Aktuálně: 5 716 inzerátů166 201 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Je nutné dávat ptákům budky?

Je nutné dávat ptákům budky?
Ing. Zbyněk Pokorný 20.11.2017, 15:15
3 418 4 minuty čtení

Spousta lidí si klade tuto otázku. Proč sami sobě přiděláváme práci, když ptáci přece umí stavět i vlastní hnízda ve větvích. Bohužel tak jednoduché to není. Každý, kdo se jen trochu orientuje v životě ptáků, ví, že ne všechny druhy splétají hnízda ve větvích. Velké množství našich ptáků vyžaduje stromové dutiny nebo různé škvíry ve zdech. Vzhledem k tomu, že dřívější vesnická stavení jsou nahrazována moderními stavbami a staré vykotlané stromy se kácí, nastává pro některé druhy ptactva neřešitelný problém a takřka boj o přežití. Odpověď na otázku v nadpisu tohoto článku, je nyní všem jasná.

Vlastníte za domem zahradu, ve které vám dělají značné škody hmyzí škůdci? Není nic jednoduššího než vyvěsit na stromy ptačí budky a pak už nechat vše na odbornících. Především dutinoví pěvci v době krmení mladých zlikvidují ohromné množství hmyzích škůdců. Na příkladu si uvedeme nejrozšířenější ze všech sýkorek – koňadru. Takto drobný hmyzožravý ptáček, dokáže během jednoho roku ulovit a pozřít až 75 kg housenek, larev a nejrůznějšího hmyzu. Vzhledem k tomu, že sýkory nejsou tažnými ptáky, pomohou vaši zahradě i v zimním období. V blízkosti budky, ve které nocují, zlikvidují až 70 % obalečů, čímž ochrání plody jabloní před červivostí. Další druhy, které se na jaře vrátí ze zimoviště, posbírají drátovce, mšice, slimáky atd. Vyvěšenými budkami si tyto zdatné pomocníky lehce přilákáte. Nejčastěji budku obsadí vrabec polní, sýkora koňadra, sýkora modřinka, rehek domácí, rehek zahradní nebo brhlík lesní.

Budky nejsou jediným prostředkem, kterým užitečné ptactvo do své zahrady přilákáte. Vysázené keře často obsadí zvonohlíci, zvonci nebo některá z pěnic. Na stromech si staví hnízda pěnkava obecná nebo stehlík obecný. Jedinou podmínkou je zahrada osazená hustými keři a stromy.

I lidi ve městech, kteří na zahradě nic nepěstují, může těšit pohled z okna na opeřence zalétávající do budky. Pokud na takovou městskou zahradu vysadíte několik keřů, stane se toto místo pro opeřence opravdovým rájem na zemi v jinak nehostinné zástavbě. Navíc můžete vybudovat pro ptáky napajedlo, které bude zároveň sloužit jako koupaliště. Této problematice jsme věnovali už dříve samostatný článek, k přečtení je zde. Ve městech už dnes není problém potkat se se sýkorou koňadrou, sýkorou modřinkou, červenkou obecnou, pěnkavou obecnou, rehkem domácím, brhlíkem lesním nebo hojně rozšířeným kosem černým. Méně častým návštěvníkem může být budníček menší, pěnice černohlavá, sedmihlásek hajní, lejsek šedý, rehek zahradní nebo šoupálek dlouhoprstý. Kromě zpěvných ptáků může zavítat do města i žluna zelená nebo strakapoud velký. Odpovídajícím typem budky a vhodným umístěním můžeme přilákat i poštolku obecnou a na okraje měst dokonce některou z našich sov.

Jste po přečtení předchozích řádků rozhodnuti postavit ptákům na své zahradě budku? Nejvhodnější termín na její vyvěšení je před nástupem jara, v únoru. Ovšem chybu neuděláte ani v jakémkoliv jiném ročním období. Při podzimním vyvěšení zase poskytnete opeřencům úkryt před nepříznivými povětrnostními vlivy a ptáci mají čas si na budku zvyknout. Už při výrobě budky ale musíte cílit na konkrétní druh ptactva. Každý vyžaduje jinou velikost vletového otvoru nebo dokonce jiný tvar budky. Rovněž místo a výška vyvěšení je druh od druhu odlišná. S případnými dotazy se můžete obrátit na vámi příslušnou pobočku ČSO (České společnosti ornitologické).

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat