Aktuálně: 5 145 inzerátů172 502 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Baví vás chov zvířat a sport zároveň? Zkuste chovat poštovní holuby

Baví vás chov zvířat a sport zároveň? Zkuste chovat poštovní holuby
Ing. Zbyněk Pokorný 28.10.2015, 20:50
7 017 6 minut čtení

U poštovního holubářství se prolíná chovatelství, sport a využití moderních technik. Poštovní holuby chovají lidé všech společenských vrstev, známých celebrit nevyjímaje. Nejznámější je asi čistě sportovní holubí souboj mezi boxerem Muhammadem Alim a královnou Británie Alžbětou. Obě zmíněné celebrity jsou skvělými chovateli holubů. Mírně navrch ovšem měla v tomto souboji britská královna.

Trocha historie

Evropští holubáři se chovu „pošťáků“ věnují už déle jak 100 let. Za kolébku tohoto chovatelského odvětví je považována Belgie. Tato země došla nejdále i ve šlechtění a současný poštovní holub má kořeny právě tam. Vznikl z celé řady předků, především bradavičnatých plemen. Cílenou selekci a pilným tréninkem se u holubů rozvinuly výborné letecké schopnosti a prostorově orientační smysl. Při využití těchto vlastností se dokáží holubi navracet do svých domovů i ze stovek kilometrů vzdáleného místa během relativně krátké doby. Toho se využívalo již v dávných dobách ve válečnictví. Hlavně v první a druhé světové válce sloužili pošťáci k přenosu zpráv mezi válečnými bojišti. Pro monitoring nepřátelských ležení, se na trup holubů umísťovali minikamerky. V dnešní moderní době slouží k tomuto účelu bezpilotní letouny, tzv. drony. Poštovní holubi z Anglie byli díky plnění vojenských úkolů a zraněním, kterých se jim přitom dostalo, vyznamenáni. Nejznámější veterán z války, který sloužil na palubě letadla RAF, dostal jméno Gustav, jeho kroužek nesl označení NPS.42.31066. Holub Gustav se proslavil například při invazi spojenců v Normandii. Důležité informace přenesl 6.6.1944 přes kanál La Manche za necelých 6 hodin, a to i přesto, že panovali nepříznivé větrné podmínky.

Vypouštění holubů na hromadný let Vypouštění holubů na hromadný let www.kalendarakci.atlasceska.cz

Na našem území si poštovní holubářství našlo první příznivce již za Rakousko-Uherska. Chovatelé přesouvali své opeřence na vypouštěcí místa vlakem. Ve druhé světové válce doznalo sportovní holubářství velkých organizačních změn. Všichni holubi se museli povinně evidovat. Stejně tak každá chovatel musel být členem spolku. Tato skutečnost vedla k výraznému poklesu stavu pošťáků. Registrace byla povinná proto, že holubi byli za druhé světové války považování za vojensky využitelná zvířata. Někteří holubáři se své lásky nevzdali, a chovali opeřence tajně v různých úkrytech.

Ihned po skončení druhé světové války, zaznamenal holubí sport největší rozmach, který postupně vedl až k tomu, že v roce 2005 vznikla samostatná organizace sdružující chov poštovních holubů – ČMSCHPH (Českomoravský svaz chovatelů poštovních holubů). Tento náš svaz je členem světové holubářské organizace FCI.

Závody

Co nejvíce láká chovatele na poštovním holubářství, je schopnosti holubů vracet se z velkých vzdáleností na rodný dvoreček s holubníkem. V rychlosti návratu mezi sebou chovatelé soutěží. Každý chovatel má své vlastní know how, jak nejlépe svého holuba na závod připravit. Ve skutečnosti ovlivňuje vlastní závod spousta faktorů. Základem je samozřejmě kvalita a předci závodních holubů, stejně jako jejich kondice a zdravotní stav. Jako u každého sportu, musíte mít také kus štěstíčka. I sebelepší chovatel, který připraví svého svěřence na 100%, nemá zdaleka vyhráno. Během dlouhé cesty čekají na holuba totiž další strasti. Největší podíl ztracených holubů mají na svědomí přemnožení draví ptáci, následuje elektrické vedení a srážky automobilem. V neposlední řadě může mít vliv na orientaci holubů zhoršená smogová situace.

Chovatelé sedají u holubníků

a vyhlíží své opeřence

Největší adrenalin a napětí mají chovatelé v době očekávaného návratu. Chovatelé sedají u holubníků a vyhlíží své opeřence. Většina z nich přiznává, že to je to největší kouzlo na celém sportovním holubářství. Chovatelé mezi sebou telefonicky komunikují a podle doby vypuštění a vzdálenosti propočítávají první návraty. Jakmile se z oblohy snáší první holubi mířící do domovských holubníků, dochází automaticky k zaznamenání času návratu. Jak? Vstupní otvor do holubníku je opatřen snímací anténkou a končetina závodního holuba elektronickým čipem. Anténka zaznamená přesný čas doletu. Až tak daleko sportovní holubářství došlo. Napadne vás, že to není spravedlivé, když každý holub musí do domovského holubníků urazit jinou vzdálenost? I na tuto skutečnost se myslí. Každý chovatel má jinou vzdálenost svých souřadnic od vypuštění, proto se u holuba počítá jeho průměrná rychlost v metrech za minutu. Díky tomu se ví, že nejlepší závodní holubi dosahují průměrné rychlosti až 100 km/h! Do konečných výsledků závodu se započítává pouze prvních 20 % navrácených holubů z počtu vypuštěných. Vyhodnocování závodu je docela složité a proto jej za pomoci výpočetní techniky provádí tzv. výpočtář, což je speciálně proškolený funkcionář.

Podle různých kritérií se závody rozdělují. V závislosti na délce trati rozlišujeme krátké, střední a dlouhé. Podle věku holubů rozlišujeme soutěže holoubat, ročních ptáků a holubic.

Závody na dlouhých tratích patří mezi nejzajímavější. Závodní holubi se vrací nejdříve následující den ale v nepříznivém počasí i za několik dnů. Start závodu (vypouštění) bývá naplánován na odpolední hodiny tak, aby se holubi nevrátili ještě ve stejný den. Dlouhé trati překračují často 1200 km. Takto náročného výkonu se mohou účastnit pouze výborně trénování holubi, tzv. specialisté. Do kategorie dlouhých tratí patří i holubí maratóny, kdy závodníci musí urazit i několik tisíc kilometrů!

Rozšířené jsou i hromadné lety, kdy jsou závodníci přepraveni k místu vypuštění kamionem. Pod plachtou kamionu jsou ukryty přepravní koše s klimatizací, napáječkou a krmítkem. Tímto způsobem může být vypouštěno až několik tisíc holubů. Vypuštěni jsou všichni naráz, celé hejno párkrát zakrouží nad kamionem a vyrazí k domovu. Tak jak se holubi blíží k domovu, hejno se stále zmenšuje na menší skupinky nebo jednotlivce. Existují i mezinárodní závody, kdy je vypouštěno i několik desítek tisíc závodních holubů z různých států. Vítěz těchto závodů je velmi uznávaný a po potomcích šampióna je mezi chovateli velká poptávka.

Start závodu s hromadným letem

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat