Aktuálně: 5 599 inzerátů168 337 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Jak jsem příšel k aymaře

Jak jsem příšel k aymaře
Josef Šibor 17.02.2009, 19:23
7 212 5 minut čtení

Myslím, že aymara pruhovaný je nedoceněný papoušek, který umí oslovit nejen začínající chovatele.

Můj chov aymar začal spíše náhodou, jednou jsem zašel na pokec k jednomu mému známému, který je chová. Již při příchodu jsem si všiml, že s jedním ptákem něco je. Těžce dýchal, jeho motorika byla velmi špatná. Při dotazu jestli si všiml, že má nemocného papouška odpověděl, že ví a že už to má za sebou, že ho utratí. Tomu jsem chtěl zabránit a tak jsem si vzal domu, kde jsem ho dal do karantény. Dostal ve vodě rozpuštěné vitamíny a předepsané léky od veterináře. Samozřejmostí byl dostatek tepla. Při nabídce potravy nereagoval až na senegalské proso v klasech.

Po čtrnácti dnech byl sameček aymary čilý a vesele si štěbotal. Po velkém hledání jsem pro něj našel samičku, modrou mutaci. Samečka mám přírodního. Umístil jsem je do klece o velikosti 100x50x80 cm (d,š,v). Po krátké době jsem jim nabídl ležatou budku, kterou používám na odchov papoušků vlnkovaných. Podával jsem vaječnou míchanici, a spousty ovoce, které moji aymarové doslova milují. Při mém překvapení samička začala navštěvovat budku.

Aymara pruhovaný Aymara pruhovaný

Po necelém týdnu jsem při kontrole budky našel první vajíčko. Po další kontrole asi za pět dnů jsem našel další dvě. Samička seděla i když jsem čistil klec nebo kontroloval budky. Po deseti dnech jsem vajíčka prosvítil a byl jsem si skoro jist že jsou všechny oplodněná. Po dvaceti dnech se vylíhlo první mládě. Páru jsem začal předkládat naklíčené obilniny, vaječnou míchanici a piškot namočený do připravené šťávy. Šťávu připravuji namočením rozinek a sušeného ovoce, dále trochu medu. Po kontrole budky za tři dny jsem našel ještě jedno mladé a třetí mrtvé ještě se skořápkou.

Mláďata až neskutečně rychle rostla, tedy oproti jiným papouškům v mém chovu. Během osmého týdne vylétla. To byl můj první odchov aymar pruhovaných.

O aymarech obecně

Předem bych chtěl říct, že jsou to za dobrého chování velmi mazliví kamarádi. Přilnou ke svému chovateli i v páru. Zasloužily by si mnohem větší zájem, jak ze strany veřejnosti, tak chovatelů. Popisem aymary pruhované si myslím, že je zbytečné se zaobírat. Snad zmíním pouze rozdíl mezi samicí a samcem. Zkušený chovatel může u přírodních kusů a u některých mutaci poznat samce podle rýdovacích per. Samci mají prostřední rýdovací pera černá, dá se říci od začátku až do konce pera. Naopak samici tato barva buď úplně chybí nebo ji má jen na kraji pera. Ale tahle metoda není 100%, kdo bych chtěl mít 100% jistotu musí postoupit test DNA.

Pro ty, co chtějí mít aymaru jako domácího mazlíčka by mohl být nevýhodou jeho řidší trus, ale s dodržením základních hygienických pravidel je to zanedbatelný nedostatek. Jinak mohu aymaru jako mazla jen doporučit. Není to žádný letec, než by měl někam zaletět tak tam raděj sešplhá nebo dojde. Také není žádný ničitel, takže váš nový nábytek jim neutrpí.

Krmení aymar bylo pro mě oříškem, jelikož je různé pár od páru. Globálně milují sladké ovoce, zelené krmení. Dále jim předkládám senegalské proso v klasech, směs obilnin kterou si míchám sám (proso, kardi, slunečnice, loupaný oves, lesknici, semenec), vaječnou míchanici a namočené piškoty. Z ovoce přijímají snad vše co je sladké, ze zeleniny hlavně mrkev, okurku. Dále by jim neměl chybět grit. K otázce jestli klec či voliéra odpovídám, záleží na možnostech chovatele a počtu chovaných párů. Mně se osvědčil chov v kleci s tím, že papoušci při krmení mají volnost se prolétnout. Toto však málo který využije.

Samotný chov aymar není nijak složitý, po sestavení harmonizujícího páru již záleží jen na chovateli co aymarám nabídne, aby je povzbudil. Budka se mi osvědčila ležatého typu, dlouhá 18 cm, vystlaná hoblinami. Jelikož aymarové nestaví hnízdo a snáší na holou zem, mám v každé budce vyhloubený důlek, abych samičce ulehčil starost o vajíčka. Po vylíhnutí mláďat bych doporučil předkládat aymarům měkčí krmení nebo namočené obilniny, jelikož se mi párkrát stalo, že se mláďata zadusila krmením. Většinou ty nejmladší. Přisuzuji to tomu, že aymarové krmí kaší, kterou dělají z potravy. A čím jsou mláďata starší, tím jsou kousky v kašičce větší, což ty mladší nestráví.

Aymarové Aymarové

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Josef Šibor

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat