Aktuálně: 5 730 inzerátů166 314 diskuzních příspěvků17 632 uživatelů

Začátky chovu morčat

Historie a současnost

Začátky chovu morčat
Ing. Zbyněk Pokorný 06.12.2016, 10:00
8 098 5 minut čtení

Původ mají morčata v Jižní Americe. V dřívějších dobách sloužila jako zdroj lidské obživy a Indiáni je konzumují dokonce dodnes. Z podrobného výzkumu mumií morčat bylo zjištěno, že již v době Inků, se vyskytovala celá barevná škála morčat, v podstatě shodná s dnešními barvami srsti. Nové barevné mutace se stále šlechtí. První morčata dovezli do Evropy Španělé v 16. století. Sloužila jako pokusná laboratorní zvířata nebo méně často jako domácí mazlíčci.

Morče domácí je vzhledem k jeho divokému příbuznému větší a celkově robustnější. Domácí morčata mají denní aktivitu, kdežto divoká jsou nočními tvory, čemuž také odpovídá jejich nevýrazné šedohnědé zbarvení srsti. Morče domácí dosahuje hmotnosti od 0,7 kg do 1,2 kg. V dobrých podmínkách se dožívá až osmi let, průměrně kolem pěti. Pohlavní dospělosti dosahují velice brzy, uvádí se již schopnost rozmnožení po pěti týdnech života. Ovšem cílené zařazení do chovu provádíme až po půl roce života. Tělesné dospělosti morčata dosahují až ve třech měsících. Říje samic trvá pouze několik hodin, zhruba 7-14. Po páření nastává březost trvající 60-70 dnů. Velikost vrhu se může lišit od jednoho mláděte až po šest. Odstav je možný po uplynutí jednoho měsíce. Doporučují se nanejvýš tři vrhy ročně na jednu samici. V zajetí jsou morčata chována v celé škále různých plemen, například krátkosrstá plemene, hladká, rozeta, anglický rex, alpaka, merino, angora, americký teddy, anglický crested atd.

Dopřejte morčatům co největší možný prostor. Pár by měl mít k dispozici minimálně 80 cm široký, 50 cm hluboký a 40 cm vysoký kotec. Chov je možný jak v akváriích, tak v drátěných klecích. Na dno jsou vhodné například hrubé hobliny, nikoliv však jemnější piliny. V obchodech se zvířaty je k dostání kukuřičná drť. Na vesnicích není zase nouze o slámu nebo seno. Nejnovějším ale finančně nejnákladnějším stelivem jsou speciální granule. V ubikaci nesmí chybět napáječka s pitnou vodou. Misky nejsou zrovna vhodné, neboť voda bývá rychle znečištěna. Misky proto využijeme raději na krmivo. Vhodné jsou jesličky na píci a chybět nesmí ani různé úkryty, ve kterých se cítí morčata bezpečně.

V dobrých podmínkách

se dožíjí až osmi let

Vhodné krmivo je asi nejdůležitějším klíčem k dlouholetému chovu. Morčata mají poměrně vysokou potřebu minerálních látek a vitamínů. Hlavní je pestrost a čerstvost krmiva. Dostatek vlákniny doplníme kvalitním senem a čerstvou pící. V oblibě mají suchý tvrdý chléb. Z ovoce pak nepohrdnou hruškou, jablkem nebo melounem. Ze zeleniny je vhodná mrkev, ředkvičky nebo rajčata. Na trhu jsou k dostání také krmné směsi pro morčata. Nezbytné jsou i větve na okus z nejedovatých stromů. Vhodné jsou ovocné druhy nebo buk, bříza či vrba. K dostání jsou i různé vitamínové preparáty, mezi nejznámější řadíme Roboran.

Abychom úspěšně přecházeli nemocem, musíme nabízet svým morčatům odpovídající krmivo a vynikající hygienické podmínky. Minimálně jednou za dva týdny své morče důkladně prohlédněte. Během prohlídky si všímejte případných změn na srsti a kůži, slintání, výtoku z nosu, uší nebo očí, znečištěného řitního otvoru a barvy moči, která má být nažloutlá. Pokud vaše morče slyšitelně skřípe zuby, může s nimi mít problém. Aby byla léčba nemocí úspěšná, je nutné její časná diagnostika.

Každý větší chovatel morčat se během své praxe určitě setkal s průjmem, tj. s měkkými kašovitými výkaly. Hlavním viníkem je nevhodný jídelníček nebo náhlé změny v krmné dávce. Následovat může infekce a tím pádem zánět střev. Pokud vaše morčata trpí průjmem, je nutné je krmit dva až tři dny pouze suchým senem s adlibitním přístupem k vodě. Do vody je vhodné přidat vitamín C. Pokud se vyskytnou ještě jiné komplikace spojené s průjmem, neváhejte navštívit specializovaného veterinárního lékaře.

Další poměrně častým problémem v chovu morčat je zácpa, která úzce souvisí s nedostatkem prostoru nebo nevhodnou krmnou dávkou s malým obsahem vlákniny a nízkým příjmem vody. V případě zácpy nezbývá nic jiného, než vyhledat odbornou pomoc veterináře.

Snad ještě nebezpečnější je nadýmání, které ohrožuje morčata přímo na životě. Vlivem nadýmání dojde k vyboulení bránice a ta pak tlačí na srdce a plíce. Reálně pak hrozí udušení či srdeční zástava. Na vině je opět nevhodné krmivo.

Méně často se pak chovatelé morčat setkávají s nemocemi dýchacích cest. Příznakem je výtok z nosu, kýchání a kašel. K postižení dýchacích cest dochází prašnou a suchou podestýlkou nebo příliš suchým vzduchem v chovném prostoru.

Jak pečovat o morče

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat