Aktuálně: 5 728 inzerátů166 296 diskuzních příspěvků17 632 uživatelů

Chov papouška zpěvavého

Chov papouška zpěvavého
Jiří Dlouhý 02.04.2009, 20:39
32 710 4 minuty čtení

Papoušek zpěvavý obývá vnitrozemí jihovýchodní Austrálie. Je velký 27 centimetrů. Samec je modrozelený, kostřec má červenou barvu a břicho žluté. Samice je šedozelená bez červeného kostřce. Mláďata jsou podobná rodičům. Jejich celkové zbarvení je však matnější.

Papoušek zpěvavý byl objeven v roce 1838. Do Evropy byl dovezen kolem roku 1850. Do Čech se dostal po roce 1930.

Samec Samec

V našich voliérách je to velmi rozšířený papoušek. Existuje mnoho barevných mutací, které chov tohoto středně velkého papouška dělají velmi zajímavým. V současné době je to levný papoušek, který je vhodný i pro méně zkušené chovatele. Hnízdí velmi spolehlivě a proto se používá jako chůva pro odchov vzácnějších ptáků. V našem podnebí je plně aklimatizovaný, takže je možné ho nechat ve venkovní voliéře i přes zimu. Je potřebné ale aby ptáci měli část voliéry krytou ze tří stran. Také je potřeba upravit krmnou dávku a podávat více olejnatých zrnin (semenec, slunečnice). Aby ptákům při mrazech nenamrzali prsty musí mít bidla větší průměr, aby při sezení měli peřím kryté nohy.

Chov

Papoušek zpěvavý je pohlavně vyspělý v 10 měsících. Protože spolehlivě hnízdí není vybíravý ani co se budky nebo klece týká. Vnitřní klec by neměla být menší než jeden metr. Čím větší tím lepší. Nejlépe ale prospívají ve venkovních voliérách.

Při hnízdění musí být ve voliéře pouze jeden pár zpěváků kvůli jejich větší agresivitě, která se projevuje i mezi párem samotným.

Vhodná budka pro hnízdění je svislého typu o rozměrech základny 20 x 20 centimetrů a výšce 30 centimetrů. Na dno dáme například vrstvu hrubých hoblin.
Samička snáší 3 až 7 vajec. Mladší samice méně, starší více. Mláďata se líhnou po 20 dnech. Zhruba po měsíci opouštějí budku a následujících 14 dní je samec ještě přikrmuje. Chtějí-li rodiče znovu zahnízdit je potřeba mladé dát do jiné voliéry aby je samec nepronásledoval.

Papouška zpěvavého krmíme jako ostatní druhy australských papoušků. Směsí zrnin do které patří proso, oves, lesknice, slunečnice atd. Ve stravě nesmí chybět krmení zelené a ovoce.

Rádi se koupou a proto jim v létě dáváme do misky vodu na koupání. Po koupání je nutné misku odebrat, aby ptáci nepili špinavou vodu ale vodu z napáječky.
I mimo dobu hnízdění je lepší nechat pár papoušků zpěvavých ve voliéře samotné. K ostatním druhům papoušků můžou být agresivní ale není to pravidlem. Ptáci, kteří jsou od mládí zvyklí třeba na andulky, tak je tolerují i v dospělosti a neubližují jim.

Pár Pár

Zkušenosti

Papoušky zpěvavé chovám ve voliérkách š x v d - 50 x 100 x 140 centimetrů. Do budoucna plánuji voliéry 80 x 200 x 200 centimerů.

Budky používám svislého typu o rozměrech 20 x 20 x 30 centimetrů, s vletovým otvorem 7 centimetrů.

Na dno dávám rozmělněné hrubé hobliny. Během roku krmím směsí proso, oves loupaný, lesnice a slunečnice. V létě dávám slunečnice málo. V klasech senegalské proso a zelené - pampelišku, jablko, mrkev atd.

Denně čerstvou vodu do napáječek a v létě vodu do misky na koupání.

Po vylíhnutí mláďat podávám vaječnou míchanici z natvrdo uvařeného vejce, strouhanky, piškotů, nastrouhané mrkve a přidávám Roboran pro exoty.
Po předložení budky dávám do voliérky sépiovou kost a skořápky od vajíček.

Zpěváky nechávám hnízdit 1x maximálně 2x ročně. Nedávám je do sousedních voliér protože se ihned dají do vzájemného napadání. S ostatními druhy australských papoušků ve vedlejších voliérách vycházejí celkem klidně.

Přes zimu jsou ptáci ve venkovních voliérkách, které jsou zakryty na zimu čirým polykarbonátem.

Pokud se papoušek zpěvavý předčasně vybere z budky, snadno se ochočí a je z něj milý společník. K mluvení moc vlohy nemá.

V současné době existuje mnoho barevných mutací, takže zájemce o jeho chov si může vybrat z velké škály barev.

Není to hlučný papoušek, pouze v době před hnízděním je více slyšet. Přestože je to papoušek nenáročný, začínající chovatel by měl získat nejprve zkušenosti s chovem např. andulek nebo korel a až poté zkusit zpěváky.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiří Dlouhý

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat