Aktuálně: 5 722 inzerátů166 262 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Začátky chovu králíků

Výběr plemene a nákup

Začátky chovu králíků
Ing. Zbyněk Pokorný 06.01.2016, 18:00
12 854 5 minut čtení

Každý začátečník plánující chov králíků si musí uvědomit, že se jedná o živé tvory, vyžadující každodenní péči. Chovem králíků tak na sebe berete nemalý závazek a odpovědnost. Bez podpory rodiny nemá smysl začínat, vaši nejbližší musí pochopit, že budete věnovat svůj volný čas králíkům. Případně vás musí podpořit v dobách, kdy se chov králíků nebude příliš dařit.

Splňujete-li výše uvedené, můžete se posunout k vlastnímu chovu. Máte-li na vašem dvorku nebo zahradě vyčleněné místo, kde bude stát králíkárna, máte-li vybrané plemeno, které chcete chovat a víte-li, kde budete shánět krmivo, tak máte velký předpoklad stát se úspěšným chovatelem králíků.

Na začátek není od věci přečíst si odbornou literaturu. V posledních letech je na trhu publikací zaměřujících se na chov králíků poměrně dost. Také není špatné najít si a seznámit se s chovatelem králíků ve vašem blízkém okolí. Ten vám může poradit a předat cenné informace, které nabyl dlouholetým chovem. Králíkárnu si můžete nechat vyrobit dle vašich požadavků u řemeslníka. Pokud patříte k manuálně zručným, pusťte se do výroby sami.

Je nutné si upřesnit důležitou otázku krmiv. Chcete víc investovat a kupovat speciální směsi, které platí za plnohodnotné krmivo bez dalších přídavků nebo se vydáte cestou časově náročnější ale finančně lacinější a zaopatříte si krmivo ze zdrojů matky přírody. V létě usušíte seno, případně ho u zemědělce koupíte, budete se starat o záhonky s mrkví a řepou, koupíte nebo vypěstujete obilí. Toto všechno si musíte ujasnit před pořízením prvních králíků.

Výběr plemene králíků

Rozhodování není snadné. Nejen začátečníci ale i zkušení chovatelé dlouho rozmýšlí, jakým směrem se dál vydat. Nejdříve si vyjasněte, co od chovu králíků očekáváte. Chcete si vyprodukovat kvalitní dietní maso nebo se chystáte své chlupáče vystavovat? Tyto otázky si musíte zodpovědět hned na samém začátku. Nejvhodnější je objet pár chovatelů nebo výstav a prohlédnout si králíky na vlastní oči. Pokud nemáte tu možnost, je možným řešením nahlédnutí do vzorníku plemen králíků, kde se nachází všechna plemena a jsou u nich uvedeny i jejich vlastnosti.

Přehled plemen králíků naleznete zde.

Na maso se hodí střední nebo velká plemena. Na výstavu je možné použít jakékoliv plemeno ze vzorníku, ovšem jako začátečník si nesmíte nasadit laťku příliš vysoko, být trpěliví a nenechat se z výstav odradit prvními neúspěchy. Pro začátek se na výstavní účely hodí například plemena: aljaška, francouzský beran, činčila malá nebo novozélandský červený. Po získání určitých zkušeností, se zaměřte na kresebná plemena, kterými jsou například: český strakáč, anglický strakáč, holandský králík nebo německý obrovitý strakáč.

Vybrat si musíte sami, každý to má jiné. Někdo objíždí výstavy a nemůže si vybrat a jiný má jasno okamžitě, neboť mu některé plemeno hned padlo do oka.

Kde králíka pořídit?

Až budete mít předešlou kapitolu, výběre plemene zdárně za sebou, začnete shánět odkud králíky koupit. Nejvhodněji se jeví dvě možnosti, nákup králíků na výstavě drobného zvířectva nebo pořízení přímo od chovatele. Druhá možnost má tu výhodu, že při nákupu zároveň skouknete chovatelské zařízení chovatele. Uvidíte, zda váš králík pochází s čistého hygienického prostředí, čím byl krmen a obecně na jaké je zvyklí podmínky. Na výstavách se nejednou stalo, že začínající chovatel si jel pro dříve vybrané plemeno králíků a nakonec odjížděl domů s úplně jiným. Nepřeberné množství králíků a jejich plemen, může totiž zamotat hlavu ještě víc, než jste ji doposud měli a nakonec se zahledíte do jiného plemene. Při více denní výstavě se snažte kupovat hned první den. V té době je největší výběr a k mání jsou zvířata nejkvalitnější. Vystavovatelé jsou v drtivé většině velmi ochotní lidé, proto s nimi proberte ještě jednou všechna úskalí, která vás při chovu daného plemene mohou překvapit. Pozor! Ne všichni králíci na výstavách jsou prodejní. Při koupi požadujte od pověřené osoby rodokmen.

Pozor! Ne všichni králíci

na výstavách jsou prodejní

Jak na výstavách, tak u soukromých chovatelů platí zásada, že pokud se chystáte pořídit větší množství králíků, nakupujte od více chovatelů, abyste se vyhnuli příbuzenské plemenitbě.

Jako úplně krajovou variantu uvádím nákup tzv. „naslepo“. To znamená, že králíka si necháte od chovatele zaslat například Kurýrem nebo vlakem. Tuto možnost využívejte opravdu jen výjimečně, pokud vámi vytipované plemeno chová někdo na druhém konci republiky a nemáte možnost se k němu dopravit. I tak se musíte spolehnout na to, že vám chovatel pošle kvalitní kus a nezbaví se slabšího jedince.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat