Aktuálně: 5 088 inzerátů172 518 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Zásady úspěšného chovu ovcí

Zásady úspěšného chovu ovcí
Ing. Zbyněk Pokorný 10.11.2017, 15:30
5 400 4 minuty čtení

Chov ovcí se poslední roky opět vrací do módy. Mnoho lidí chová pouze pár kusů ovcí na svých zahradách, aby si usnadnili sečení trávy. K tomu jim ještě ovce poskytnou bonus, ve formě kvalitního hnojiva. Do chovu se často pouští i úplní laici. Internetové diskuze se poté plní zcela základními otázkami týkající se chovu ovcí. Z toho důvodu vznikl i tento článek, který některé nejzákladnější podmínky úspěšného chovu zmiňuje.

 „Ovce je stádové zvíře,

vyžadující společnost“

Ve venkovním výběhu lze chovat ovce od jara do podzimu, respektive od dubna až do zimy. Plemena jako Suffolk nebo Merino lze chovat bez stáje přes celou zimu. Oplocení výběhu by mělo být vysoké aspoň 130 centimetrů. Jistou zajímavostí je, že berani, jsou choulostivější než ovce a dokonce ještě víc než jehňata. Je nutné pravidelně kontrolovat jejich zdravotní stav a mít pro ně přístřešek pro nepřízeň počasí.

Ovce nejsou samotáři, v takovém případě nepřetržitě bečí a dožadují se společnosti. Jde o stádové zvíře. Vždy pořizujte minimálně dvě, ještě lépe tři ovce. Někteří berani jsou mírumilovní a nechají se hladit, jiní si své teritorium bedlivě brání.

U plemen Charollais a Suffolk dejte pozor na krmnou dávku. Nesnáší totiž překrmování šrotem.

Jehnice se smí nejdříve zapouštět po dosažení hmotnosti 50 kilogramů. Říje nastává od měsíce srpna do prosince. Zhruba dva měsíce před porodem je vhodné bahnice ostříhat. Zvláště u plemene Suffolk dbejte na včasné odstavení jehňat, neboť beránci bývají plodní již od čtyř měsíců věku.  Březí ovce vyžadují dostatek pohybu. Nejhorší je málo pohybu v kombinaci s nedostatečným množstvím minerálních látek. Takto dochází často k výhřezu dělohy. U bahnic proto rozhodně nezapomínejte na minerální směsi, ty by měl chovatel začít podávat v posledních dvou měsících březosti a poté ještě další dva měsíce po porodu jehňat. Směs je ještě více nutná v případě, kdy nejsou ovce na pastvině. Nezapomínejte na veledůležitý jód, ten je obsažen v kuchyňské soli, kterou ovce vyžadují celoročně. Důležité jsou i vitamíny A, D, E, stejně tak vápník, selen a fosfor.

Během bahnění musí být ve stáji aspoň pět stupňů celsia. Při porodu venku raději ještě o pár °C více. Jinak hrozí rychlé podchlazení novorozených jehňat a jejich úhyn. Pokud naleznete podchlazené jehně, lze mu ještě pomoct vytrvalým masírováním. Jakmile jehně oschne a nabere síly, nevadí už mu ani mráz. Naprosto optimální je ale teplota kolem 10 °C a stále čerstvý vzduch, čímž chovatel předejte infekcím. Plemeno Charollais, je ve špatném stájovém mikroklima náchylné na kašel. Jehňatům během prvních dvou týdnů věku dejte přípravek Combinal Selevit. V opačném případě riskujete jejich úhyn na svalovou dystrofii. Před porodem je vhodné stáj vykydat a čerstvě nastlat. Jehňata nesmí pozřít plesnivou slámu a seno. Ocásky se jehňatům odstraňují pomocí kastrační gumičky v jednom měsíci života.

Ovce se musí také pravidelně odčervovat ve dvou dávkách, deset dnů po sobě. Odčervujeme dvakrát ročně, na počátku a na konci pastevního období. Pokud se chystáte některý z kusů prodat, rovněž jej předem odčervěte. Jehňata na pastvě odčervujeme ještě častěji. Poprvé ve věku šesti týdnů, podruhé v deseti a poté patnácti týdnech. Přípravků vhodných na odčervení je na našem trhu celá řada, například: bioverm, panacur, vermitan, aldifal nebo ivomec. Poslední jmenovaný ale nezabírá na tasemnice. Proto je dobré nejprve nechat udělat vyšetření trusu a dle jeho výsledků vám veterinář vybere přípravek „na míru“.

Pozor! Nezapomeňte svůj chov nahlásit Českomoravskému svazu chovatelů. Hlásit se musí i jedna jediná ovce. Pokud vás udá například závistivý soused, hrozí pokuta za nelegální držení ovcí v řádu tisíců. Registrace není složitá, stačí vyplnit formulář, který pak vytisknete a odešlete na sídlo ČMSCH. Formulář k vyplnění naleznete na internetu.

Moderní chov ovcí

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat