácích mazlíčků. Ti bez ohledu na rasu psa nebo délku chlupů kočky se srstí svého čtyřnohého přítele bojují dennodenně. A některé robotické vysavače jsou proto uzpůsobeny tak, aby si s přívalem chlupů poradily. Většinou jim k tomu pomáhají lepší kartáče nebo zásobníky specielně na zvířecí srst – to aby se zbytečně nezahlcoval běžný zásobník na nečistoty.

Odpůrcům robotických vysavačů často vadí také to, že se roboti dostat do míst, kde by mohli něco namotat do kartáčů nebo že naráží do věcí a můžou třeba vyvrátit vázu. S prvním pomůžou virtuální zdi – ty robotovi vytyčí hranici, za kterou jednoduše nepojede. Můžete tak například vyblokovat část pokoje, ve které by robot mohl najet do kabelů od televize. Zkušenosti uživatelů ale říkají, že poslední modely už namotáváním kabelů tolik netrpí. Robotické vysavače iRobot navíc nabízí funkci Virtual Halo. Funguje podobně, jako virtuální zeď, jen vymezuje prostor o průměru až 50 cm. Toto opět ocení i majitelé domácích zvířat. Můžou tak totiž před nájezdem robotka ochránit pelíšek svého čtyřnohého miláčka nebo třeba misku s vodou, kterou by robot jinak možná vylil.

Pro a proti robotických vysavačů

Preferujete stále klasické vysavače? Zkuste si robotického pomocníka na pár dní vypůjčit od vašich známých, kteří ho používají. Možná budete překvapeni, kolik času vám pravidelným úklidem ušetří. A je jedno, jestli máte doma svého psa, nebo k vám jen přišli na návštěvu příbuzní s retrívrem – podlaha bez psích chlupů je vždycky hezčí podlaha.

Stále ještě váháte zda si robotický vystavač koupit? navštivte e-shop www.roboticky-vysavac.cz. Naleznete tam řadu dalších iformací, které vám pomohou s rozhodováním.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Vojtěch Koval

Autorem od: 29.09.2014

Podobné články

Může vás také zajímat