Aktuálně: 5 716 inzerátů166 203 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Březost a porod ovcí

Březost a porod ovcí
Prof. Dr. Ing. Jan Kuchtík 03.04.2015, 10:00
50 781 5 minut čtení

Ovce se v posledních letech těší stále větší oblibě u drobných chovatelů, kdy jsou využívány jako přírodní sekačky trávy. Tento článek by tak měl pomoct především méně zkušeným chovatelům, nebo potencionálním zájemcům o chov ovcí. Dozvíte se vše podstatné kolem březosti a porodu ovcí a péči o čerstvě narozené jehně.

Délka gravidity: cca 150 dnů (rozpětí je 143 – 157 dní). Doba gravidity je ovlivněna plemenem, počtem plodů, výživou, pohlavím atd.

Oplození: po oplození vajíčka ve vejcovodu se vytvoří dvě prvojádra, která však záhy splynou − tím je oplození dokončeno a vzniká zygota. Zygota se následně rýhuje (probíhá buněčné dělení). Embryo sestupuje do děložního rohu asi 4. den. Vytváří se zárodečný terčík (je základem těla/jeho orgánů) a ze zbývající části zárodku se vytvoří plodové obaly (amnion, chorion a alantois). Z nich se vytvoří placenta, která zajišťuje zárodku po celou graviditu živiny. Placenta má i endokrinní funkci (produkce prostaglandinu).

V první polovině gravidity roste plod poměrně pomalu, intenzita růstu plodu se zvyšuje ve druhé polovině gravidity, poslední měsíc před porodem roste plod velmi intenzivně, což klade zvýšené nároky na organizmus matky.

V první polovině gravidity

roste plod poměrně pomalu

Detekce gravidity ovcí

Efekt: zjištění nejenom gravidity (umožňuje zařadit jalové ovce co nejdříve zpět do reprodukce), ale i četnosti vrhu (následně je řízenou výživou možno dosáhnout vyrovnaných vrhů a dobré životaschopnosti jehňat).

Možnosti detekce

  • Prubířem (beran se značkovacím postrojem označuje jalové říjící se ovce).
  • Ultrasonografickým vyšetřením (možno provádět již od 22. dne gravidity, počet plodů lze zjistit mezi 40. až 60. dnem gravidity).
  • Rektální palpační tyčí (jednoduchá a poměrně vysoce spolehlivá metoda).
  • Palpací od cca 80. dne gravidity.

Porod ovcí

Obecně se doporučuje zkoncentrovat u ovcí období porodů do co nejkratšího časového úseku.

Příznaky blížícího se porodu u ovcí: zvětšuje se vemínko, dochází ke svěšování břicha, několik dnů před porodem se uvolní svaly a vazy pánevní, vystoupnou kosti pánve a kořen ocasu, vulva se stává oteklou a zarudne, zvyšuje se neklid, časté vstávání a uléhání, intenzivnější vyměšování, hlasové projevy apod. Cca 24 hodin před porodem se plody staví do porodní polohy, tak aby mohly být snadno vtlačeny do porodních cest.

Porod probíhá zpravidla v noci, ovce při něm zpravidla leží a má tři stádia.

První tzv. otevírací stádium trvá 2 až 6 hodin.

Projevy: zvětšování vemene, roste neklid zvířete, zintenzivňují se kontrakce děložního svalstva a výtok hlenu. Objevuje se plodový vak s plodovou vodou (rozšiřuje porodní cesty pro plod). Za ním je do porodních cest vtláčen plod, krček děložní je naplno otevřený, plodový vak tlakem praská a plodová voda odtéká. Poté se ve stydké štěrbině objeví paznehty.

Druhé, tzv. vypuzovací stádium trvá, dle počtu plodů, 0,5 až 2 hodiny, je poměrně velmi bolestivé.

Projevy: zintenzivňují se kontrakce dělohy, břišního lisu a bránice. Pupeční šňůra se zpravidla přetrhne ještě v porodních cestách nebo se přeruší po vybavení plodu sama. Porod u vícečetných vrhů pokračuje vypuzováním dalších plodů.

Třetí tzv. poporodní stádium trvá zpravidla 5 až 15. hodin.

Projevy: matka olizuje jehně/jehňata, zpravidla sežere zbytky plodových obalů a celkově mláďata očistí a osuší. Postupně slábnou kontrakce, kterými je však vytláčeno lůžko.  Ideální odchod lůžka je do 6 hodin po porodu. Ovce se po porodu zčišťují zpravidla do 5. dnů, v průběhu zčišťování vytékají lochie, přičemž po porodu následuje involuce dělohy a celého pohlavního ústrojí.

Péče o narozené jehně

Po porodu je nutno jehněti dezinfikovat pupeční pahýl. Jehně má vstávat po narození do 15 až 20 minut a následně má aktivně vyhledávat struky matky. Do 2 hodin po porodu by se mělo napít mleziva, v množství 50 až 100 ml na 1 kg hmotnosti. Pokud jehně je neschopné napít se  samo je třeba jej napojit (např: využít lahve s dudlíkem). Při úhynu matky je optimálním řešením přidat jehně k jiné matce nebo aplikovat tekutou náhražku mleziva s využitím láhve s dudlíkem. 

Hodnocení plodnosti ovcí

Základní hodnotící kritéria plodnosti jsou: 

  • Procento oplodnění: vyjadřuje počet obahněných a zmetaných ovcí z celkového stavu v %
  • Procento plodnosti: vyjadřuje poměr počtu všech narozených jehňat k počtu obahněných ovcí v %
  • Intenzita: vyjadřuje poměr počtu všech narozených jehňat k počtu bahnic v reprodukci v %. Tento ukazatel zohledňuje i častější bahnění
  • Procento odchovaných jehňat: vyjadřuje počet odchovaných jehňat do věku 14 dnů (dle některých hodnocení i do věku 30, respektive 50 dní)
  • Procento mortality jehňat: vyjadřuje úhyn jehňat dověku 14 dnů (dle některých hodnocení i do věku 30, respektive 50 dní)
  • Hodnocení mléčnosti a mateřského chování bahnic: vážením jehňat ve 30 až 40 dnech věku nebo zjišťováním nádoje mléka
  • Plodnost beranů je především možno hodnotit pomocí testu nepřeběhlých (NRT) ve 35 dnech (tj. dle počtu ovcí u kterých se nedostaví říje)
  • Zjednodušený zápis plodnosti: v jeho rámci je hodnocena celoživotní plodnost ovce ve formě viz například: 05/04/06/05, což znamená, že ovce je pětiletá, čtyřikrát se obahnila, porodila šest jehňat a pět jich odchovala. Tento zápis je uváděn v katalozích z nákupních trhů a v průkazech původu beranů a ovcí

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat