Aktuálně: 5 046 inzerátů173 348 diskuzních příspěvků17 739 uživatelů

Posledního žijícího samce nosorožce bílého severního hlídá ochranka!

Posledního žijícího samce nosorožce bílého severního hlídá ochranka!
Ing. Zbyněk Pokorný 28.04.2015, 19:30
4 749 2 minuty čtení

Svoji vlastní ochrankou se ve světě mohou pyšnit jen výjimeční lidé. Ve zvířecí říši má svoji ozbrojenou jednotku poslední žijící samec nosorožce bílého severního (nazýván též nosorožec tuponosý). Samec jménem Súdán žije nyní v keňské rezervaci, kam byl převezen ze zoo ve Dvoře Králové.

Nebýt zoo ve Dvoře Králové,

už by byl tento nosorožec dávno vyhynulý

Na celém světě žije pouze posledních pět kusů nosorožců bílých severní formy (4 samice a 1 samec). Bohužel tato forma nosorožce je ukázkou, jak nešetrně se chová člověk k přírodě kolem něj.

Samec Súdán má svoji ochranku i s vrtulníkem už od roku 2009. Jedná se o posledního samce, proto jej střeží ozbrojená jednotka. Ve skutečnosti jsou pro biology však v současnosti cennější samice. Jen ty mohou přivést na svět potomky. Ze Súdána, stejně jako z dalších třech už uhynulých samců mají uschované sperma. Proto je mnohem důležitější udržet na živu čtyři samice, než se podaří vypilovat techniku odběru jejich vajíček a případné oplodnění.

Podle statistik žilo v roce 1960 na světě ještě 2000 kusů tohoto poddruhu nosorožce bílého. Dnes jich je pouhých pět! Hlavním důvodem prudkého poklesu stavu byli pytláci. Ve skutečnosti, nebýt zoo ve Dvoře Králové, už by byl tento nosorožec dávno vyhynulý. České zoologické zahradě se jako jediné na světě, podařilo tyto vzácné lichokopytníky opakovaně rozmnožit.

Krmení nosorožce bílého severního v keňské rezervaci

Posledního žijícího samce nosorožce bílého severního hlídá ochranka!

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat