Aktuálně: 5 139 inzerátů172 204 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Vzácný nestor kaka a jeho úspěšné hnízdění

Vzácný nestor kaka a jeho úspěšné hnízdění
Ing. Zbyněk Pokorný 15.10.2015, 19:00
2 234 3 minuty čtení

Nestor kaka je méně známý blízkého příbuzného nestora key. V zajetí se nestor kaka chová jen výjimečně v několika zoologických zahradách. Úspěšně se tento inteligentní druh papouška podařilo odchovat například v Anglii v botanické zahradě Dunedin. V současné době je nejproslulejší odchovy nestorů kaka záchranný park na Novém Zélandu nesoucí název Zealandia, kam se podařilo hnízdícímu páru nainstalovat do budky on-line kameru a tisíce lidí tak může sledovat přímý přenos z právě probíhajícího hnízdění.

On-line kamera

Na kameře bylo do 15. října 2015 k vidění pět mláďat vzácných nestorů. Bohužel ve zmíněný den nejmenší z mláďat uhynulo a nyní se tak v umělém hnízdě nachází čtyři nejsilnější nestorové. Po většinu dne se s mláďaty v budce zdržuje i jejich matka. Záchranný park Zealandia je umístěn v hlavním městě Nového Zélandu ve Wellingtonu. Od chvíle, kdy byl nestor kaka dovezen do zmíněného parku, se docela úspěšně rozšířil po celém hlavním městě. Bohužel ale mimo záchranný park se jim tolik nedaří, hlavně z důvodu malého počtu dutých stromů. Ty bývají také často obsazovány přemnoženými krysami a kunami.

Ochránci z tohoto důvodu vyvěsili po městě šest uměle vytvořených velkých budek. Z jedné z nich je právě i zmíněný on-line přenos. Vzhledem k tomu, že nestor kaka patří mezi velmi ohrožené druhy, je rozmnožující se populace ve Wellingtonu unikátní. Mladí nestorové tráví po opuštění dutiny hodně času pohybem po zemi, proto je nutné hlídat pobíhající psy a toulavé kočky.

Chov v zajetí

V České republice byste nestory kaka hledali marně. Asi nejblíže od nás je vlastní německá Zoo Stuttgart. Chovem o něco známějších nestorů kea se může pochlubit ZOO Liberec a ZOO Zlín, pouze jeden nespárovaný kus je k vidění také v brněnské zoologické zahradě. Kromě zoologických zahrad jej v ČR chová i pár soukromých chovatelů, odchovy ale nejsou pravidlem.

„Rozmnožující se populace

ve Wellingtonu je unikátní“

Všeobecné informace

Nestor kaka je endemickým druhem, vyskytuje se totiž pouze na Novém Zélandě. V dospělosti dosahuje délky kolem 45 cm. Svým zevnějškem připomíná spíše dravce než papouška. Živí se ale převážně rostlinnou potravou, například semeny, květy a jejich nektarem atd. Zřídka nepohrdne drobnými bezobratlými živočichy. Druhový název dostal nestor kaka podle zvukových projevů během letu, kdy se ozývá daleko se nesoucím ka-aa.

Na Novém Zélandu se vyskytují dva poddruhy:

Nestor meridionalis meridionalis
Nestor meridionalis septentrionalis

První poddruh se vyskytuje na jižní části ostrova, zatímco Nestor meridionalis septentrionalis na severní.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat