Aktuálně: 5 569 inzerátů168 426 diskuzních příspěvků17 661 uživatelů

Alexandr růžový vousatý

zkušenosti s chovem

Alexandr růžový vousatý
Vojtěch Jelínek 03.09.2008, 12:43
13 431 7 minut čtení

Alexandry růžové vousaté jsem zakoupil v září roku 2006. Pořídil jsem dva nepříbuzné kusy s nadějí, že se bude jednat o pár. U mladých ptáků se to nedá na pohled zjistit, ale pomocí DNA nebo endoskopie ano.

Alexandry jsem dovezl domů a umístil je do chráněné voliéry o rozměrech 200x100x200 cm. Divil jsem se, že jejich pozornost upoutali antikorové misky ve kterých byla předem připravena směs pro velké papoušky od firmy DeliNature. Netrvalo dlouho a během deseti minut se šli napít a pak se také pustili do zrní. Burské oříšky si oblíbili nejvíce. Na každý sebemenší pohyb reagovali ustrašeně a poletovali po voliéře. Celý další měsíc jsem se snažil je neplašit a jediný pohyb u voliéry byl v době krmení.

Misky s krmením Misky s krmením

Alexandry růžové vousaté krmím směsí pro velké papoušky od již zmíněné firmy a předkládám různé druhy ovoce a zeleniny. Do vody přidávám vitamínominerální látky jako např. Acidomid, Avimit dají se kombinovat různé druhy. Časem jsem začal předkládat také granule pro papoušky, ale ze začátku je alexandři vyhazovali na zem. Postupem času jim však zachutnali na tolik, že nebyl na zemi ani jeden kousek. Granule samozřejmě podávám pouze jako doplňkové krmivo.

Začátkem roku 2007 se začínaly alexandrům přebarvovat zobáky a začali přepeřovat. To mě však stále více utvrzovalo v tom, že mám pár, ale také možná dva samce. Začal jsem tedy raději shánět starší samici. Na trhu však v té době moc samic nebylo, ale o prázdninách se mi povedlo sehnat 3letou samici. Po dovezení byla vypuštěna k ostatním alexandrům a hned večer se začala k samcům „tulit". Samci se stále vybarvovali a mě pořád připadalo, že mám možná pár a samici tedy lichou. Jednou jsem našel inzerát na ročního alexandra vousatého, tak jsem si řekl, že pro něj zajedu. Samce jsem přivezl a byl vpuštěn také mezi ostatní alexandry. Nechal jsem tomu volný průběh, že si můžou vybrat, protože je každý alexandr od jiného chovatele. Ke konci roku 2007 dva alexandři, které jsem koupil jako první přepeřili a zobáky se jim plně vybarvily do červena. Měl jsem tedy ve voliéře tři samce a jednu samici. Samice si mohla tedy vybrat ze tří samců.

Okroužkované mládě Okroužkované mládě

Na začátku roku 2008 jsem prodal jednoho samce a nechal samici na výběr ze dvou samců. V březnu jsem jim umístil do voliéry kmenovou budku o rozměrech 40x40cm základna a 60cm výška. Vletový otvor je umístěn asi 15cm pod stropem budky. Uvnitř je pás drátěnky pro snadný vlez a výlez papoušků. V budce jsem udělal dost velký kontrolní otvor, proto abych mohl kontrolovat, a okroužkovat mláďata bez nutnosti vlezu do voliéry. Do budky jsem pod víko nainstaloval malou deskovou kameru s infra přisvícením, které zajišťuje viditelnost v šeru. Ptáky neruší, protože její spektrum není pro lidi a papoušky viditelné. Kamera je tam proto, abych nemusel pár tolik rušit při kontrole budky. Samice se však ze začátku bála sedávat v okolí budky, ale za dva dny seděla i na víku. Stále jsem však nezaznamenal, že by si některého ze dvou samců vybrala a harmonizovala. V polovině března začala samice navštěvovat hnízdní budku a upravovat si její vnitřek. Ze začátku byla v budce vždy jen krátce, ale doba se stále prodlužovala, až nevylézala vůbec. V té době jsem měl ve voliéře pořád dva samce, a také jsem už věděl, kterého samce si vybrala, a ten jí také pravidelně krmil. Samice seděla 30. března v budce celý den, a když vylezla, spatřil jsem jedno čistě bílé vajíčko na dně budky. Zajásal jsem, protože už to jedno vajíčko byl pro mě úspěch. Pár jsem však neviděl, že by se pářil a tak jsem mohl jen čekat, jak to vše dopadne. V nejbližší době jsem dal pryč samce, který tam neměl už dávno být, a samice pevně seděla dál. Dne 1. 4. 08 jsem v budce zpozoroval další tedy už druhé vajíčko. Když samice snesla třetí vajíčko, tak jsem si myslel, že je to poslední, ale teprve 5. 4. 08 snesla poslední čtvrté vajíčko. Dne 13. 4. jsem číhal, až bude samice z budky venku a šel jsem prosvítit vajíčka. Výsledek mě mile překvapil, protože jsem zjistil, že všechna čtyři vajíčka jsou plná. Samec chodil pravidelně samici krmit na bidlo budky a občas samice vylezla a nažrala se sama.

V této době měli k dispozici denně směs pro velké papoušky, vaječnou míchanici, ovoce a zeleninu, máčené granule pro papoušky a občas dostávali mraženou kukuřici v mléčné zralosti jeřabiny a zelené krmení, kterého bylo v této době již dostatek. Misky byli den ode dne rychleji prázdné a musel jsem nikdy krmit i 2x za den. Samice stále pevně seděla na čtyřech vejcích a podle mých propočtů se mělo první mládě vylíhnout 25.4. Pár dní před líhnutím jsem budku kontroloval častěji pomocí kamery, ale i manuálně a dne 24. 4. 08 při kontrole, jsem zaslechl z vajíček jemné pískání. Druhý den, po otevření budky jsem nevěřil vlastním očím, v budce byla dvě vylíhlá mláďata. Mláďata na sobě neměla žádné chmýří, jako je tomu např. u korel chocholatých. Zvýšil jsem tedy denní dávky krmiva, hlavně o vaječnou míchanici, ovoce a zeleninu. Věděl jsem, že jsou všechna vajíčka oplozena, tak jsem jen čekal, co se bude dít dál. Hned druhý den bylo v budce další mládě a o den později poslední čtvrté mládě. Po 4 dnech života dvě mláďata uhynula a já jsem jen doufal, že alespoň dvě mláďata pár vyvede do plné samostatnosti. Bylo ještě brzy o tomto polemizovat. Pár se o mláďata staral výborně a ta pomalu rostla. Když jsem zpozoroval, že mláďata začínají otevírat oči pokusil jsem se o kroužkování. Kroužky jsem použil o velikosti 6,5 mm, jednomu mláděti však kroužek spadl, ale následující den jsem mu ho umístil zpět. Míchanice, zelené krmení, ale i suché zrní v té době mizelo z misek čím dál tím rychleji. Mláďatům ve věku zhruba 22 dnů začala rašit první pírka to mne také upoutalo, že se alexandři líhnou bez chmýří a až v pozdějším věku se začínají opeřovat. Ve věku 6 týdnů byla mláďata už skoro plně opeřena a očekával jsem během dalšího týdne vylítnutí prvního mláděte. Bylo tomu skutečně tak a dne 20. 6. 08 bylo jedno mládě z budky venku. Druhé mládě vylétlo o den později. Ze začátku byla mláďata neohrabaná a byla sranda se na ně koukat, jak se pokouší o svůj první let. Rodiče mláďata krmí ještě asi 14 dní, a po této době jsou zcela samostatná.

Mládě v trávě Mládě v trávě

Alexandry vousaté bych vřele doporučil jak začínajícím tak i pokročilejším chovatelům. Nyní si už na mě samec se samicí zvykli na tolik, že při vstupu k voliéře se nějak nevzrušují a nepoletují jako mláďata. Jen v době hnízdění, když byla samice z budky venku, tak při zpozorování mě nebo cizí osoby byla ihned zpátky v budce u mláďat a samec vydával hlasité varovné zvuky. Při vyndávání mláďat z budky mě samice nechala dělat co jsem chtěl a nijak mě nenapadala.

Závěrem bych chtěl říci, že alexandři si mě získali svým uhlazeným peřím, elegantním límcem a barvami. Líbí se mi snad všechny ostatní druhy alexandrů a později bych si chtěl další druhy určitě pořídit.z

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat