Aktuálně: 5 722 inzerátů166 273 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Byla objevena první teplokrevná ryba

Byla objevena první teplokrevná ryba
Ing. Zbyněk Pokorný 22.05.2015, 19:45
3 640 2 minuty čtení

Američtí vědci z NOAA (Národní úřad pro ovzduší a oceány) objevili v oceánu velkou teplokrevnou rybu. Je první na světě. Pojmenována byla leskyně skvrnitá. Při plavání vytváří její tělo teplo, které rozvádí po celé struktuře těla pomocí speciálních cév. Dle amerického serveru RTTNews má ryba i speciální mechanismus sloužící k udržení tepla.

Mechanismus pro minimalizaci tepelné ztráty funguje jako „protiproudé výměníky tepla“ v jejich žábrách. Biolog Nick Wegner uvádí, že nikdy dříve nebylo v rybích žábrech něco podobného zjištěno. Žábry leskyně dostal do ruky Wegner již v roce 2012. Tehdy mu je nabídl jeho kolega. Na pár měsíců je odložil do konzervačního prostředku. Při zkoumání hned zjistil, že je na nich něco výjimečného.

Byla objevena první teplokrevná ryba

S kolegy vědci se rozhodl změřit teplotu živé leskyně přímo v oceánu. Skupince vědců se podařilo ulovit jeden exemplář a naměřená teplota těla ukázala hodnotu o 5 °C vyšší, než v tu chvíli byla teplota vody.

Následně změřili teplotu i u leskyně, kterou měli ulovenou na háčku. Nechali ji pár hodin plavat ve vodě s teplotním čidlem v prsních svalech. Ponořila-li se ryba do vody s teplotou 4 °C, její tělesná teplota byla o celých 10 °C vyšší. Některé ryby tedy dokáží své svaly oteplovat, vždy však pouze dočasně, například při lovu potravy. Celotělová teplokrevnost je to, co odlišuje savce a ptáky od plazů a ryb.

Leskyně skvrnitá má vysoké zploštělé tělo s jasně červenými ploutvemi. Délka těla může dosáhnout až dvou metrů a hmotnosti 800 kg. O jejich způsobu života se toho doposud mnoho neví. Žijí samotářsky a nikdy tak nebylo uloveno více exemplářů najednou. Potravu leskyně tvoří především ryby a olihně, které loví v hloubce 50 až 200 metrů pod oceánskou hladinou.

Být teplokrevný je ve velké hloubce a tmě oceánu ohromnou výhodou. Může se totiž pohybovat rychleji než ostatní živočichové, snadněji tak uloví potravu nebo unikne před predátorem.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat