Aktuálně: 5 716 inzerátů166 201 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Chov drůbeže – radíme chovatelům

Chov drůbeže – radíme chovatelům
Ing. Zbyněk Pokorný 21.01.2016, 18:00
9 080 6 minut čtení

Chov drůbeže má dávnou tradici. Počty chovaných kusů se zvyšují jak u vodní, tak i hrabavé drůbeže. V tabulce pod tímto článkem naleznete vývoj stavu v jednotlivých krajích České republiky v letech 2013 a 2014. Nejvyšší početní nárůst zaznamenal Plzeňský kraj (+664 834 ks drůbeže). Naopak v Pardubickém kraji klesl stav drůbeže o 532 267 kusů. Celkové celorepublikové meziroční zúčtování přináší navýšení stavu drůbeže o 315 679 kusů.

Nárůst stavu zaznamenaly především slepice. Důvodem je snaha lidí, vyprodukovat si kvalitní domácí vejce nebo maso. Kuřata a nosnice z namačkaných klecí a hal, nemohou kvalitou masa či vajec konkurovat prosluněnému travnatému výběhu. Dalším z důvodů je chovatelský požitek, práce kolem zvířat jejich majitele naplňuje a v dnešním uspěchaném světě plní i funkci rekreační. S přísunem informací nemá začínající chovatel problém. Internet vychrlí na uživatele takřka všechno potřebné, navíc na trhu existuje dnes již poměrně slušná nabídka odborné literatury. Novým zájemcům o chov drůbeže by měl pomoct i tento článek, respektive videa zde umístěná.

Zachovat, rozmnožovat a zvelebovat chovatelské dědictví,

patří k nejvyšším projevům kulturnosti každého národa

Čtyři, zhruba desetiminutové videozáznamy, jsou zaměřeny na chov drůbeže. Nahrávky vznikly na Slovensku už v roce 1989, ale dodnes jsou v tomto směru nepřekonané. Podobná videa bohužel současná moderní doba nenabízí. Seriál, pojmenovaný Radíme chovatelům, odvysílala tehdy Československá televize Bratislava. V úvodu každého dílu uslyšíte krásný a pravdivý výrok, platný dodnes. Autor říká: "Mnozí odborníci považují zdomácnění zvířat za stejně významný čin pro lidstvo, jakým bylo vynalezení písma. Domácí zvířata už celých tisíc let přináší lidem užitek, potěšení, inspiraci i estetický zážitek. Chov zvířat neztratil svůj význam ani v dnešní moderní době, spíš naopak. Člověk se tímto způsobem přibližuje přírodě a navíc aktivně využívá svůj volný čas“.

Každé z videí je zaměřeno na jinou skupinu drůbeže. První díl ze čtyřdílného cyklu je pojmenován Ozdoby našich dvoroch. Na videu se nepojednává pouze o užitkovém chovu, ale především o chovu pro krásu, sportovní trofeje, chovatelskou hrdost, šikovnost a potěšení. Video je natáčeno přímo v Bratislavě u chovatelsky zapáleného manželského páru Žunkových. Ivanka Žunková popisuje nároky na chov malé zdrobnělé okrasné drůbeže. Na videu uvidíte mj. oravky, paduánky, faverolky a kočinky. Dozvíte se, jaké požadavky mají malá plemena na venkovní výběh i vnitřní prostředí a v jakém poměru kohout x slepice se mají chovat. Nechybí ani zmínka o umělém líhnutí se záběrem na tehdejší líhňařskou techniku. Dozvíte se, jak chovatelé svoji drůbež krmí a zajímavé je porovnání spotřeby krmiv u zdrobnělých a velkých plemen drůbeže. Součástí videa je i srovnání kvality vajec zdrobnělé drůbeže a velkých plemen. Toto porovnání hovoří jasně pro malá plemena. Na závěr videa uslyšíte povídat opět chovatelku Žunkovou, hovořící o podzimních výstavách drůbeže.

Druhý díl je zaměřený rovněž na hrabavou drůbež, tentokrát ale na bažantovité. Díl nese název: Chováme morky a perličky. Zkraje ukázky uslyšíte popis a vlastnosti krůty bronzové. Zazní i informace, že se perličky chovají velmi zřídka. To už v dnešní době tolik neplatí. Jejich počty a popularita neustále stoupají. V nahrávce promluví i Ing. Žunka, který popisuje chov perliček a sděluje cenné rady začátečníkům. Klade důraz především na velikost výběhu. Perličky jsou hejnoví ptáci, vyžadující velký travnatý pozemek. Manželé Žunkovi ukazují před kamerou i kryté prostory pro chov krůt a perliček a sdělují divákům požadavky této drůbeže na ustájení. V tomto dílu se dozvíte i optimální složení krmené dávky pro krůty a perličky. V druhé polovině videa nasazuje chovatelka Ivanka Žunková na hřbet krůty ochrannou vestu. Ta má za cíl uchránit krůtu během páření před silnými pařáty krocana. Oko chovatele potěší pohled do hnízda, ve kterém se zrovna líhnou krůťata.

Předposlední video s názvem Vodná hydina je zaměřeno na husy a kachny. Ihned na začátku jsou k vidění druhy vodní drůbeže hodící se pro užitek a druhy vhodné pro výstavy a zábavu. Toto video je zaměřeno na užitková plemena. V nahrávce uvidí diváci kachnu pekingskou, kachnu pižmovou, husu toulouskou nebo slovenské národní plemeno bílé husy. Část videa zaměřená na husy byla natočena sedm kilometrů severozápadně od Trnavy, v Suché nad Parnou. Kachny pochází opět z rodinného chovu manželů Žunkových. Chovatelka popisuje výhody chovu kachny rouenské a husy labutí šedé. Pro chovatele cenný je i pohled do ideálního zázemí určeného pro chov vodní drůbeže, samozřejmě nesmí chybět dostatečně velká vodní plocha. Stejně tak se dozvíme, jaké podmínky musí chovatel splnit v případě odchovu kachňat a housat z umělého líhnutí. Závěrem zazní věta: "Zachovat, rozmnožovat a zvelebovat chovatelské dědictví, patří k nejvyšším projevům kulturnosti každého národa".

Poslední díl Oravka a jej druzky seznamuje diváky s několika čistokrevnými plemeny hrabavé drůbeže. Nahrávka vznikla u více chovatelů. Největší část byla tradičně natočena v obdivuhodném chovu manželů Žunkových z Bratislavy. Zazní rozdělení kurů podle směru užitkovosti. Na videu mimo jiné uvidíme leghornky, vlašky, plymutky nebo národní slovenské plemeno - oravky. Divák se doslechne nároky na ustájení a požadavky na vnitřní prostory. Inspirativní je pohled na krmítka a s tím spojené nároky na krmivo dospělých kusů i čerstvě vylíhlých kuřat.

Stavy drůbeže podle krajů v letech 2013 a 2014

Chov drůbeže – radíme chovatelům

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat