Aktuálně: 5 722 inzerátů166 293 diskuzních příspěvků17 632 uživatelů

Kančík perleťový a jeho úspěšný chov

Kančík perleťový a jeho úspěšný chov
Ing. Zbyněk Pokorný 11.02.2016, 18:30
14 474 4 minuty čtení

Kančík perleťový patří v českých akváriích mezi běžné chovance. Ve volné přírodě obývá střední Ameriku, vyskytuje se od jihu Mexika až po Honduras. Jde o velký druh, v dospělosti dorůstající od 15 do 18 centimetrů. V prvním roce dosáhne deseti centimetrů. Zbarvení kančíka je těžké charakterizovat, neboť se v průběhu roku mění. V období rozmnožování je tmavý až černý s lesklou tečkou na každé šupině. Po většinu roku je kančík perleťový mnohem světlejší a pouze střed těla lemuje tmavá skvrna. Spolehlivě lze rozlišit pohlaví po půl roce života. Samečci mají hřební a řitní ploutve protáhlé a špičatější, než samice.

Chov kančíka perleťového není při splnění základních nároků těžký. K jiným rybám ale i zástupcům stejného druhu, se chová agresivně a kouše. Samozřejmě záleží na každém jednotlivci. Po většinu dne se zdržuje ve střední nebo dolní části akvária. Chovná nádrž pro více jedinců musí mít objem 350 litrů. Pro jeden samostatný chovný pár postačí objem 200 litrů. S ohledem na tyto vlastnosti musíme zřídit i akvárium. Chovná nádrž musí tedy být dostatečně prostorná s několika úkryty a silnou filtrací. Osvícení není tak důležité, více se hodí slabší světlo. V hodně prosvíceném akváriu se necítí kančík perleťový dobře, i zbarvení nevyniká v plné kráse. Na vodu nejsou nároční, pH vyhovuje neutrální a ani tvrdost vody není rozhodující. Teplota vody v akváriu má být v rozmezí od 22 do 27 stupňů Celsia. S oblibou přerývají substrát na dně. Proto volíme na dno jemnozrnný písek, který není tak ostrý. Osázení akvárií zelení není nutné. Někteří jedinci rostliny zlikvidují, někteří si jich nevšimnou.

Tito kančíci jsou všežravci. Nepohrdnou granulemi, drobnými kousky rybího filé, hráškem, salátem a v oblibě mají také červy, drobné žížaly i kousky hovězího srdce nebo plže.

Kančík perleťový Kančík perleťový www.dreiburgen-aquarium.de

Pokud uvažujete o odchovu kančíka perleťového, musíte splnit několik základních pravidel. Tvoří pevné celoživotní páry, které musí vzniknout samovolným výběrem z většího počtu ryb. Při tzv. silovém spárování (dáte k sobě samečka se samicí bez možností vlastního výběru), můžete na pořádný odchov zapomenout. Sice se pár bude třít, ale následný potěr mnohdy sežere a neobvyklé nejsou ani šarvátky mezi partnery. Nezřídka dochází až ke smrti jednoho z jedinců. Samec samici celé hodiny pronásleduje po akváriu. Pokud jej neoddělíte, nedopadne to dobře. Z těchto důvodů je mnohem lepší variantou, pořídit si zhruba deset kusů a spárování nechat samovolně na nich. Takto vzniklý vztah má velkou šanci vydržet po celý život ryb a také tření bude pravidelné. Před plánovaným odchovem je vhodné teplotu zvednout o dva nebo tři °C. Tvrdost ani pH vody není nutné měnit. Vytírání probíhá nejčastěji na ploché kameny, které musíme v akváriu rybám poskytnout. Vybraný kámen si pár očistí od nečistot. Poté klade samice jikry, které sameček oplodňuje. Jiker bývá od 400 do 600 kusů. O jikry se stará pár společně a všechny případné vetřelce účinně odhání. Neoplodněné jikry rodiče odstraní. V době tření je zbarvení kančíků pestré a urputně brání své teritorium.

Jikry se vykulí do třech dnů po oplození. Pár je přenáší v tlamičce do dříve přichystané jamky. Při odloučení některého plůdku  od hejna, jej jeden z rodičů okamžitě chytí do tlamy a donese zpět ke skupince mladých. V noci se celá rodinka kančíků opět sejde ve zmíněné jamce. Plůdky rostou v prvních dnech velmi rychle. Krmivo poprvé přijmou po strávení žloutku. Jako první potrava se nejvíce hodí suché minikrmivo nebo plankton.

Kančík perleťový je velmi krásná a aktivní cichlida, kterou budete v akváriu rádi pozorovat. Chov přináší svému majiteli spoustu zábavy a zkušeností. V dobré péči se v zajetí dožívá až patnácti let.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat