Aktuálně: 5 732 inzerátů166 405 diskuzních příspěvků17 633 uživatelů

Chcete založit novou kolonii mravenců? Sháníte novou královnu?

Zde se dozvíte, kdy a jak nejlépe sehnat mladou královnu

Chcete založit novou kolonii mravenců? Sháníte novou královnu?
Ing. Zbyněk Pokorný 25.01.2015, 21:00
21 958 4 minuty čtení
  1. Nejjednodušší variantou je sehnání mladé královny během rojení. To se odehrává několikrát do roka a to nejčastěji během léta. Obvyklé doby rojení si můžete zjistit v tabulce rojení zde. Já si takhle našel královnu koncem srpna. Všude je mnoho okřídlených samiček a pro novou kolonii jsou nejvhodnější ty, které už odhodily křídla. Ne každá samička je oplodněná a také se vyskytují defektní, které nebudou klást. Proto je dobré zajistit si jich raději několik.
  2. Když o nějaký ten den prošvihnete rojení, stačí se podívat pod kameny, cihly, prostě pod všechno pod co by se mladá samička mohla schovat. Takto můžete najít samičku už i s několika vajíčky.
  3. Jednoduchý způsob je objednání královny přes internet. U nás není mnoho lidí, co prodávají, já vím pouze o jednom. Můžete to zkusit zde. Nebo pokud máte hodně peněz a umíte německy, můžete si objednat zde.
  4. Pokud neprobíhá rojení, tak už se moc variant nenabízí. Sehnat královnu z nějakého mraveniště je obtížné. Komůrky královen se nacházejí v nejspodnějších patrech mraveniště a to může být i 0,5 m pod zemí. Je to náročný a ne příliš účinný způsob jak si jí opatřit. Já osobně jsem proti tomu, protože člověk, který chce chovat mravence, je musí mít rád a nemůže kvůli tomu zničit celou kolonii.

Královna Lasius Niger Královna Lasius Niger

Máte mladou mravenčí královnu a nevíte kam s ní?

Nejlepší je umístit ji pro začátek do zkumavky. Tu můžete velice snadno zazimovat v lednici. Můžete použít skleněnou, nebo plastovou zkumavku. Doporučuji spíše plastovou, protože na rozdíl od skleněné není studená a tudíž je vhodnější pro zdravý vývoj mravenců. Zkumavku naplníte aspoň do poloviny vodou a ucpete vatou. Voda se poměrně rychle spotřebovává, a proto je vhodné mít jí tam co nejvíce. Jakmile je zkumavka suchá, nezbyde vám nic jiného než mravence přestěhovat do nové. Vaty ve zkumavce musí být tolik, aby byla vlhká, ale voda neprotékala do vnitřku zkumavky. Tento účel bohatě splní 1-2 cm vaty. Je lepší použít umělou vatu, než normální. Ta časem zplesniví. Bohužel ta se opravdu těžko shání, a proto je možné použít filtrační vatu, která se používá v akváriích a je k sehnání v každém zverimexu. Do zkumavky nyní už můžete vložit královnu a vchod ucpat vatou, aby neutekla. Opět je vhodné použít co nejméně vaty. Tak aby zabránila mravencům v útěku, ale zároveň nebránila přístupu vzduchu do zkumavky. Potom zkumavku zakryjte, aby královna neměla stres ze slunečního světla.

Chcete založit novou kolonii mravenců? Sháníte novou královnu?

Ve zkumavce byste měli dát královnu v zimě zazimovat. První vajíčka by měla být za několik týdnů (přibližně 2-3 týdny) a dělnice by měly běhat už po 2-3 měsících. Pokud vám vyschne voda, nebo je zkumavka příliš znečištěna nechte mravence přesunout do nové. Je možné, že mravencům se nebude chtít přesunout do nové zkumavky a proto vám nezbyde než je tam dostat násilím. Ve zkumavce přežije kolonie svůj první rok. Když se chov rozšíří, je vhodné přemístit je do vhodného formikária.

Chcete založit novou kolonii mravenců? Sháníte novou královnu?

Moje postřehy

Protože se mi nepodařilo sehnat dostatečně velkou plastovou zkumavku, spojil jsem dohromady dvě. Jednu velkou skleněnou, která slouží celá jako zásobník na vodu a jednu menší plastovou, která slouží k umístění královny. Stačilo pouze vytvořit otvor ve víčku a odstranit uzavřenou stranu plastové zkumavky.

Po narození prvních dělnic je vhodné použít výběh. Umístit zkumavku do uzavřeného, ale větraného prostoru (třeba prázdného akvária). Díky tomu máte možnost umístit k mravencům mističku s medovicí, kterou můžete lehce čistit, a nebudou vám zůstávat zbytky v  zkumavce.

Chcete založit novou kolonii mravenců? Sháníte novou královnu?

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat