Aktuálně: 5 722 inzerátů166 262 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Chov včel

Informace začínajícím včelařům

Chov včel
Ing. Zbyněk Pokorný 15.01.2016, 18:00
6 336 9 minut čtení

Včelařství je krásný, člověku i přírodě prospěšný koníček. Bohužel poslední roky počty včelařů klesají a naopak průměrný věk českého včelaře roste. Nyní se pohybuje kolem 58 let. Mladí lidé nemají o tuto profesi velký zájem. Současný stav je víc než alarmující. Navíc začínající včelař, který by měl ze všech stran čerpat spoustu informací a návodů, to nemá v dnešní době lehké. Odborná literatura na trhu existuje, i když jí není mnoho. Zájemci, nechť zajdou raději do specializovaného obchodu s včelařskými potřebami, než do klasické prodejny knih. Různá včelařská periodika jsou zase pro nevčelaře hůře dostupná. Boom dnešní doby – internet, také nenabízí pro začátečníky mnoho informací. To jsou hlavní důvody, proč vznikl tento článek, určený právě pro začátečníky.

Mám pro chov včel předpoklady?

V prvé řadě vás musí chov včel bavit a fascinovat. Výsledkem vaší práce bude jako bonus kvalitní domácí med. Pokud nejste alergičtí na propolis, vosk nebo dokonce samotný včelí jed, splňujete jeden ze základních předpokladů stát se úspěšným včelařem. Včelím žihadlům se vyhnout nelze, aspoň částečně speciálním oděvem, ale nějaké žihadlo vždy dostanete. Propolisu, kterým včely potahují plásty, se alergik vyvaruje nasazením gumových rukavic. Ovšem v horkých letních dnech to není práce nikterak příjemná.

Dalším důležitým předpokladem je dostatek času. Vše záleží na počtu včelstev. Začátečníkovi zaberou práce aspoň zprvu více času než pokročilému včelaři. Zpravidla platí zásada: včelař s menším počtem včelstev se v přepočtu věnuje jednomu včelstvu déle, než včelař, který má včelstev desítky. Velký včelař musí pracovat daleko organizovaněji, aby vše důležité v jeho volném čase zvládl. Z výše uvedeného vyplývá, že nelze říct kolik hodin by měl začínající včelař chovu věnovat. Samozřejmě záleží i na ročním období. V zimě se pouze připravujete na následující sezónu. Časově nejnáročnější bude hlavní sezóna, která včelařům začíná koncem dubna a trvá asi do srpna. Koho včelaření opravdu chytí, snadno mu propadne a tráví u včelínů mnoho času.

Z finanční stránky bude nejnákladnější období před samotným začátkem chovu včel. Musíte zainvestovat do vybavení. Koupit nebo vyrobit včelín. Včelařské pomůcky lze sehnat starší a levnější od končícího včelaře. Pro začátek se doporučuje pořídit od tří do pěti včelstev. Větší počet by mohl být pro začátečníka přílišné sousto. Pro lepší představu si uvedeme orientační ceny potřebných věcí. Včelstvo seženete kolem 1000 Kč. Jeden kompletní úl se cenově pohybuje kolem 2500 Kč (záleží na typu). Samozřejmě manuálně zručnější včelaři, si úl vyrobí doma a budou zhruba na 1/3 ceny. Včelařská kukla stojí 300 Kč a rukavice 200 Kč. Z náčiní bude nutný kuřák (300 Kč), rozpěrák (80 Kč), smetáček na včely (150 Kč). Pouze zanedbatelnými položkami je zápisník na poznámky a rozprašovač na vodu. Nákladné je pořízení stroje na vytáčení medu. Nové medomety začínají s cenou na 15000 Kč (lze na ně čerpat 50% dotace). Na začátek vám ale bude stačit koupit medomet starší. Cena je pak nízká (2-3000 Kč), ale někdy je potřebná drobná oprava. Pokud jste zdědili kompletní včelařské vybavení po bývalém včelaři, dejte pozor! Platí to především o úlech, plástech a rámcích – staré raději spalte! Reálně hrozí zamoření nových včelstev řadou nemocí. Začátek chovu by vám to přinejmenším hodně znepříjemnilo nebo by vás počáteční neúspěch od chovu úplně odradil. Poradit se můžete se zkušeným včelařem, ten vám náčiní protřídí na použitelné a vhodné k vyřazení.

Jak jsem zmiňoval již v úvodu, literatura týkající se chovu včel na trhu existuje. Pro začátečníky jsou vhodné především následující publikace: Začínáme včelařit od Libora Hanouska, Včelařství od Vladimíra Veselého, Nástavkové včelařství od Květoslava Čermáka nebo kniha s názvem Fenomenální včely od německého profesora Jürgena Tautze. Máte-li ve svém okolí včelaře s dlouholetou praxí, určitě stojí za to sjednat si návštěvu. Ukáže vám vlastní chov včel a každá jeho věta týkající se včelařství, pro vás bude cenným zdrojem informací.

„Včely jsou dle veterinárního

zákona hospodářská zvířata“

Registrace do spolků a nutná hlášení

Největší spolek zastřešující v České republice chovatele včel, je Český svaz včelařů. V něm je registrováno 97 % českých včelařů. Poměrně nový a pomalu se rozrůstající je spolek s názvem Pracovní společnost nástavkových včelařů. Existují i další menší spolky, ty jsou sdruženy pod dvěma výše uvedenými. Každý včelař se může rozhodnout svobodně a dobrovolně, do kterého spolku se přihlásí. Členství ve více spolcích naráz, se nevylučuje.

Členství je nejen pro začínající včelaře velkým přínosem. Je to ideální možnost, jak se seznámit s dalšími včelaři. Spolky pořádají rovněž kurzy s přednáškami a zájezdy do včelařských organizací. Každá z výše dvou zmíněných organizací, vydává svůj časopis. Český svaz včelařů vydává čsp. Včelařství. Mimo jiné v něm naleznete všechny novinky a připomínky důležitých termínů. Pracovní společnost nástavkových včelařů vydává každé dva měsíce časopis Moderní včelař. Dostat se k němu můžete, i když nejste členem zmíněného spolku. Je opět plný užitečných a odborných informací z chovu včel. Členství v ČSV má další nesporné výhody. Svaz distribuuje mezi včelaře léčivo na varroózu. Člen má též k dispozici bez poplatků poradenství právničky, může zdarma navštívit pražskou knihovnu. Máte-li to do Prahy daleko, pošlou vám požadovanou literaturu i poštou. Český svaz včelařů zaštiťuje rovněž dotace, shromažďuje žádosti a posléze vyplácí hotovost. Velkou výhodou členství v Českém svazu včelařů je také pojištění, díky kterému jsou včelařům ze Svépomocného fondu ČSV hrazeny škody vzniklé na včelách. Druhá největší česká organizace - Pracovní společnost nástavkových včelařů, pořádá odborné semináře a přednášky. Oba spolky rozhodně nejsou konkurenční, jak se někdy milně mezi včelaři traduje. Cílem PSNV je, co nejefektivněji a nejjednodušeji, s maximálním ohledem na včely, včelařit novými moderními způsoby. Možná právě díky novým postupům, jsou členy spolku spíše mladí lidé. Kdo má zájem stát se členem zmíněných organizací, vyplní přihlášku, dostupnou na webu příslušného spolku. Za členství se vybírá roční poplatek, který se pohybuje v řádu pár stokorun. Na web Českého svazu včelařů, se dostanete kliknutím zde. Web Pracovní společnost nástavkových včelařů naleznete zde.

Každý včelař má povinnost do konce února na vám příslušný úřad, nahlásit stanoviště včelstev. Pokud během roku pořídíte nová včelstva nebo stará přesunete na jiné stanoviště, musíte tuto skutečnost nahlásit do sedmi dnů, opět na příslušný OÚ. Hlášení se provádí kvůli zemědělským postřikům, které by mohly včelám škodit. Zemědělec je naopak povinen si z OÚ stanoviště včelstev zjistit a podle toho chemickou ochranu plodin provádět.

Dle veterinárního zákona, jsou včely hospodářská zvířata. V Hradišťsku pod Medníkem sídlí Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Ta eviduje všechny hospodářská zvířata, tedy i včely. Nutné je vyplnit formulář, který se nachází na jejich internetových stránkách zde.

Kde včely koupím

Jste-li pro chov včel pevně rozhodnuti a máte všechnu potřebnou výbavu, nezbývá než pořídit samotná včelstva. Možností je několik. Můžete se domluvit s vaším známým včelařem, který vám udělá několik oddělků nebo prodá celé roje. Samozřejmě byste měli nakupovat u dobrého včelaře, kterého poznáte podle udržovaných úlů a času, který se koníčku věnuje. Na internetových inzercích nebo v časopisech lze sehnat kontakt i na komerční včelaře, kteří prodávají oddělky. Nebojte se požadovat veterinární atest, abyste měli jistotu dobrého zdravotního stavu. Oddělky získáte nejčastěji v červnu či červenci. Raději si je objednejte s dostatečným předstihem, bývají nedostatkovým zbožím. Poměrně rizikový je nákup po zemřelém včelaři. Mnohdy se aspoň chvíli musí starat o včely pozůstalí, kteří všemu jistě nerozumí tak moc, jako sám chovatel. V tomto případě si přizvěte ke koupi zkušeného včelaře, který zkontroluje stav a vám doporučí, zda včelstva koupit.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, začátek chovu je po finanční stránce dost náročný a návratnost je víceletá. Zručný chovatel, si vyrobí úly a rámky sám doma, tím ušetří slušné peníze. Pokud nepatříte k manuálně zručným nebo překypujete dostatkem financí, není problém si úly a rámky koupit. Výrobců je na trhu dostatek, většinou se každý zaměřuje na jednu nebo dvě rámkové míry. Názory zkušených včelařů na velikost rámkové míry jsou velmi různorodé. Každý má plno argumentů pro obhájení jeho rozměrů. Zvolte si tedy tu, která vás vyjde levněji nebo je vám sympatičtější. Není problém po nabrání více zkušeností rámkovou míru změnit.

Každý začínající včelař může zkusit na krajském úřadě zažádat o dotace. Smyslem dotací je rozvoj a podpora začínajících včelařů. Informujte se na vámi příslušném krajském úřadě, neboť podmínky bývají mírně odlišené. Dotace se poskytuje ve výši cca 10 000 Kč.

Pravidelná prohlídka úlu

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat