Aktuálně: 5 722 inzerátů166 284 diskuzních příspěvků17 631 uživatelů

Domácí výkrm prasat

Domácí výkrm prasat
Ing. Zbyněk Pokorný 31.10.2015, 19:00
27 665 5 minut čtení

Domácí výkrm prasat v drobnochovech má dlouhou a bohatou tradici. Ze starých publikací se dočteme, že pro sele si mnohdy jela celá rodina. Následný výkrm prasete znamenal pro rodinu velkou událost a nezřídka se i sami omezovali v jídle na úkor svého pašíka. Pokud se v hospodářství chovala koza nebo kráva, tak jejich mléko dostávalo prase přednostně před ostatními hospodářskými zvířaty. Celá rodina se těšila na zabíjačkové hody, kterých se účastnili i širší příbuzní. Tuk získaný při zabíjačce byl v dřívějších dobách víc ceněn než maso. Dnes se domácí chov prasat opět vrací do módy. Maso z domácího prasete je zdravější a také chutnější.

Jaké sele pro domácí výkrm vybrat?

V první řadě musíme nakupovat z kvalitního chovu a dobrých podmínek. Sele se kupuje nejčastěji při hmotnosti 20 až 25 kilogramů. Od chovatele zjistíme, proti čemu bylo sele očkováno, a poptáme se, čím bylo krmeno. Při dovozu domů je totiž dobré navázat na krmnou dávku od dřívějšího chovatele a až po zvyknutí na nové prostředí, přejít na vámi požadované krmivo. Už předem si rozmyslete, zda máte v plánu koupit sele standardní (zdravé) nebo nestandardní, což je například sele s kýlou. Takový jedinec je sice o něco levnější, ale vždy existuje určité riziko úhynu nebo jiných zdravotních komplikací. Pokud vybíráte sele z většího množství, zaměřte se na ty silné a zdravé. Plánujete-li nákup dvou a více selat, která budete mít posléze společně ustájena, vybírejte selata o zhruba stejné hmotnosti. Silnější sele by totiž těm slabším silně konkurovalo v příjmu krmiva. Většímu počtu selat, je nutné také přizpůsobit velikost koryta.

Porážková hmotnost prasat

Domácí prase je nejčastěji poráženo po dosažení hmotnosti 105-115 kilogramů. Při této hmotnosti je optimální poměr ceny a výtěžnosti masa. V drobnochovech jsou ale k vidění i prasata o hmotnosti 150 kg a více. V takovém případě narůstá ale především podíl sádla. Do vyšších hmotností se doporučuje vykrmovat prase plemene přeštické černostrakaté.

Čím krmit prase?

Občas se setkáte, hlavně od starších generací s výrazem záhumenkový vepř. Tento výraz vznikl právě kvůli krmivu, díky kterému byl vepř vykrmen. Původ většiny krmiv totiž v minulosti pocházel z hospodářovy záhumenky. V dnešní době už to nemusí být zcela pravda. Prase je možné vykrmit i kompletní krmnou směsí, bez přidávání jakýchkoliv dalších krmných komponentů. My se ale zaměříme spíš na ty malochovatele, kteří si chtějí vykrmit prase ze svých zdrojů. Vždy mějte na paměti, že prasata nemají rády studená krmiva. Proto je nejlepší vždy krmit a napájet vlažným krmivem.

„Prasata nemají rády studená krmiva,

krmte a napájejte vlažným“

Nezastupitelnou roli hrají jadrná krmiva. Nejčastěji je prasatům formou šrotu zkrmován ječmen a pšenice. Méně často také oves. Žito se podávat nedoporučuje nebo pouze v omezeném množství, má totiž negativní vliv na zažívání. Vhodnou obilninou je také kukuřice, vysoké zastoupení v krmné dávce ale vede ke zhoršené kvalitě tuku prasat (je nažloutlý a řídký). Přidávat lze i malé dávky hrachu. Plánujete-li výkrm prasete pouze jadrnými krmivy, počítejte se zkrmeným množstvím kolem 250 kilogramů. Zprvu se pohybuje spotřeba denní dávky na jedno sele kolem 1,2 kilogramu a zvyšuje se až na 3 kilogramy u konce výkrmu. Přidáním brambor do krmné dávky se snižuje spotřeba jadrných krmiv zprvu na 1 kilogram a výkrm končí na 2,5 kilogramech. Tím se celková spotřeba jádra na výkrm jednoho prasete sníží na zhruba 150-170 kilogramů.

Domácí výkrm prasat www.farmaujkovice.wbs.cz

Významný podíl krmné dávky prasat tvoří ve většině malochovů brambory. Zkrmovat se mohou tzv. odpadní brambory (drobné, nakopnuté atd.). Na druhou stranu nesmí prase dostat bramboru plesnivou či nahnilou. Brambory zkrmujeme buď vařené, nebo zesilážované. To znamená, že v pařáku se uvaří větší množství brambor, které se poté rozmačká a uloží do igelitových pytlů nebo sudu a zamezí se přístupu vzduchu. Takto zakonzervované brambory se před krmením smísí s teplou vodou, přidá se jadrné krmivo, kopřivy nebo jiná zelená píce. Připravená „polévka“ se může obohatit o práškový vitamínový doplněk, například plastin či roboran. Pokud se tato polévka podává 3x denně, není nutné praseti přidávat žádný jiný zdroj pitné vody. Pokud má prase přístup k vodě, vyhovuje i krmení 2x za den.

Z dalších krmiv je možné podávat hygienicky nezávadné kuchyňské zbytky (neplesnivé, nehnijící). Vyhneme se jídlům kořeněným, soleným a přemaštěným. Tvrdé pečivo je vhodné rozmočit v teplé vodě. Prase má v oblibě i slupky z různého ovoce a zeleniny. Při podání jablek, je vhodné rozkrájení, jinak by se mohlo prase udusit. Vhodné je podávat praseti 1-2 litry kozího či kravského mléka denně.

Při kydání chlévu je možné vypustit prase napást na vhodný pozemek. Vždy ale mějte na mysli, že je všežravec a odstraňte z dosahu všechny nevhodné předměty. Není vhodný společný výběh s drůbeží, neboť jsou známy případy pozření kuřat i dospělých slepic prasetem.

Během zimního období je možné nabídnout prasatům seno nebo nasušené kopřivy.

Přehlídka bílých ušlechtilých prasat

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat