Aktuálně: 5 730 inzerátů166 299 diskuzních příspěvků17 632 uživatelů

Formikárium - postup výroby

Ytongové formikárium

Formikárium - postup výroby
Ing. Zbyněk Pokorný 23.01.2015, 19:15
11 801 4 minuty čtení

Můj chov Camponotus Vagus se rozrostl a potřeboval větší formikárium. Proto jsem se vrhl na svoje první ytongové formikárium.

Formikárium - postup výroby

Materiál

  • Ytongová tvárnice (499x299x75 mm).......................35 Kč
  • 3x skleněná destička (Podle velikosti formikária).....150 Kč
  • Skleněné akvárium (60x30x30 cm)..........................550 Kč
  • Rašelina, štěrk a jemný písek.....................  ....cca 100 Kč
  • Jemná látka, kterou neprolezou mravenci
  • Konečná cena ................................................cca 850Kč

Postup výroby

Ytongovou tvárnici je potřeba zkrátit na potřebnou velikost. Tvárnice je velmi měkká a stačí vám jakákoli pilka (buď přímo na ytong, nebo na dřevo, nebo  železo).

Formikárium - postup výroby

Vyrobte systém komůrek a chodbiček. Pokud máte vrtačku s násadou na vrtání do Ytongu, ušetříte si hodně práce. Pokud ne, stačí vám jakýkoli ostrý kovový nástroj (šroubovák,....). Mě trvalo vyhloubení komůrek cca 1 h. Pokud nechcete, aby se při práci moc prášilo, polijte tvárnici vodou. Nedělejte komůrky moc velké, mravenci mají radši menší. Velikost komůrek na fotografii je pro mravence velikosti cca 10 mm s královnou cca 20 mm. Udělejte jednu hlubší díru, do které se bude lít voda a zásobovat vlhkostí formikárium. Nedělejte jí příliš blízko u kraje tvárnice. Voda by unikala do stran, ven z tvárnice. Povrch tvárnice je nutno zbrousit do roviny brusným papírem. Zkuste si jestli skleněná destička dostatečně doléhá a nejsou pod ním nechtěné prostory.

Formikárium - postup výroby

Vložte tvárnici do skleněného akvária

Formikárium - postup výroby

Připevněte skleněnou destičku. Buď pomocí tmelu, akrylátu, nebo silikonu po obvodě, nebo trochou lepidla do rohů skleněné destičky.

Formikárium - postup výroby

Zasypejte dno vrstvou štěrku, tvoří tak filtrační vrstvu.

Doplňte vrstvou rašeliny asi 1 cm pod horní hranu tvárnice. V této úpravě můžete do formikária umístit i živou rostlinu.

Formikárium - postup výroby

Doplňte formikárium až po hranu tvárnice jemným bílým pískem (jsou na něm nejlépe vidět mravenci). Nedělejte vrstvu vyšší než je horní hrana tvárnice. Sklo na tvárnici by se zanášelo pískem.

Poslední fází je utěsnění formikária. Možno je několik variant. Někdo nechává formikárium otevřené a okraje natře olejem, který zabrání úniku. Já používám jinou možnost. Horní plochu akvária zakryju dvěma skleněnými destičkami. Destička úplně na kraji je připevněná na jedné hraně a umožňuje otvírání. Destička uprostřed je připevněna napevno. Zbylý prostor je zakryt jemnou látkou, která zabrání úniku mravenců, ale umožňuje větrání. Pokud by bylo formikárium uzavřené vzduchotěsně docházelo by  vzhledem k vysoké vlhkosti k růstu plísní.

Formikárium - postup výroby

Zde je můj model formikária pro zatím samotnou královnu Lasius Niger s jednou kuklou.

Jedná se o skleněné akvárko, naplněné hlínou. Přední strana je zakrytá alobalovou fólií, aby chodbičky byly ve tmě a královna nebyla rušena.

Formikárium - postup výroby

K přední straně akvária je přitisknutý systém chodbiček vyrobený z korku. První komora je zaplněna hlínou a je v ní umístěna královna. Ze začátku vyhovuje královnám užší prostory. U první komůrky je také zavlažovací kanálek a není problém udržovat požadovanou vlhkost.
Vylíhnutý mravenci si rozšíří komůrku královny a dostanou se do dalších komůrek.

Formikárium - postup výroby

Akvárko je vyplněno hlínou a umožní v případě velkého množství mravenců, aby se zahrabali i do zeminy. Povrch je posypaný jemným bílým pískem, který umožní snadné pozorování mravenců ve výběhu.

Formikárium - postup výroby

Formikárium - postup výroby

Formikárium - postup výroby

Antquarium

Toto Antquarium je vhodné pouze pro sledování několika dělnic. Ty je možné také v obchodě zakoupit. Osobně jsem proti tomu. Dělnice zavřené uvnitř vydrží žít klidně i několik měsíců, ale bez královny bude jejich život postrádat smysl a po čase jejich aktivita klesne na nulu. Dalo by se to skoro nazvat týráním mravenců.

Jestli máte královnu a chtěli byste ji dát to tohoto gelu, tak to taky není nejvhodnější volba. Gel je náchylný na plísně a časem se začne kazit. Ačkoli slouží také jako potrava tak není úplně vhodný. Mravenci potřebují v potravě hmyz. A také kladení vajíček a vývoj mravenců je závislý na různé vlhkosti, kterých se zde nepodaří dosáhnout.

Formikárium - postup výroby

Ytongové formikárium

Jedná se o velmi často používaný materiál. Stačí Ytongová tvárnice, s kterou už se můžete vyřádit. Meze fantazii se nekladou. Seříznete tvárnici na požadovanou velikost a vyškrábete komůrky a cestičky. Může udělat jak vertikální tak horizontální systém chodeb.

Horizontální:

Již připravené chodbičky zakryjete skleněnou deskou a utěsníte. Vchod napojíte hadičkou do arény.

Formikárium - postup výroby

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat