Aktuálně: 5 042 inzerátů173 731 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Potterovská mánie plní zvířecí útulky nechtěnými sovami

Potterovská mánie plní zvířecí útulky nechtěnými sovami
Ing. Zbyněk Pokorný 06.03.2015, 19:00
2 049 2 minuty čtení

Uctívání Harryho Pottera se v Británii zvrhlo v neprospěch sov. Milovníci malého čaroděje totiž v posledních letech šílí po těchto opeřencích, které si chtějí po vzoru románového idolu chovat doma. Jenže nároky podvečerních a nočních dravců je poněkud rozčarují, a pak se začnou uměle odchovaných opeřenců zbavovat. Britské útulky pro nechtěná zvířata jsou tak dnes doslova přecpané sovami.

Jedna z provozovatelů podobných útulků Pam Toothillová z velšského Corwenu tvrdí, že před uvedením prvního filmu o Harrym Potterovi do kin mívala ve své péči kolem šesti sov. Dnes je to už celá stovka.

Výr velký (Bubo bubo) je jedna z největších sov, často přezdívána Výr velký (Bubo bubo) je jedna z největších sov, často přezdívána "Král noci" www.uv.es

„Lidé viděli Harryho sovu ve filmech a mysleli si, jak je roztomilá a vypadá přítulně. Teď jsou otrávení a znudění náročnou péčí, kterou chov sovy vyžaduje,“ tvrdí Toothillová.

Do situace už vstoupila i sama Joanne K. Rowlingová, jež ve spolupráci s ornitology zahájila osvětu týkající se sov.

„Pokud byl někdo ovlivněn mými knihami a myslí si proto, že by byla sova nejšťastnější, když by žila zavřená v kleci či někde doma, ráda bych využila této příležitosti a co možná nejhlasitěji jim řekla: Mýlíte se!“ uvedla Rowlingová v oficiálním prohlášení.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat