Aktuálně: 5 730 inzerátů166 299 diskuzních příspěvků17 632 uživatelů

Jak správně čistit psí tlamu?

Reklamní sdělení
Jak správně čistit psí tlamu?
Aktivnizvire.cz   21.10.2016, 10:00
4 713 3 minuty čtení

Váš pejsek je jako ze žurnálu. Má to jenom jednu vadu, když na vás dýchne, máte pocit, že právě spořádal mršinu. Přidejte k pravidelnému koupání, česání a stříhání drápků ještě čištění zoubků a máte téměř po starostech.

Čištění zubů u psa – snadno se to řekne, ale realizace trochu vázne. Nebojte se, není to až taková pohroma, jak se může na první pohled zdát. Stačí zvolit správnou techniku a máte na půl vyhráno. Druhou polovinu úspěchu tvoří pravidelné prohlídky chrupu u veterináře.

Jak správně čistit psí tlamu?

Kdy začít s čištěním?

S čištěním zubů můžete začít prakticky kdykoliv, ale musíte mít na paměti, že když už pejskovi z tlamy páchne, může být už pozdě. V takovém případě zahajte péči o jeho zuby návštěvou veterináře, který pejska prohlédne a případně odstraní zubní kámen. Po zákroku může mít pejsek citlivé dásně – jejich hojení podpoříte přípravkem s obsahem kyseliny hyaluronové.

Ideální je začít u štěňátek, nejlépe od tří měsíců věku. V tuto chvíli ještě nejde o čištění zubů jako takové ale spíše o to, aby si pejsek zvykl na prohlížení tlamy a na kartáček s pastou.

Jak na to?

  1. Postupně zvykejte psa na chuť pasty. Nechte ho několikrát ochutnat pastu z vašeho prstu. Teprve potom naneste pastu na ukazováček a klouzejte po vnější straně zubů. Pasta bude pejskovi jistě chutnat – má masovou příchuť. Nikdy nepoužívejte lidské pasty na zuby.
  2. Druhým krokem je seznámení s kartáčkem. Kartáček navlhčete a naneste na něj pastu a opět nechte psa několikrát pastu slízat. Jemně chyťte jeho tlamu kolem čenichu a začněte opatrně čistit špičáky. Na kartáček netlačte, abyste neporušili dásně. Je možné, že z počátku neodhadnete sílu a dásně odřete. Použijte přípravek na hojení dásní a po zahojení se pusťte do nácviku znovu.
  3. Postupujte do zadní části tlamy. Po vyčištění špičáků se přesuňte krouživými pohyby k zadním zubům. Čištění provádějte po obou stranách tlamy.
  4. Nakonec přijdou na řadu přední zuby. Řezáky jsou nejcitlivější částí psí tlamy, buďte proto velmi opatrní.
  5. Dobu čištění postupně prodlužujte. Je úplně normální, že se pejsek z počátku brání. Vaším úkolem je udělat z čištění zubů hru. Nezapomeňte ho hodně chválit a na konci odměnit nějakým pamlskem, vhodné jsou například dentální tyčinky. V ideálním případě byste měli pejskovi čistit zuby denně, ale postačí to i dvakrát týdně.

Proč je čištění zubů tak důležité?

V psí tlamě se usazuje plak – právě ten stojí na začátku všech problémů. Pokud ho nebudete průběžně odstraňovat, změní se v zubní kámen, který na dásně tlačí. Když přičtete bakterie, které se v nečištěné tlamě množí, máte zaděláno na parodontózu a pořádný zánět dásní.

Problémy, které v tlamě vašeho pejska začnou, v ní bohužel většinou neskončí. Neléčený zánět dásní může vést až k zánětům srdce, plic, ledvin, jater či kloubů.

Domácí čištění zubů je především prevence, takže se bez prohlídek u psího zubaře opravdu neobejdete.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Aktivnizvire.cz  

Autorem od: 11.11.2015

Podobné články

Může vás také zajímat