Aktuálně: 5 599 inzerátů168 336 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Létá na vaší zahradě kolibřík?

Létá na vaší zahradě kolibřík?
Ing. Zbyněk Pokorný 14.10.2015, 19:00
21 287 2 minuty čtení

Pozorováním dlouhozobky svízelové poletující u květů rostlin, nabude řada lidí dojmu, že právě spatřili na své zahradě kolibříka. Ve skutečnosti se ale jedná o motýla z čeledi lišajovitých. Dlouhozobka svízelová se vyznačuje velkým tělem a vyskytuje se na rozdíl od kolibříků v Evropě, potažmo i České republice.

Tento neobvyklý motýl, jenž si vysloužil přezdívku minikolibřík, svými typickými pohyby, velkým semišovým tělem a dlouhým sosákem, kolibříka skutečně připomíná. Dlouhozobku svízelovou můžeme spatřit na široké škále květů, nejvíc ji ale přitahují aromatické druhy, například floxy či prvosenky. Miluje ale i chrpu, bodlák, petúnku a kakost. Jedná se o motýla s celodenní aktivitou, je možné se s ním setkat jak ve dne, tak i v noci. Obzvláště vyhledává prosluněné louky a zahrady. Do České republiky přilétá dlouhozobka z jihu Evropy v měsíci květnu nebo červnu. Zimu tráví opět v jižní Evropě.

Létá na vaší zahradě kolibřík? www.uaebirding.com

Housenky tohoto druhu jsou drobné a mají zelenou barvu. Zahlédnout je můžeme hlavně na svízeli, podle tohoto jednoletého plevelu dostala dlouhozobka svůj druhový název. Těsně před kuklením změní housenka barvu ze zelené na hnědou. Vytvoří si kolem sebe kokon, v němž se pod zemí vyvine v dospělce.

„Během jedné minuty dokáže

vysát nektar až ze 100 květů“

Dlouhozobka svízelová má stejný styl sání nektaru jako kolibřík. To znamená, že neusedne přímo na květ, ale bleskovými pohyby křídel se drží ve vzduchu a dlouhým sosákem odsává z květu nektar. Kvůli tomuto chování si ji lidé s kolibříkem často pletou. Ovšem kolibříka byste na evropském kontinentu hledali marně. Při sání nektaru si dlouhozobka počíná neskutečně rychle. Zdroje uvádí, že během jedné minuty dokáže odsát nektar až ze stovky květů! Patří také mezi motýly k nejlepším letcům, v letu dosahuje rychlosti až 55 km/h.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat