Aktuálně: 5 193 inzerátů171 469 diskuzních příspěvků17 701 uživatelů

Soutěž Juniorhandling – mladý vystavovatel

Soutěž Juniorhandling – mladý vystavovatel
Ing. Zbyněk Pokorný 04.03.2016, 18:00
3 364 5 minut čtení

Junior Handling (česky mladý vystavovatel) je soutěž pro mládež od devíti do sedmnácti let, kde vystavovatel ukazuje svého čtyřnohého mazlíčka nebo i cizího psa. Cílem je vzbuzení zájmu mládeže o zvířata a nauka ovládání a zacházení se zvířaty.

Junior handling probíhá na klasických výstavách psů, kde je věnován prostor i mládeži. Není rozhodující, zda jde o národní nebo mezinárodní výstavu. Rozhodně jde o záslužnou a chvályhodnou činnost, vždyť mladí lidé budou pokračovat v našich stopách a posouvat chovatelství zase o kus dál. Nemusí jít zrovna o psy. Pravidelné péči o zvíře se dítě naučí, ať vlastní křečka, papouška, psa nebo akvarijní rybičky. Základem je totiž cit a láska k živým tvorům a přírodě obecně. Je dokonce prokázáno, že chov zvířat přispívá u dětí ke správnému psychickému vývoji. Dnešní mládež tráví spoustu času u počítače nebo televizoru a o chovatelství je zájem minimální. Rozhodně ale nelze říct, že mají dnešní generace něco navíc oproti generacím starším. Spíše naopak, dnešní děti jsou ochuzeny o kontakt s přírodou a venku tráví méně času. Jak vzbudit u vašich dětí zájem o živé tvory a přivést je k chovatelství? V následujících řádcích vás seznámíme s jednou z možností.

V tomto ohledu jsou nejdál asi psí výstavy, na kterých je určitý prostor poskytnut i mládeži. Nabídnutý prostor je často hojně využíván a soutěž mladých chovatelů se tak těší velké oblibě. Ještě v dnešní době se někdy můžete setkat se soutěží Dítě a pes. Problém byl s dosazením rozhodčích na podobnou akci, neboť posuzování je značně obtížné. Soutěž neměla stanovená jasná pravidla a vítězem se tak často stávalo nejmladší nebo prostě nejroztomilejší dítě. Uznání přitom zaslouží každé dítě, které zvládne svého psa ovládnout tak, aby neutekl. Děti, které neuspěly, odjížděly ze soutěže často s pláčem. Šalamounsky to vyřešili pořadatelé v Nitře na Slovensku, kde vyhráli všichni soutěžící, a každý byl spokojený. Jak probíhají podobné výstavy v České republice? Mládež dostává dostatek prostoru na psích výstavách, což je považováno za zlatý hřeb celé výstavy. Dětem je věnování stále více prostoru a dokonce jsou pořádány výstavy, kde je mládeži věnován celý víkend. Během programu probíhají ukázky různého využití pejsků, například lovecké, obranářské, vodící nebo asistenční. Dobrovolníci si mohou vyzkoušet soutěž agility nebo tanec se psem. Program bývá natolik bohatý, že nastávají potíže s časem. Hlavním tématem junior handlingu ovšem zůstává vztah mládeže ke psům. Jde především o to, v co nejlepším světle ukázat svého psa s tím, že každé plemeno má své typické předvedení. Celá soutěž má svá pravidla a specifika.

Základem soutěže je cit

a láska k živým tvorům

Mladý soutěžící musí dokázat vést i psa cizího a rozhodně nestačí k vítězství to, že se projdete s krásným upraveným psem. Vítězem se totiž mnohdy stane i pes, který není pro výstavu na první pohled vhodný – špatný chrup, neodpovídající vzrůst apod. Při soutěži se totiž neposuzuje pouze vzhled a kvalita psa, ale hlavně jeho předvedení vystavovatelem. Naopak, pokud je zvíře s určitým hendikepem, předvedeno dle standartních norem, jde o velký úspěch. Dítě musí prokázat i určité znalosti z oblasti kynologie. Posuzovatelé totiž pokládají dětem otázky, přiměřené jejích věku. Tím dochází ke vzdělávání mladých chovatelů psů a často i dospělí žasnou, jak je dítě vzdělané.

Dítě, které nemůže mít doma z nejrůznějších důvodů psa, má na těchto výstavách jedinečnou možnost si čtyřnohého mazlíčka vypůjčit.

Co se hodnotí?

Mladý vystavovatel musí prokázat znalost předvedení psa v kruhu tak, aby udržel bezpečnou vzdálenost od jiných psů a nedošlo mezi nimi k roztržce. Svou postavou nesmí mladý vystavovatel clonit ve výhledu na předváděného psa, aby neztížil rozhodčím práci.

Mladý chovatel musí zajistit předvedení psa ihned po vyzvání, přičemž je rozhodující zda bude ukázka probíhat na stole nebo zemi. Na vyzvání rozhodčích musí vystavovatel předvést u svého psa skus nebo chrup, aniž by zabránil ve výhledu posuzovatelům.

Psí srst musí vypadat přiměřeně k plemenné příslušnosti. Oblečení dítěte musí ladit k barvě psí srsti. Vysoké podpatky mladých vystavovatelek hodnotící porodu rozhodně neoslní. Vodítko nesmí viset vedle psa, ale má být smotané v ruce vystavovatele.

Hodnocené zvíře by mělo být v dobré kondici. Rozhodčí budou pokládat mládeži doplňující otázky, týkající se stáří psa apod.

Mladý vystavovatel musí mít vlídné chování ať už k rozhodčím, tak i ke svým soupeřům a v případě problémů, jim pomoci.

Téměř dvouhodinový záznam ze soutěže Junior Handling

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat