Letošní rok českým orlům nepřeje

velikost písma:  A A A
23.05.2015, 19:45     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     753 zobrazení     0 komentářů

Při kontrole orlích hnízd přišli ornitologové na smutné zjištění. Většina snůšek byla poničena orkánem Niklas, který na začátku dubna postihl naši republiku. Orel mořský je náš největší dravec, který je zároveň kriticky ohroženým živočichem. Orli si svá hnízda budují přímo v korunách vysokých stromů, které mají při větrném počasí obrovské výkyvy. Samice, která nezůstane na hnízdě pevně sedět a ve větrné bouři snůšku opustí, riskuje vykutálení vajec z hnízda.

Orel mořský Haliaeetus albicilla

Mohutný, poněkud zavalitý dravec s prknovitě roztaženými křídly, dlouhý 60 až 80 cm, rozpětí až 240 cm. Silný zobák a klínovitý ocas. Staří ptáci jsou hnědí...

Zobrazit více informací

Například na Třeboňsku, kde se orel mořský vyskytuje nejvíce, zkontrolovali ornitologové 15 hnízd. Sedm z nich bylo prázdných, přestože na jaře byla tato hnízda obsazena orlími páry.

Nejhorší situace na Plzeňsku

Ornitologové jsou přesvědčeni, že na vině je opravdu silný vítr, protože v minulosti už něco podobného zažili. Na hnízdech, kde se přes to všechno mláďata přecijen vylíhla, byla nanejvýš dvě v hnízdě. Ornitolog Mráz pamatuje i roky, kdy na 5 hnízdech napočítal po 3 mladých.

V globálu se populace orlů mořských

na Českém území stále zvyšuje

Na Plzeňsku bylo monitorováno šest hnízd, úspěšná jsou pouze dvě, jedno z nich se nachází na Klatovsku a druhé na jižním Plzeňsku. V těchto dvou hnízdech se vylíhla pouze tři mláďata.

Počty se zvyšují

V globálu se ale populace orlů mořských na Českém území stále zvyšuje. Má dostatek potravy a vyhovují mu lokality s více rybníky, protože jeho hlavní potravní složku tvoří právě ryby. V přírodě funguje jako zdravotní policie, neboť se naučil konzumovat mršiny, či sraženou zvěř poblíž silnic a železnic. Toto chování sebou přináší i určitá rizika, neboť ornitologové nachází mrtvé či zraněné ptáky po střetu s vlakem a autem.

Orel mořský byl v naší krajině poměrně běžně hnízdícím druhem do poloviny 19. století. Po tomto období jeho stavy klesaly, až byl postupně zcela vyhuben. Z naší krajiny vymizel na 100 let! První zdárné znovu zahnízdění zaznamenali ornitologové až roku 1986 poblíž Třeboně. V dalších letech se počty hnízdících párů navyšovaly a v současné době jich evidujeme kolem stovky.

Úspěšný lov orla mořského z vodní hladiny

Komentáře k článku

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.