Aktuálně: 5 720 inzerátů166 249 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Vidí pes černobíle nebo barevně?

Reklamní sdělení
Vidí pes černobíle nebo barevně?
Markéta Petroušková 08.03.2017, 10:00
9 984 2 minuty čtení

Už jste si někdy říkali, jak asi může Váš pejsek vidět? Je pravda, že vidí černobíle? A jak to, že vidí v noci lépe, než vy? Proč se více orientuje podle čuchu, než podle zraku?

Vidí pes černobíle nebo barevně?

Jak vidí psi

Pokud jste již někde zaslechli, že psi, nebo kočky, vidí černobíle, můžete to považovat za pouhou fámu, která se povídá již po generacích. Skutečnost, že psi vidí jen černou a bílou není ovšem tak daleko od pravdy, jelikož jejich zrak dokáže rozeznat mnohem více odstínů šedé, než lidské oko. K těmto barvám ovšem ještě patří dále odstíny žluté a modré. Pro příklad se můžete podívat na názorný obrázek.

Vidí pes černobíle nebo barevně?

Vidí psi černobíle?

Důležité pro pochopení rozdílnosti zraku psa a člověka je dobré znát stavbu oka. To se skládá z tyčinek a čípků – tedy dvou typů buněk, které vnímají světlo. Tyčinky nepotřebují mnoho světla a zprostředkovávají vidění černobíle. Čípky jsou mnohem citlivější na světlo, než tyčinky a dokáží vnímat barevné odstíny. Lidské oko vnímá kombinace barev modré, zelené a červené. Psi oproti tomu mají pouze dva druhy čípků. Dalo by se říci, že psi vidí stejně.

Vada zraku psa?

Stalo se Vám někdy, že jste svému pejskovi hodili míček do dálky a on jakoby ho snad ani neviděl? Je tomu přesně tak. Pes vidí totiž ostře pouze do 6m! Vše, co je dál než 6m je pro něj velmi rozostřené a za touto vzdáleností se orientuje pouze díky dobrému vnímání pohybu. Pokud by Vás zajímalo, jak daleko dokáže ostře vidět člověk, který nemá zrakovou vadu krátkozrakost, je to až 22m.

Vhodné hračky pro psy

Vzhledem na to, že známe problematiku psů a jejich zrakového vnímání, rádi bychom Vám doporučili pořizovat hračky pro psy tak specificky barevné, aby jim co nejvíce vyhovovali. Z předchozích odstavců si tedy můžete odvodit, že správnou hračkou pro psy nebude červená hračka. I když je červená hračka do očí bijící pro Vás, tak pro pejsky naprosto splyne v okolním prostředí. Doporučujeme pořizovat například fialové hračky.

Vidí pes černobíle nebo barevně?

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Markéta Petroušková

Autorem od: 07.03.2017

Podobné články

Může vás také zajímat