Aktuálně: 5 565 inzerátů168 398 diskuzních příspěvků17 660 uživatelů

Je vhodné mít psa v bytě?

Je vhodné mít psa v bytě?
Ing. Zbyněk Pokorný 19.02.2016, 18:30
3 763 5 minut čtení

Držet psa v bytě nebo v zahradním kotci? Možná jedna z častých otázek některých majitelů čtyřnohých mazlíčků. Samozřejmě záleží, jaké vlastníte plemeno. Existují vyloženě pokojové rasy, které by ve venkovních podmínkách nemohly zdárně prosperovat. U plemen, u kterých jsou možné obě varianty, je nejlepší zkoušet si, co každému z vás vyhovuje nejvíce. Samozřejmě existuje ještě třetí varianta, a tou je smíšený chov. Tedy psa máte ve vaší přítomnosti v bytě, a po odchodu z domu se přemístí do venkovního kotce.

Platí zásada, speciální domácí rasy venku nebudou nikdy šťastni. Ale plemena, která lze chovat celoročně venku, lze stejně tak chovat i v bytě. Ovšem má to svá úskalí, především jde o pohybový deficit a kvalitu srsti.

Například takový bulteriér je středně velký pes. Díky tomu se do domu krásně vejde a hlavou ani ocasem nebude shazovat nádobí ze stolu, čímž jsou známé například dogy. Srst v bytě chovaného bulteriéra se obměňuje po celý rok, takže na majitele jsou kladeny vyšší nároky v uklízení. Hustota srsti bývá nižší, ale o to je ve větší kvalitě a lesku, jak si ji tře o postel či sedačku.

Nevýhodou psa v domě, je i pravidelné umývání končetin po každém venčení. Zde nejde pouze o vaši pracnost, ale především kůže na polštářcích tím značně trpí. Do vody, určené na umývání, se proto přidává ocet a několik kapek citronu. Důležité je také dokonalé osušení umytých tlapek. V případě tvorby mazu nebo kvasinek, existují na končetiny speciální pudry. Nepřirozené je pro psy i častá koupel, platí to obzvláště pro plemena s krátkou srstí. Rasy s dlouhou srstí, jsou ke koupání více odolná. Veterinární lékaři doporučují koupat psa pouze jednou za dva měsíce. Nezbytné je použití vyživujícího šamponu a kondicionéru. Pes v bytě pro vás bude znamenat větší časovou náročnost i s ohledem na jeho venčení. Častěji budete muset chodit ven a tím pádem budete mít méně času na dřívější aktivity. Při pořízení štěněte je vhodné, před vaším odchodem do práce, unavit jej. Štěně pak bude pět hodin v klidu odpočívat. Po delší době už ale bude vyhledávat novou zábavu a může dojít i na ničení bytového vybavení. Štěňata mladší jak půl roku, by neměla zůstávat po předchozí hře sama déle jak čtyři hodiny. Je potřeba dohlížet na vykonávání jeho potřeby, jakmile jej necháte bez napomenutí čůrat a kálet kdekoli, už ho to bude těžké odnaučit.

Psi chovaní v bytech,

jsou chytřejší a poslušnější

Psa lze naučit, aby ve vaší nepřítomnosti spal a odpočíval. Po vašem příchodu pak bude plný elánu a připraven se vám permanentně věnovat a hrát si. Názory některých milovníků psů jsou takové, že psi jsou v bytě „polidštění“ a opravdu šťastní, protože mají neustálou společnost. Na zahradě sice může čůrat kamkoliv a kdykoliv se mu zachce, ale je prostě sám. Dochází k jeho nudění, nebude s nikým dovádět a v důsledku toho zhloupne a nebude tolik krotký. Jiní zase říkají, že držení psa v bytě je trápení. Závěr je asi takový, že držet psa v domácnosti není trápení, jen mu málokdo dokáže vyhovět ve všech jeho požadavcích a časové náročnosti. Ani pes co je držen osm hodin v zavřeném domě, se netrápí, je-li už dospělý a vyvenčen. Konec konců, ono se nebude trápit ani štěně, jen prostě vykoná potřebu, kde se mu zachce a sem tam zničí některé ze zařízení bytu. Takovou zábavu mu neposkytnete, ani když jste s ním celý den doma. Držení psa doma je tedy spíš trápením majitele, který mu musí splnit všechny nároky, než trápení psa.

Rozhodně život v kotci není žádnou malinou. Pes by měl být zavřený pouze na několik hodin denně a po většinu dne trávit čas s člověkem. Není-li to prakticky možné, může člověka nahradit další pes.

Psi chovaní v bytech, jsou chytřejší a poslušnější a to nemusí být majitel ani speciálně vyškolen na psí výcvik. Chce to odhadnout na každého psa vhodný metr. Pokud mu dovolíte až příliš, bude váš pes vychytralý a později i tyranizující a despotický. V takovém případě se bude podle něj řídit celá rodina.

Ze všech poznatků výše napsaných, se jako optimální varianta jeví následující: chov psa provozovat po většinu dne doma v bytě a během vaší doby v práci, by měl být volně na zahradě s druhým psem. Přítomnost druhého psa venku rozvíjí jeho chování v rámci druhu. Doma zase neustále slyší lidská slova a učí se je chápat a porozumět tak vašim příkazům.

Je vhodné mít psa v bytě?

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat