Aktuálně: 5 600 inzerátů168 342 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Naděje pro zoo. Úspěšný podnikatel plánuje zachránit krachující areál

Naděje pro zoo. Úspěšný podnikatel plánuje zachránit krachující areál
Ing. Zbyněk Pokorný 15.03.2015, 20:45
1 751 3 minuty čtení

Zavřenou Zoo Tábor-Větrovy může vrátit do života developer Evžen Korec. Tvrdí, že ji chce zachovat a je připraven ji dotovat. Krachující areál s desítkami milionů korun dluhů je v konkurzu a jeho ředitele viní policie z dotačního podvodu.

Zájemcem o provozování táborské zoologické zahrady je vystudovaný biolog Evžen Korec. Nyní je generálním ředitelem společnosti Ekospol, která patří mezi padesátku největších developerů střední a východní Evropy.

„Zvažuji převzetí zoologické zahrady. Snažíme se nyní najít cestu, aby její fungování mohlo pokračovat. Moc dobře si uvědomuji, že zoo není ziskový projekt, a jsem připraven ji dotovat. Sám chovám zvířata, tak bych ji chtěl zachránit. Zatím jsme na začátku jednání o tom, jak bych zahradu mohl převzít,“ uvedl pro MF DNES Evžen Korec, který je v Česku největším chovatelem koi kaprů a na své dvouhektarové zahradě u domu má i kotce pro psy, voliéry s papoušky, pávy nebo bažanty.

Naděje pro zoo. Úspěšný podnikatel plánuje zachránit krachující areál www.ararauna.cz

Táborský starosta Jiří Fišer jméno developera, který má o projekt zájem, ve čtvrtek slyšel poprvé od MF DNES. Do té doby pouze na jedné schůzce v zoo padlo, že by se údajně mohl objevit zájemce, ale bez bližších podrobností. O tom, že zoologická zahrada má nového zájemce, se mluvilo v Táboře už několikrát, nikdy ale vedení zoo jeho jméno neuvedlo a žádný investor se neobjevil.

Nyní byl zájemce poprvé ‚odtajněn‘. „Proto jsem to vždy bral s rezervou, avšak pokud se konkrétní zájemce vyjádřil, pak to samozřejmě jako město jednoznačně vítáme. Jen upozorňuji, že i na budoucím majiteli budou povinnosti vůči orgánům města, tedy třeba stavebnímu úřadu,“ upozornil starosta Tábora Jiří Fišer z uskupení Tábor 2020 na to, že některé přístřešky pro zvířata nemají podle městských úředníků stavební povolení.

Zoo už prodává zvířata

Cesta k tomu, aby Evžen Korec mohl zoo ve Větrovech odkoupit a provozovat, ale bude ještě velmi složitá. Některé pozemky jsou zatíženy zástavními právy, za stavbu hlavní budovy zoo nezaplatilo stavební firmě 46 milionů korun a kvůli vyšetřování podvodu a dotačního podvodu policie některé nemovitosti obstavila.

Kromě toho zoo vede řadu soudních sporů o uznání či neuznání dluhu, zahrada je pro veřejnost uzavřena a její fungování řídí správkyně konkurzní podstaty Eva Procházková. Ta po převzetí podniku pochybovala, že by se objevil zájemce, který by jej chtěl zachraňovat. Začala proto s rozprodejem zvířat.

„V důsledku značného mediálního zájmu jsme zavaleni e-maily a telefonáty zájemců o koupi některých námi chovaných zvířat,“ píše vedení zoologické zahrady na svých webových stránkách k aktuální situaci.

Každý, kdo má o nějaké ze zhruba čtyř set chovaných zvířat zájem, musí nejprve doložit povolení o schváleném chovatelském zařízení Státní veterinární správou pro daný druh zvířete, nebo povolení chovu a obchodování s primáty, či povolení pro chov zvířat vyžadujících zvláštní péči. V zoo jsou i zvířata, která spadají pod úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů Cites.

Na pátek je do Prahy svolána schůze věřitelů, na které mají probírat další provoz zoologické zahrady, úhrady za péči o zvířata nebo zaměstnávání zbylých lidí.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat