Aktuálně: 5 592 inzerátů168 290 diskuzních příspěvků17 658 uživatelů

Chov ježků

Chov ježků
Ing. Zbyněk Pokorný 11.03.2015, 19:00
4 612 3 minuty čtení

Ježek bělobřichý, africký Pygmy ježek nebo též africký bělobřichý trpasličí ježek (Atelerix albiventris) je v České republice zatím poměrně neobvyklý domácí mazlíček, nicméně začíná velmi rychle nabývat na oblibě. Jedná se o afrického příbuzného bodlináčů, které potkáváme na svých zahradách a bohužel i silnicích. Oproti „našim domácím“ ježkům je mnohem menší (váha se pohybuje v rozmezí 300-700 gramů, délka 18-23 centimetrů), potřebuje být neustále v teple (20°C a více) a co je velkou výhodou – v zimě se neukládá ke spánku. Délka života v zajetí bývá obvykle 6-8 let.

V dubnu roku 2013 jsme si pořídili půlroční samičku ježka bělobřichého. Co se týče těchto krásných tvorečků, jejich chov není nijak zvlášť náročný a ježci se hodí i pro ty, kteří nemají přes den na zvířátko čas, protože ježek je aktivní především večer a v noci.

Chov ježků

Když jsme si naši samičku dovezli, ubytovali jsme ji do boxu pro králíky, box je výborný v tom, že má vysoké platové dno, které chrání před průvanem a nahoře má mřížku, která zase umožňuje dobré větrání. Je dobré ježka s boxem umístit na místo, kde není příliš průvan, takže není vhodné umístit ho třeba k oknu. Nejmenší doporučovaná podlahová plocha pro jednoho ježka je 0,4 m2 (přibližně 90x45cm). Ježci mají rádi stálé a trochu vyšší teploty, ale není nutné jim pořizovat žárovky nebo topné kameny.

Jako podestýlku pro ježka používáme piliny, není vhodné používat seno, protože to se může ježkovi zamotat do bodlinek. Čištění chovného boxu je asi každého věc, ale jako každé jiné zvířátko má i ježek svůj charakteristický zápach, takže když mu klícku nevyčistíte třeba týden, bude to cítit. My ježkovi čistíme dvakrát do týdne kompletně, jinak přes týden vybíráme trus a je to bez problémů.

Chov ježků

Co se týče potravy, neplatí to, co každý z nás asi zná z různých pohádek, tedy že ježek miluje jablka a nejlíp si je ještě nosí na bodlinkách. Pravdou je, že ježci jsou především masožravci, takže vhodná strava by měla obsahovat živočišnou složku jako moučné červy, cvrčky, sušené krevetky, občas myší holátko. Další složku by mohly tvořit granulky pro kočky, které obsahují více masa než granulky psí. Doporučují se granule pro koťátka, které jsou přece jen "křehčí" a šetří tak ježkům jejich zoubky. Mohou se podávat i kočičí konzervy nebo kapsičky. Občas se podává ovoce a zelenina, ale tím náš ježek docela pohrdá. Samozřejmostí je potom stále čistá voda, která může být v misce, ale i v napáječce.

Chov ježků

S odchovem ježků zatím zkušenosti nemáme, tak si netroufnu říci, zda je to snadné nebo ne. Ale v současné době hledáme pro naší ježčí holčičku ženicha. Jestli se vše podaří, určitě zde najdete fotky ježčích miminek.

Autor: Michaela Faktorová, Zdeněk Faktor

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat