Aktuálně: 5 716 inzerátů166 201 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Příbuzenská plemenitba

Příbuzenská plemenitba
Jiří Švanda 04.04.2015, 20:00
3 248 4 minuty čtení

Následující článek by měl být odstrašující pro všechny majitele geneticky příbuzných zvířat, kteří mají v plánu tato zvířata vzájemně pářit a množit. Článek pojednává o případu páření příbuzných lam, nicméně stejně fatální následky hrozí u drtivé většiny zvířat. Autorem textu je dlouholetý chovatel lam Jiří Švanda.

Pokud budete nakupovat zvíře,

dbejte na prokazatelný původ

Před nějakou dobou, mě oslovila chovatelka, která si koupila párek lam. Samička měla být podle údajů předešlé chovatelky pravděpodobně březí, ovšem nevěděla, jakým samcem byla připuštěná. Sama měla tyto lamy doma jen krátce a jejich původ byl značně nejasný. To je úskalí, které provází zvířata bez jakýchkoliv dokladů a registrace. Trochu jsem si zahrál na detektiva a pojal jsem podezření, že samička byla připuštěna velmi blízkým příbuzným a doporučil vyměnit samce za jiného. Samička po třech měsících pobytu u nové chovatelky porodila. Moje podezření se bohužel potvrdilo a narodila se jinak krásná bílá samička, ovšem bez vyvinutých nozder a pravděpodobně i nosních dýchacích cest. Chovatelka byla z tohoto zjištění právem velmi rozladěná, ale přesto toto nadělení nafotila jako varování pro všechny chovatele, kteří si kupují neregistrovaná zvířata bez dokladů o původu. Tak včera uhynula i Goči, matka toho mrtvě narozeného mláděte. Bohužel se nejedná o ojedinělý případ.

Jinak na první pohled normální lamí mládě Jinak na první pohled normální lamí mládě

To bohužel není jediný příklad následků příbuzenské plemenitby. Přátelé si koupili samečka lamy krotké a ten se nedožil ani dvou let věku. Protože to byl jejich první a jediný lamáček, tak jim ani nebylo divné, že je takový klidnější, pomalejší a lehce se zadýchával. Až pitva prozradila důvod, srdíčko měl z jedné poloviny sval a z druhé jen takovou blánu. Pátral jsem po příčině a zjistilo se, že jeho rodiče jsou velmi blízcí příbuzní. Tomuto páru se narodilo 3x mrtvé mládě a dvě mláďata, která se nedožila ani dvou let věku. Bohužel chovatel v dobré víře koupil v jedné moravské ZOO takový to „chovný pár“. V letošním roce (2010) se vyskytl další případ narození lamáčka s genetickým poškozením srdce. Přátelé si před několika lety pořídili párek mladých lam od soukromého chovatele. Později zjistili, že obě lamy mají stejného otce, na což jim chovatel sdělil, že je to v pořádku a nic nehrozí. První mládě byla samička, která je v pořádku. Druhé mládě z tohoto páru byl sameček, který byl od samého porodu velmi problematický. Neměl sílu sám pít od matky a tak chovatelé samičku dojili a malý dostával mléko z láhve. Několik dní přežíval a jeho stav byl jak na houpačce, jednou to bylo lepší a pak zase úplně špatné. Až paní doktorka Husáková poslechem diagnostikovala fatální srdeční vadu a jeho trápení ukončila. Pitvou se zjistilo, že měl srdíčko doslova děravé a krev nemohla proudit do krevního řečiště. Závěr z toho je ten, že pravděpodobně se genetická vada se předává jen po linii samců. Další chov byl ukončen prodejem samce do jiného stáda. Jediné správné řešení, za které chovatelům z Brocna děkuji.

Byla krásná, velká škoda Byla krásná, velká škoda

Pokud budete nakupovat zvíře, dbejte na prokazatelný původ, aby se takovýmto případům předcházelo.

Tady je vidět, že nozdry má jen naznačené a neprůchodné Tady je vidět, že nozdry má jen naznačené a neprůchodné

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiří Švanda

Autorem od: 04.03.2014

Podobné články

Může vás také zajímat