Aktuálně: 5 589 inzerátů168 259 diskuzních příspěvků17 657 uživatelů

Kočka u veterináře

Kočka u veterináře
Ing. Zbyněk Pokorný 01.02.2016, 17:00
3 420 4 minuty čtení

Majitelé koček nenavštěvují veterinární lékaře pouze v případě nemoci. Nevyhnutelná je i návštěva se zdravou kočkou. Může jít například o preventivní očkování, odčervení nebo pouhou kontrolu zdraví. Ve vašem okolí vyhledejte zvěrolékaře specializujícího se na drobná zvířata nebo ještě lépe přímo na kočky. Veterinář se specializací na velká hospodářská zvířata sice dokáže kočkám poskytnout nejnutnější pomoc, ale jeho ambulance určitě neobsahuje drahé přístroje nutné pro hlubší vyšetření koček.

Výběr veterinárního lékaře je nejlepší konzultovat s chovatelem koček ve vašem okolí, který už má s léčbou zkušenosti. Některý zvěrolékař nabízí i návštěvu a prohlídku kočky přímo u vás doma. Činí se tak především v případě chovu většího počtu koček. Nespornou výhodou je nulový stres nemocné kočky, který by utrpěla při přepravě k veterináři.

K přepravě koček slouží speciální plastové přenosky, které vidíte na fotografii pod tímto odstavcem. I jinak klidná kočka, může v čekárně za přítomnosti většího počtu neznámých lidí začít škrábat, kousat nebo se pokusit o útěk. Na dno přepravky je vhodné uložit pelíšek například ze starého kusu oblečení. Rovněž není na škodu celou přepravku zakrýt ručníkem či dekou. Rozhodně to přispěje k bezpečí vaší kočky. Samotnou cestu ke zvěrolékaři nemají kočky v oblibě a některé, jakmile spatří přenosku v majitelově ruce, začnou prchat a dostanou se do stresu. Předejít se tomu dá tak, že přepravku ponecháte kočce na očích i při běžném životě v domácnosti. V čekárně je vhodné vyvarovat se kontaktu mezi zvířaty. Nikdy nevíte, jakou nemocí kočky čekající na léčbu trpí. Naopak i vaše kočka může být nebezpečím pro ty, které čekají pouze na očkování apod. Během delší cesty mluvte na kočku klidným tichým hlasem. Bez domluvy s veterinářem neaplikujte nemocné kočce před samotným vyšetřením žádné tišící léky. Mohou totiž zkreslit výsledky vyšetření. Pozor! Nikdy kočce nepodávejte lidské léky, jsou i v malých dávkách jedovaté.

Přepravka na kočky Přepravka na kočky

Od zvěrolékaře očekávejte různé otázky, například jak je kočka stará. Pokud jste kočku nalezli, zkuste její stáří pouze odhadnout. Určitě víte, jak dlouho ji máte doma a vzpomenete si, zda jste ji našli jako kotě, zda u vás ještě trochu povyrostla. Dále se veterináři často ptají, zda přijímá kočka ochotně krmivo nebo trpí nechutenstvím. Zda má vaše kočka normální výkaly nebo trpí zácpou, zda po krmení zvrací, zda pije víc vody než obvykle, zda podáváte vaší kočce nějaké léky nebo vitamíny, zda se škrábe, zda sledujete určitou změnu v chování, například neklid apod. Důležitá je rovněž otázka způsobu chovu. Ten může být volný, polovolný nebo je kočka chována jako domácí mazlíček pouze v bytě.

Majitelům koček přejeme, aby se s žádnou vážnou nemocí u svého mazlíčka nesetkali a k veterináři zavítali pouze v případě preventivní prohlídky. Když už se chystáte na preventivní prohlídku, není na škodu přinést zvěrolékaři vzorek kočičího trusu a moče. Při prohlídce stůjte poblíž kočky, vaše přítomnost ji bude uklidňovat. Veterinář si může žádat i vaši pomoc při přidržování kočky. U složitějších operativních zákroků je lepší, když nechá chovatel pracovat doktory v klidu a operace se neúčastní. Majitel by také zbytečně narušoval sterilní prostředí ambulance.

Veterinární lékaři doporučují všem, i zdravým kočkám, návštěvu jejich ordinace aspoň jedenkrát do roka. Starší kočky by měl majitel donést ukázat každého půl roku. Stejně jako u ostatních zvířat i v případě koček totiž platí zásada, že prevence je snazší a pro majitele levnější než následná léčba. I při preventivní prohlídce zavčas odhalená nemoc, je snáze léčitelná, než rozvinuté starší onemocnění.

Jak správně pečovat o zdraví vaší kočky

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat