Aktuálně: 5 590 inzerátů168 264 diskuzních příspěvků17 657 uživatelů

Co je to ČMKCHL ?

Co je to ČMKCHL ?
Tomáš Horyna 22.11.2008, 20:00
4 249 3 minuty čtení

Českomoravský klub chovatelů loriů (zkráceně ČMKCHL - to je ale ošklivá zkratka,co?) je - jak už název napovídá - zájmové sdružení chovatelů loriů, charmozinů, ale i loríčků a lorikulů, zkrátka papoušků živících se nektarem.

Českomoravský klub chovatelů loriů (zkráceně ČMKCHL - to je ale ošklivá zkratka,co?) je - jak už název napovídá - zájmové sdružení chovatelů loriů, charmozinů, ale i loríčků a lorikulů, zkrátka papoušků živících se nektarem. Organizace vznikla v říjnu 2001 s cílem sdružit v sobě co nejvíce zájemců a chovatelů těchto papoušků především z České republiky. Tato snaha byla motivována jednak potřebou vzájemného setkávání a jednak při neexistenci podrobnější literatury či jiných informačních zdrojů potřebou předávání si získaných zkušeností. Ustavující schůze se uskutečnila při příležitosti výstavy EXOTA Olomouc a klub zakládalo 14 tehdejších členů. Prvním předsedou klubu byl zvolen tehdy známý a zkušený chovatel loriů pan Petr Adamčík. V krátké době však vzhledem k osobním problémům odstoupil a jeho místo převzal další zkušený chovatel Antonín Korec.

Co je to ČMKCHL ?

Brzy se ukázalo, že důvody, pro které byl klub založen nestačí pro jeho životaschopnost a jako dalším a po delší dobu jediným cílem klubu byly prezentace na EXOTÁCH, které se bez vyjímky vždy setkaly s velkým úspěchem. Nicméně ani to nebylo pro členy dost atraktivní náplní a členská základna se postupně snižovala.

Na podzim 2006 dochází opět k programové změně:

Jaké výhody přináší nyní členství?

  • pravidelná setkávání členů 2 - 3x ročně
  • možnost podílet se na všech akcích pořádaných klubem
  • pravidelný kontakt s chovateli v Evropě prostřednictvím iniciativy "European Loribreeders"
  • možnost doplnění chovu o méně běžné lorie organizovaným nákupem u evropských chovatelů
  • organizované zájezdy za chovateli loriů nebo významnější akce
  • klubové idetnifikační kroužky na kroužkování odchovů
  • zajištění materiálního zabezpečení (např.misky, krmivo aj. za velkoobchodní ceny)
  • zvýhodněné veterinární služby (endoskopie)
  • pravidelná dotovaná účast na EXOTĚ Olomouc (klecné zdarma, pro vystavovatele vstup zdarma)
  • výkup odchovů loriů (zatím zkušebně)

....A povinnosti?

platit členské příspěvky (250,-Kč ročně + 180,-Kč ročně členství v ČSCH) respektovat usnesení členských schůzí.

Účast na klubových akcích samozřejmě není povinná, ale asi do klubu nikdo nevstupuje proto, že se nechce na jeho činnosti podílet.

Jste chovatelem loriů nebo již uvažujete o chovu? Neuvažujete o chovu, ale přesto Vás tato problematika zajímá? Uvažujete o chovu, ale nemáte zatím možnost chov si založit? Myslíte, že by Vás náplň klubu mohla zajímat? Jste srdečně zváni na naše více méně neformální setkání. Dostane se Vám odpovědí na celou řadu Vašich otázek týkajících se chovu, života i ostatní problematiky okolo těchto krásných papoušků.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat