Aktuálně: 5 730 inzerátů166 299 diskuzních příspěvků17 632 uživatelů

Útulky zpestří vánoční svátky opuštěným zvířatům

Útulky zpestří vánoční svátky opuštěným zvířatům
Ing. Zbyněk Pokorný 24.12.2014, 17:19
1 425 3 minuty čtení

Opuštěná zvířata musí trávit vánoční svátky v kotcích útulků a o dárcích pod stromečkem by si mohla nechat jen zdát.

To se ale rozhodly změnit pracovnice hned několika útulků na Sokolovsku. Z vánočních akcí v zařízeních v Sokolově, Chodově i Kraslicích už se pomalu stává tradice. Lidé tu mohou opuštěným zvířatům donést dobroty, hračky nebo například vzít psy na procházku.

„Práce v útulku je někdy i velice depresivní, celý rok přijímáme vyhozená štěňata a staré bezprizorní psy, u kterých se doslova modlíme za dobré nové umístění, řešíme i případy zanedbaných a týraných psů. Na Vánoce nás ale zájem lidí o opuštěné pejsky doslova nabije pozitivní energií," tvrdí Veronika Fazekašová ze Záchytného zařízení na ranči Vránov u Sokolova. Vánoce pro opuštěné psy a kočky organizuje letos už potřetí. „Ty rozzářené oči psů, když jim neseme do kotce další pamlsky a pejsci sotva vydrží v klidu, jak se na ně těší – díky tomu víme, že naše práce má smysl," říká. Letos vánoční akce proběhne v sobotu 20. prosince, dárky mohou lidé nosit do 14 hodin. „Pejsci budou vděční za piškoty, konzervy, pamlsky – zejména měkké, menší balení kvalitnějších granulí, hračky, nebo deky a oblečky. Oceníme i dárky pro kočky," doplňuje Fazekašová. Následovat bude program v podobě nejrůznějších vystoupení se psy i koňmi a pěveckého vystoupení.

Záchytné zařízení v Chodově zve na vánoční akci v neděli 21. prosince od 13 do 15 hodin. „Pejsky potěší i jen lidská návštěva, pohlazení nebo vyvenčení. Rádi budeme i za nějaké psí dobroty. Pro návštěvníky bude připraven teplý čaj a cukroví," říká vedoucí zařízení Markéta Hauzrová.

Milovníci koček pak mohou v neděli 21. prosince navštívit i organizaci Konec toulání v Krásné u Kraslic. Opuštěným kočkám mohou zájemci předat dárečky mezi 11. a 16. hodinou. „Vítáme kapsičky, maso, konzervy, granule, hračky, pelíšky, stelivo i prací prostředky. Současně v zařízení pořádáme den otevřených dveří," informovala předsedkyně organizace Alexandra Jančová.

Také na Karlovarsku OS Macík funguje coby azyl pro týraná a hendikepovaná zvířata. V chodu je celkem již třináctým rokem. A letos můžete jeho obyvatelům přinést vánoční nadílku rovněž i vy. Ve středu 24. prosince se tu od 10:00 do 13:00 koná den otevřených dveří. Pokud budou lidé chtít přinést jeho obyvatelům nadílku, mohou využít právě tuto příležitost.

Nosit se může staré pečivo, solný sliz, mrkve, jablka, kočičí a psí granule a konzervy, pamlsky, nepromokavé deky nebo pleny.

Útulky zpestří vánoční svátky opuštěným zvířatům Foto: Marcela Klingorová

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat